A „független” az új vörös

Milyen volt egy helyi aktivista szemével megélni a miskolci választási kampányt és annak eredményét? Véleménycikk a PROKON-Miskolc egyik új tagjától, Dombi Balázstól.

Kemény, sok váratlan fordulatot hozó választásokon vagyunk túl. Mondhatni, amerikanizálódott kissé a magyar politika, hiszen több politikai szereplő bulvártermékké, mémekké vált. Ez már egy új világ. Kiemelt szerepet kapott a közösségi média használata is, ezt az ellenzéki összeborulás -el kell ismerni- ügyesen használta ki. Ez igaz Miskolcon is, itt azonban ennél többről van szó. Ebben a városban sem elég önmagában a social media lehetőségeinek kihasználása. Ugyan Magyarország népesség szerinti negyedik legnagyobb városáról beszélünk, az emberekben él a hagyományos „ismerek valakit, aki őt ismeri” felfogás, tehát 1-2 emberen keresztül szinte majdnem mindenki ismer mindenkit. A lakók számára fontos az emberközeliség, hogy jól ismerjék azt, akire szavaznak, vagy legalább a környezetükben élők megbecsülését magának tudhassa a jelölt.

Kapkodás

Dr. Kriza Ákos, a város előző polgármestere pár hónappal a választások előtt jelentette be, hogy nem indul. Hosszú ideje küzd már betegségével, így nem tudja felelősséggel vállalni a kampányt, és még kevésbé a polgármesteri tisztséget. Dr. Alakszai Zoltán, a város jegyzője ekkor lett a kormánypárt polgármesterjelöltje. Sok-sok érv szólt az indítása és megválasztása mellett. Fiatal, rendkívül intelligens és jegyzői munkája lévén tapasztalt a városvezetésben is. A miskolci Fidesz teljes gőzzel kampányolt mellette, és sokan biztosra vettük a győzelmét. Sajnos nem így történt, ennek több oka is van, és talán a legokosabb dolog, ha a hibát először magunkban keressük. A kampány szinte tökéletes volt a Fidesz részéről, egy nagyon fontos dolgot leszámítva: kevés volt az idő. Néhány hónap nem elég egy jelölt emberekkel való megismertetésére. Hiába a jó program, az aktivisták belefektetett energiája, több időre lett volna szükségünk.

Valamit valamiért

Van egy komoly probléma az ellenzéki oldalon is, különösen ebben a városban. A Kriza Ákos volt Fideszes polgármestert megelőző szocialista városvezetés minden tagja hiteltelenné vált. Keresni kellett valakit, aki befolyásolható, nincs tapasztalata a politikában, ugyanakkor egy sokak számára elfogadható, szerethető figura és a már említett elvárásoknak jól megfelel. Így került a képbe Veres Pál. Egy kis szójátékkal élve: Veres forradalom zajlott le. Iskolaigazgatóként a fiatalok, a volt diákok, szülők szavazatát egyértelműen magának tudhatta. Az idősek egy részének pedig kifejezetten csalogató volt a szocialista idők nosztalgiája. Veres Pál ugyan függetlenként indult, de ne áltassuk magunkat. Az ellenzéki pártok jelöltje, csak azért független, mert maguk az indító pártok neveit nyíltan mutatni szavazatveszteséget jelentett volna számukra. Veres komoly támogatást kapott a roncskoalíciótól, és ha valaki ad, akkor általában valamit kér is cserébe. Lehet, Veresnek lesz egyébként jó lépése, lesz pár önálló gondolata, de abban egy pillanatra sem kételkedem, hogy alapvetően egy bábról beszélhetünk, egy emberről, aki azon túl, hogy erősen rászorul a támogatói tanácsaira, még ki tudja, milyen alkuknak kell, eleget tegyen.

Make Miskolc Great Again, vagy mégsem?

Nem csak a volt MSZP-s városvezetés miatt érezhetünk nosztalgiát, „jó” szocialistához méltó módon követte a balos hagyományokat, így a kampányának és polgármesteri tisztségének fő motívumát is az „ellenségtől” leste el. Egy olyan ember álmodozik most nagy Miskolcról, akinek az iskolaigazgatói pályafutása alatt még a HVG.hu listája szerint is csökkent az általa vezetett viszonylagosan jó hírnevű Földes Ferenc Gimnázium színvonala. És egyébként is, egyáltalán mit értünk nagy Miskolc alatt? Nagyobb népesség? A város nagyobb területi kiterjedése? A Nagy-Miskolc kifejezés 1945 elején a Miskolc közelében lévő kistelepülések a városhoz csatolását jelentette, viszont manapság nem igazán értelmezhető. Infrastruktúra szempontjából most is összeköttetésben áll a város a környező településekkel, városképileg pedig a távolság miatt nem igazán lehet egybekötni őket, vagy beépíteni a köztük található üres területet. Semmi gond, az érzelmekre hatni tökéletesen alkamas volt. A kérdés az, hogy mit jelent majd a gyakorlatban, öt év múlva mivel fog tudni kampányolni? Ezt a hivatali ideje alatt megvalósult beruházások nagy mértékben meg fogják határozni. Donald Trump részletes gazdaságfejlesztési, átalakítási programmal magyarázta el, mit jelent számára a „Make America Great Again!”. Veresnél meg kell elégedjünk egy-két beígért bicikli-úttal, meg virággal, hiszen „Virágozzon nagy Miskolc!”. Ettől még nem lesz egy város semmilyen tekintetben sem nagyobb. Kik állnak mögötte? Érdemes megnézni a már említett vállalhatatlan szocialista elitet. Megtaláljuk Mokrai Mihályt, a volt szocialista alpolgármestert, akinek a város szívében egy hatalmas félkész palota az otthona. Itt biztosan kényelmesen el tudott készülni 2012. február 16-án, mikor éhségmenetre indult. Veres jóvoltából most ismét a helyi politika élvonalába kerülhet. Mivel a képviselőtestületben a Verest indító álfüggetlen szervezet, és az ellenzék többségben van, az új polgármesternek lényegében szabad keze van a város felett, így a volt MSZP-s elitnek is. Az igazság az, hogy Veres Pál indítása ügyes húzás volt az ellenzék részéről. Öt év múlva majd kiderül, hogy a választók részéről is ügyes ötlet volt-e a megválasztása. A következő öt év meghatározó lesz, a választópolgárok a Krizáéhoz fogják mérni Veres Pál polgármesteri munkáját, és a kettő alapján fogják eldönteni, kire szavaznak legközelebb.

Mi a tanulság?

Habár a kampányt a Fidesz nagyon komolyan vette, és teljes erővel küzdött az önkormányzati választásokon, most Miskolcon nem győzött. A cikk elején említett időhiányt öt év múlva el kell kerülni. A leendő jelölteket minél hamarabb kiválasztani, az emberekkel megismertetni. Folyamatosan közösségi programokat szervezni. Át kell dolgozni a városfejlesztési stratégiát is, a helyi politikai életet emberközelibbé tenni! Nem igaz, hogy a fiatalok elérhetetlenek a konzervatív oldal számára. Komoly figyelmet kell rájuk, az ő igényeikre is fordítani! Veres Pál sok, egyébként pozitív gondolatot fogalmazott meg. Itt érdemes megemlíteni a startup vállalatok támogatását is. Természetesen nem szabad naivnak lenni, öt év múlva már egyértelműen látni lehet majd, ezekből az ígéretekből mi teljesült, és a város az értékeiből mennyit veszített, vagy éppen mennyit nyert. Legalább ennyire fontos a többi korosztály igénye is. Tény; van mit fejleszteni, az utak minősége távolról sem tökéletes. Viszont nem szabad elfelejteni a már elkészült fejlesztéseket, beruházásokat sem, nem is beszélve a már készülő, vagy biztosan elinduló projektekről. Millió és millió lehetőség van, amelyeket ki kell használni.