Választási kisokos – a demokrata jelöltek

Javában zajlik a 2020-as elnökválasztási kampány és kezd kikristályosodni azoknak jelölteknek a listája, akik a demokrata előválasztáson indulnak. Ahogy azt megszokhattuk, sok politikus indul az előválasztásokon, azonban nem sok jelöltnek van esélye a végső győzelemre. Demokraták előválasztása mellett vannak független és harmadik párti jelöltek, akiknek nincs szüksége előválasztásra a jelöléshez. A demokrata jelöltet a 2020-as Demokrata Nemzeti Gyűlésen választják meg Milwaukee-ban. Ugyan a tényleges előválasztás csak 2020 januárjában kezdődik Iowa államban, 2019 júniusában már megkezdődnek a nyilvános viták, amelyeket általában jelentős médiafigyelem követ.

Ebben a cikkben egy áttekintés szeretnénk nyújtani a demokrata jelöltekről, akiknek esélye van a végső győzelemre: Cory Booker, Kamala Harris, Beto O’Rourke, Elizabeth Warren és Bernie Sanders.

 

Cory Booker

New Jersey szenátora, a 49 éves Cory Booker február 1-én jelentette be indulását az elnökjelölti választásokon. A kampánynyitó beszédében Booker az összetartásra helyezte a hangsúlyt, “egyes emberek úgy érezhetik, hogy lehagyják őket és az erők, amelyek széthúznak minket, erősebbek, mint azok, amelyek összetartanak”. Beszédében Booker a kérdésre, melyben a magánegészségüggyel kapcsolatos véleményéről kérdezték, kijelentette, hogy nem szüntetné meg, mert olyan országokban, ahol van államilag támogatott egészségügy, ott is léteznek magánegészségügyi intézmények. Továbbá támogatóként aláírta a “Medicare mindenkinek” javaslatot.  Fontosnak tartja a közoktatás fejlesztését, hiszen ő maga is állami iskolában tanult. Ötéves szenátori pályafutása során kiállt az igazságügyi reformok mellett, köztük a Rand Paul (R-Kentucky) által benyújtott törvényjavaslat mellett. Február 8-án bejelentette, hogy támogatja az úgynevezett Green New Deal javaslatot, amely jelentős elmozdulás lenne a környezetvédelem irányába.

 

Kamala Harris

Harris 2011 és 2017 között Kalifornia állam főügyésze volt, 2017 óta kaliforniai szenátor. Az 54 éves politikus január 21-én indította meg a kampányát. Első beszédében hosszan beszélt az igazságügyi rendszerről és kijelentette, hogy szükség van jelentős reformokra, hogy “a hangtalanok is tudjanak harcolni akár a szexuális zaklatójuk, akár egy bank vagy nagy cég ellen”. Harris is támogatta a “Medicare mindenkinek” és a Green New Deal terveket. Harris Medicare program mellett megszüntetné a magán egészségbiztosítást és egy magyarhoz hasonló TB-rendszert vezetne be. Főügyészi pályafutása alatt több jelentős ügyben döntött, köztük több nagy olajvállalat és bank ellenében. Szenátorként ellenezte Betsy DeVos és Jeff Sessions kinevezését, és első beszédében kritizálta Donald Trump bevándorlási politikáját és 2018 júniusában meglátogatta az egyik fogvatartó épületet.

 

Beto O’Rourke

A 46 éves volt texasi képviselő nagy reményekkel indulhat az előválasztáson, köszönhetően a sikeres félidei kampányának 2018-ban. Alig több mint kétszázezer szavazattal kapott kevesebbet mint Ted Cruz, a hivatalban lévő republikánus szenátor. O’Rourke március 14-én jelentette be indulását. Első beszédében ő is követte a demokraták által kitaposott utat és a gazdaság egyenlőtlenséget, a bevándorlást és a klímaváltozást hangsúlyozta. Külön céljául tűzte ki az amerikai demokrácia rendbehozatalát. “Csak akkor, amikor működik, és mi tudunk benne dolgozni, csak akkor tudjuk megoldani ezeket a fenyegetéseket”. Demokrata kollégáihoz hasonlóan O’Rourke is támogatja az univerzális egészségügyet, de nem a Bernie Sanders által fémjelzett “Medicare mindenkinek” programot, hanem az úgynevezett “Medicare for America” programot, amely lehetővé tenné, hogy az állampolgárok megtarthassák magánbiztosításukat. O’Rourke szintén kiállt a Green New Deal mellett.

 

Elizabeth Warren

Február 19-en Elizabeth Warren is bejelentette indulását. A massachusetts-i szenátor a kampány bejelentése előtt egy adótervezetet nyújtott be, amely alapján az 50 millió dolláros vagyon felett 2%, 1 milliárd dollár felett 3% lenne a kivetett adó. Ez a tervezet az egyik kulcspontja a kampánynak. De Warren további kampányígéretei nem sokban különböznek a demokrata jelöltek ígéreteitől. Megerősíteni a demokráciát, újjáépíteni a középosztályt és elsöprő igazságügyi reformok. Egy Mississippiben tartott beszédében kijelentette, hogy támogatja az elektori kollégium eltörlését: “Hiszem, hogy kell egy alkotmánykiegészítés, amely megvédi minden állampolgár jogát a szavazáshoz, és biztosítja, hogy minden szavazatot megszámolnak. A mód, hogy ez megtörténjen és nemzeti szavazás legyen, az elektori kollégium eltörlése”. Warren is támogatja az előbb említett Green New Deal és “Medicare mindenkinek” tervezeteket.

 

Bernie Sanders

Talán az egyik legismertebb és talán legnagyobb esélyes Bernie Sanders, Vermonti független szenátor Elizabeth Warrenhez hasonlóan, február 19-én jelentette be indulását. Bejelentése egy CBS-interjúban történt, ahol arra a kérdésre, hogy mi fog változni, a következőt nyilatkozta: “Elindítunk egy eddig precedens nélküli, alulról szerveződő mozgalmat, amely lefekteti az alapjait az ország politikai és gazdasági változásának.” Sanders politikai pozícióit tekintve támogatja a “Medicare mindenkinek” programot és a minimálbér országos szinten való emelését 15 dollár/órára, illetve ő is kijelentette, hogy szükség van új adókra, amelyek a leggazdagabb amerikaiakat érinti. A jelöltek többségével szemben nem támogatta a Green New Deal-t, ugyanis Sanders a saját tervezetén dolgozik. Sanders saját bevallása szerint demokratikus szocialista, amely az egyik legnagyobb visszahúzó tényező lehet az amerikai választók szemében.

 

Az előbb említett jelölteket a kampányígéreteken kívül az is összeköti, hogy nem fogadnak el támogatást úgynevezett PAC-ektől. A jelöltek inkább támaszkodnak a támogatóikra mint nagy cégekre vagy politikai akcióbizottságokra, így elkerülve a feltételezést, hogy a jelölt egy cég vagy egy gazdasági csoport irányítása alatt állna. A jelöltek közül kiemelkedik Bernie Sanders és Beto O’Rourke, akik a kampány bejelentést követően a legtöbb támogatást kapták. Sanders az első 24 órában 5.9 millió dollárt gyűjtött össze, míg O’Rourke ezt is túlszárnyalva 6.1 millió dollár adományt gyűjtött össze, kizárólag online adományokból.

Az előzetes felméréseket követően, az eddig bejelentett jelöltek között toronymagasan Bernie Sanders vezet 8 százalékkal a következő jelölt Elizabeth Warren előtt. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a tényleges listát Sanders vezeti. A felmérések ugyanis a legnagyobb előnyt, több mint 14 százalékos vezetést, Joe Bidennek adják, aki egyelőre nem jelentette be, hogy indul a jelöltségért. Ami az elnökválasztást illeti, egyelőre pénzfeldobással is el lehetne dönteni a végeredményt, annyira közel vannak a részeredmények egymáshoz. Egyik demokrata jelölt sem vezet vagy veszít pár százaléknál többel, egyedül Joe Bidennek adnak több mint 8%-os előnyt.

 

Kép és eredmények: Fivethirtyeight.com

 

Izgalmas és érdekes demokrata előválasztásnak nézünk elébe, és egyelőre nem lehet tudni, hogy ki fogja kihívni Donald Trumpot 2020 novemberében. Különösen érdemes figyelni arra, hogy Joe Biden indul-e a választásokon, hiszen elemzők szerint neki van a legnagyobb esélye legyőzni Trumpot, ami még, a 2016-os eredményekből kiindulva korántsem biztos. Fogadóirodák szerint a Biden, Harris, O’Rourke és Sanders négyeséből fog kikerülni Trump kihívója. Az első vita, amelyre 2019 júniusában kerül majd sor, meg fogja határozni, hogy a jelölteknek milyen kampányt kell folytatni, hogy elnyerjék a jelölést.