A hét nyertese / vesztese

A hét nyertese: Hszi Csin-ping

A kínai elnök számára kedvezően alakultak az e heti események. Az egyik fő történés az USA és Észak-Korea közötti csúcstalálkozó, amely idő előtt ért véget, így nem tudott előrelépést tenni Donald Trump és Kim Dzsong Un a két ország kapcsolatait tekintve. E tény mindenképpen fontos a kínai vezetés számára, mivel Kínának nem fűződik érdeke ahhoz, hogy javuljanak a kapcsolatok az USA és Észak-Korea között, mert ezáltal a saját befolyásuk esetlegesen csökkenhet. Emellett Kína számára geopolitikailag is hasznos Észak-Korea, amely egy ütközőállam szerepét tölti be Dél-Korea és Kína között. A kínai vezetés hivatalosan a párbeszéd folytatására bíztatta a tárgyaló feleket, mondván, hogy a koreai félsziget nukleáris ügye évek óta húzódik és ezt a problémát nem lehet egyik napról a másikra megoldani, valamint vegyék figyelembe egymás aggályait. Azonban egy hosszan elhúzódó tárgyalássorozat is kedvező Kína számára, mivel így továbbra is fenntarthatja a status quot a térségben.

A másik fontos esemény a héten az India és Pakisztán közötti konfliktus volt Kasmír kapcsán. A két ország között pattanásig feszült a húr, azonban mindkét állam vezetőinek volt akkora lélekjelenléte és józan gondolkodása, hogy diplomáciai úton próbálják rendezni a vitát. A történtek két szempontból is fontosak Kína számára. Egyrészt nem következik be háború India és Pakisztán között, amely az egész térségre és így Kínára is beláthatatlan következményekkel járna. Másrészt amíg a két ország egymással van elfoglalva, addig Kína továbbra is a térség legfontosabb állama maradhat, így tartva fenn az erőviszonyokat.

 

A hét vesztese: MSZP

Az e heti vesztes a belpolitika színteréről került ki az MSZP képében. A szocialista pártban az ellentétek a hét során tovább növekedtek, miután Mesterházy Attila volt pártelnök ellen fegyelmi eljárást kezdeményeztek, mivel állítólagosan ő szivárogtatta ki a sajtó számára, hogy a párt február 15-i választmányi ülésén vita alakult ki Ujhelyi István és Szanyi Tibor az EP-listán elfoglalt helyével kapcsolatban. Mesterházy esetleges kizárása akár egy pártszakadást is eredményezhet, mivel a megyei szervezetek többségében a volt pártelnök továbbra is népszerű. Mesterházy elmondása szerint a párt erős és egységes, amit nem rengethet meg semmi, emellett a pártnak a belső ügyek helyett az EP-választás kampányával kell foglalkoznia, mert így lehet sikeres a májusi 26-i voksolás a szocialisták számára. Azonban a választók egyelőre csak a zűrzavart érzékelhették a szocialisták részéről az elmúlt hetekben, így hiába van Mesterházy Attila szerint kiváló programja a pártnak az EP-választásra, az fabatkát sem ér akkor, ha nem tudják a belső ellentétektől megszabadítani a pártot. Az MSZP tehát komoly belháborúval fordul rá az európai parlamenti választás kampányára, amelyen kétséges lehet a jó szereplés a párton belüli ellentétek miatt.