Trump első évértékelő beszéde

Január 30-án Donald Trump megtartotta első évértékelő beszédét, amelyet kiemelt figyelem övezett. Az orosz befolyás nyomozása és a kormányzat leállása egyaránt nagy hatással volt a nyilatkozatra, melyben az elnök határozottan szólalt fel, de nem távolodott el a beiktatási beszédében megígértektől.

A beszéd egyik témája a kétpártiság volt a republikánusok és a demokraták között, amely a kormányzat leállása körüli viták ismeretében sokak szemében hiteltelennek hatott. A beszéd elején kiemelte Steve Scalise kongresszusi képviselő ellen elkövetett merényletet, amely egy olyan eseményként értékelhető, amely összehozta a pártokat. Trump a következőket mondta a kétpárti együttműködésről: „Ma felkérek minden képviselőt, hogy tegyük félre különbségeinket, és keressünk közös nevezőt, és idézzük meg az egységet, amelyet az embereknek átadhatunk.”

Trump kitért az amerikai munkaerőpiacra, amely 2,4 millió új munkahelyet teremtett és csökkentette a latino és afro-amerikai munkanélküliséget, bár ez még így is magasabb, mint a fehér munkanélküliség. Trump 11 hónappal ezelőtt megígérte a történelem legnagyobb adócsökkentését, amelyet 2017-es év végén megszavazott a kongresszus. Az évértékelőjében az elnök az adóreformot óriásinak nevezte, amely több millió középosztálybeli amerikainak jelent adócsökkenést. Kiemelte a céges adót, amely az egyik legvitatottabb komponense a reformnak.

„Soha nem volt megfelelőbb idő arra, hogy megéljük az amerikai álmot. Ezért minden állampolgár, aki ma este otthon néz: mindegy, hogy honnan jöttél és hol voltál, ez a ti időtök. Ha keményen dolgozol és hiszel magadban, hiszel Amerikában, akkor bármit álmodhatsz, bármi lehetsz. Közösen elérhetünk bármit.” Trump ezeket hangoztatta a jövővel kapcsolatban, amelyre nagyon optimistán tekint. Beszédében kiemelte, hogy a legtöbb kormányzati regulációt helyezte hatályon kívül, amely elősegíti a kormányzat és a gazdaság hatékonyabb működését. Trump egyik legfontosabb kampányígéretét a széniparnak tette, amely a leginkább veszélyben lévő energiaforrás az Egyesült Államokban. „Befejeztük a háborút a gyönyörű, tiszta szén ellen” – emelte ki Trump a beszédében. Ezzel szemben a szénexport a következő év során több mint 2%-kal fog csökkenni, és ezt a trendet Trump nem tudja megállítani, köszönhetően a természetes gáznak, amely átveszi a szén helyét az energiapiacon.

A nemzetközi kereskedelmi kapcsolatokról is megemlékezett Trump, és a következőket mondta: „Amerika egy új fejezet nyitott az évtizedes, unfair kereskedelmi egyezmények történetében, amelyek feláldozták jólétünket és elszállították cégeinket, munkahelyeinket és vagyonunkat. A nemzetünk elvesztette vagyonát, de gyorsan visszaszerezzük. A gazdasági behódolás ideje lejárt. Mostantól elvárjuk, hogy a kereskedelmi egyezmények korrektek legyenek és a legfontosabb, hogy kölcsönösek legyenek.”  Ahogy beiktatási beszédében, úgy itt is az amerikai érdekeket helyezte előtérbe, amely ígéretet többé-kevésbé sikeresen tartott.

Trump felkérte a két párt tagjait, hogy közösen hozzanak létre biztonságos, megbízható és modern infrastruktúrát, amely több évtizedes terve az Egyesült Államoknak. Trump felkérte a Kongresszus tagjait, hogy állítsanak össze egy törvénytervezet, amely biztosítana 1,5 trillió dollárt infrastruktúra-fejlesztésre. Az összeg részben az államok önkormányzatától, részben magánbefektetésből származna.

Az utóbbi hetek legfontosabb kérdése, a bevándorlás is szóba került Trump beszédében. Ez a kérdés a legmegosztóbb a Kongresszusban és a közvéleményben. Trump kijelentette, hogy a demokraták és republikánusok közösen alkotnak egy törvényt, amelyben egyik oldal se kapja azt, amit szeretne, de Amerika megkapja a hosszú ideje várt reformokat. Ezzel valamelyest szemben áll a valóság, hiszen az utóbbi hetek tárgyalásai során az összes kétpárti megegyezést elutasította Trump, amely hangos ellenállást váltott ki a demokraták soraiból. Trump egy négy pilléres tervet javasolt, amelyben többek között található egy út az állampolgársághoz, egy erős határvédelem, a vízum-lottó program befejezése és az úgynevezett lánc-migráció megakadályozása.

Trump megígérte a nukleáris arzenál modernizálását és újjáépítését annak érdekében, hogy elriasszon bárkit attól, hogy a saját nukleáris fegyvereit használja. Kiemelte, hogy mióta hatalmon van, az ISIS által elfoglalt területek 98%-át felszabadították, de nem ülhetnek a babérjukon és meg kell védeni Amerikát a terroristáktól. Következésképp Trump felkérte a Kongresszust, hogy biztosítsa az Egyesült Államok erejét az Al-Kaida és ISIS elleni harcokban, és tartsa nyitva a Guantanamo-öbölbeli fogolytábort.

Ahogyan az várható volt, vegyes reakciókat váltott ki a beszéd. A jobboldali média kiemelte, hogy jobbat tenne az Egyesült Államoknak, ha Trump minden nap így beszélne. Dan McLaughlin, a National Review újságírója a következőt mondta: „Sok republikánus, köztük én, akiknek nem kényelmes, hogy Trump az elnök, sokkal egyszerűbben támogatnánk, ha a mai nap beszéde a mindennapos Trump lenne.” A baloldalról Richard Wolffe, a Guardian újságírója a következőt írta: „Legfőképp egy olyan este volt, ahol azt az elnököt színlelhette, amely soha nem volt és nem lesz.” Chuck Schumer (D-NY) szenátor a legtöbbször felhozott kritikát ismételte meg, amely azt állítja, hogy az összes teljesítmény, amelyet Trump magáénak mond, mind Obama elnöksége alatt kezdődött el és bármely elnök alatt ezt az eredményt hozta volna.

Összességében kijelenthető, hogy az évértékelő beszéd stílusa és tartalma ritkaságszámba megy Trump elnöksége alatt. Sok olyan politikai ígéretet tett, amely nem csak saját támogatóinak kedvez, hanem egy lépéssel közelebb hozta magukhoz a demokratákat és a liberális oldalt. Nagyon hosszú és rögös út előtt áll az elnök és a kormányzó párt. A 2018-as félidei választások során elveszíthetik a többségüket mind a képviselőházban, mind a szenátusban, amely a végét jelentené a Trump-elnökségnek. Hozzá kell azonban tenni, hogy ha az ígéretek, amelyek az infrastruktúrát, az oktatást és a bevándorlást érintik, kétpárti megegyezéssel megszületnek, nagyobb eséllyel készülhetnek majd a választásokra.

A kép forrása: http://www.latimes.com/