A hét nyertese / vesztese

A 2018-as év 12. hetét nálunk Vlagyimir Putyin nyerte. Oroszországban múlt hét vasárnap tartották az elnökválasztást, a voksok összesítése után hétfő reggelre egyértelmű eredmény rajzolódott ki: Oroszország jelenlegi elnöke rekord-támogatottsággal folytatja regnálását, a voksok 76%-át ő kapta. Az eddigi rekordot Medvegyev tartotta, aki 2008-ban 72% százalékot kapott. A részvétel is viszonylag magas volt (67%), a nagyvárosokban pedig nagyon aktívak voltak a választók, mely tovább erősíti az elnök legitimációját. Putyinnak rengeteg terve van a következő 6 évre, számára is különösen fontos volt, hogy meggyőző fölénnyel nyerje meg a mostani választást. Májusi beiktatása után 4. elnöki ciklusát kezdheti meg, mely 2024-ig tart majd.

A hét vesztese nálunk ezúttal Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke nagy erőkkel szállt bele a kampányba (lásd még: Írj rám Feri!), azonban kérdéses mennyire tudja maga mögé állítani az ellenzék többi részét. A DK következetesen összefogáspárti, azonban a hódmezővásárhelyi időközi után mégis úgy tűnt Szél Bernadett lesz a teljes ellenzéki összefogás „arca”, hiszen ő hirdette meg először ezt a policy-t. Gyurcsány erre a héten reagált, elhívta a DK pártszékházába az ellenzéki pártokat, akiket fontosnak gondol, köztük az LMP-t és a Jobbikot is. A Jobbik nem ment el (ők a legerősebb ellenzéki jelölt elvén kívánnak politizálni), az LMP viszont nem tehetett mást, hiszen korábban kinyilatkoztatta, hogy a teljes összefogást támogatja.
Úgy tűnt, Gyurcsány maga alá tudja gyűrni Szélt, azonban a tárgyalás nem vezetett eredményre, sőt az esemény után az egész sajtó Vágó Gábor elszólását kapta fel, aki szerint Gyurcsány részegen tárgyalt velük. A DK ezután kijelentette, hogy feljelentést tesz, ezzel véglegesen lejáratva a saját kezdeményezését, melynek lényege az ellenzéki együttműködés lett volna.