A XXI. századi pártok

Az elmúlt években már hozzászokhattunk, hogy az ellenzéki pártokon belül finoman szólva sincs meg az az egység, ami a választóknak azt sugallhatná, hogy képesek lennének egy ország irányítására. Az utóbbi időben egyre több hangfelvétel, videó, kényes információ került nyilvánosságra, amiket kölcsönösen igyekeznek bagatellizálni. Szinte hetente járatják le volt vagy éppen jelenlegi párttársaikat, pártjukat. Az egység egyedül abban mutatkozik meg, hogy ezekről nem vesznek tudomást, úgy tesznek, mintha meg se történtek volna. A hatalom megszerzése érdekében bárkivel képesek elvek nélkül összefogni, mindent elfelejteni, semmissé tenni. Ez jellemzi legjobban a jelenlegi az ellenzéket.

Több, magát XXI. századinak tartó, állításuk szerint az úgynevezett elavult politikát megreformálni kívánó párt van Magyarországon. Ilyen a Jobbik, ahonnan sorra lépnek ki a tagok, folyamatosak a botrányok a képviselők, sőt, maga az elnök körül is. Nap mint nap visszaköszönnek a szélsőséges nézetek, melyeket igyekeznek eltakarni a megújulás szellemében. Mi több, óriási pénzbírságot rótt ki rá az Állami Számvevőszék tiltott pártfinanszírozás okán. Ezek után már a párt megszűnése is felmerült. Az LMP-n belül szintén hasonló a helyzet, bár itt szó szerint belső harcok dúltak. Ezen kívül folyamatosak voltak a belső fegyelmi és etikai eljárások, melyek következtében többen kiléptek a pártból.

A Momentum magát egy új, az egyetlen, az igazi XXI. századi pártnak állítja be, aki leszámol a korrupcióval, és nem hajlandó szövetségre lépni az eddig leszerepelt, és finoman szólva sem kikezdhetetlen előéletű pártokkal, politikusokkal. De egy ilyen szövetség már a 2018-as választásokkor megvalósult, és az első komolyabb botrányra sem kellett sokáig várni. Kiszivárogtak igencsak kényes információk a párt pénzügyeiről, miszerint a több mint félmilliárdos állami kampánytámogatás egy része momentumos politikusokhoz köthető családi és baráti cégeknél kötött ki. Ezek után a párt Pénzügyi Ellenőrző Bizottságának elnöke, Győrffy Zoltán lemondott tisztségéről. Az Állami Számvevőszék költségvetési csalás miatt fel is jelentette a pártot.

Különösen érdekes, hogy ötlethiány miatt, a kormányt folyton csak korrupcióval vádoló ellenzéki pártokról sorra derülnek ki piszkos pénzügyi információk, amiket nem tudnak megmagyarázni. Ez lenne a XXI. század jövője?

 

A kép forrása: www.alfahir.hu