Merre ballagunk?

Szokták mondani, hogy egy ember életében három fontos esemény van, ahova összegyűlik az egész rokonság:a ballagás, az esküvő és a temetés. Ismét eljött a tavasz, és vele együtt sokak számára az egyik ilyen nagy esemény is, a ballagás.

Tavaly már nem először volt szerencsém Székelyföldön részt venni ilyen ünnepségen, ott kicsengetésnek hívják. Mindig csodálatos és megható látvány fogadja az egybegyűlteket, amint közel száz diák búcsúzik egyszerre az iskolától, tanáraitól és egymástól is. Minden ballagó szépen, székelyruhába felöltözve – ott így szokás.

Idén először Budapest egyik gimnáziumának ballagási ünnepségén vettem részt. Nem gondoltam, hogy ennyire emlékezetes marad számomra. Már mindenki izgatottan várta, hogy meglássa a ballagó diákokat, amikor egyszer csak az iskola falai mellett egy óriási lufierdő tűnt fel. Szép nagy unikornisok, minionok, különböző mesefigurák, emojik, amit csak el lehet képzelni. Kellett egy kis idő mire rájöttem, hogy azok a ballagó diákok, és egy-két kivétellel mindenkinél van egy nagy színes léggömb. Nem igazán tudtam hova tenni a dolgot. Először azt gondoltam magamban, milyen jó, hogy nekem csak egy szál virágot és a tarisznyát kellett a vállamon vinnem… A diákok elfoglalták a helyüket, és megszólalt a himnusz, miközben a széltől lengedezett a hatalmas lufierdő. Az ünnepség közepén arra lettem figyelmes, hogy többen pattogatott kukoricát esznek az ünneplő közönség soraiban. Az első kérdés, ami felmerült bennem, hogy egy ballagáson hol lehet vajon popcornt venni? Miközben gondolkoztam, rápillantottam az egyik szivárvány szárnyú pegazusra. Jó helyen vagyok? Ez lesz vajon az új szokás? Úgy látszik, hogy már ebből az ünnepből is show-t kell csinálni. Tegyük fel a kérdést: Jó irányba ballagunk így együtt, boldogan mosolyogva?

 

kép forrása: wmn.hu