A hét nyertese / vesztese

Ezen a héten az önkormányzati választások eredményének hiányában választottunk nyertest és vesztest, de természetesen a későbbiekben ezt a témát is kielemezzük.

Eheti nyertesünk Aleksandar Vucic, szerb elnök lett, aki Edi Rama albán, illetve Zoran Zaev észak-macedón államfőkkel közösen tartott sajtótájékoztatóján az integrációt célul kitűzve egy Schengenhez hasonló rendszert hozna létre. A három vezető terve alapvetően az, hogy 2021-re országaik határának átlépéséhez csupán személyi igazolványra legyen szükség, ezen felül pedig a tőke, a szolgáltatás és az áru is szabadon áramolhasson az EU-n kívüli balkáni országok mindegyikében. Bár csak három ország vezetői találkoztak, az elfogadott nyilatkozatban hat balkáni országról beszélnek, így számítanak Koszovó, Bosznia-Hercegovina és Montenegró együttműködésére is. A szerb-koszovói ellentét bonyolíthatja a helyzetet, de a béke fontosságát mindegyik fél hangoztatja, hiszen az eltervezett szövetség mindkét ország gazdasági fejlődését szolgálná. Ennek érdekében pedig a felek talán el tudnak engedni néhány múltbéli összetűzést. Az államfők november 10-én ülnek újra össze, akkor már konkrét elképzelésekkel.

Vesztesünknek ezúttal a román kormányt szavaztuk meg. Az eddig Dăncilă-kormányt támogató Romániai Magyar Demokrata Szövetség is megszavazta a bukást, ezzel elérve egyfajta fejetlenséget Romániában. Dăncilă leszerepelt mint vezető, de a bukásra szavazók közül most senki sem jelentkezik, hogy kormányt szeretne alakítani. Ahhoz, hogy Dănciláék bukjanak, 233 szavazatra volt szükség, s végül 238 szavazattal a bizalmatlansági szavazás sikeres volt. A Nemzeti Liberalista párt (PNL) vezetője, Ludovic Orban magabiztosan nyilatkozott csütörtök reggel a sajtónak, teljesen biztos volt a győzelemben. Hogy most mi lesz, azt egyelőre senki nem tudja. A kormány megbuktatását szorgalmazó ALDE (Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért) és Victor Pontáék nem akarnak összefogni a PNL-vel sem az USR-vel. Egy olyan PSD-ALDE-Pro Romania-kormány a legészszerűbb, amiből Dăncilă teljesen kimarad, viszont Ponta igencsak hangsúlyos szerepet kap. A döntés most Johannis államfő kezében van. Felkérheti Ludovic Orbant, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetőjét vagy egy, a PSD, a Pro România és az ALDE bizalmát is elnyerő politikust is, mivel ezen pártok vannak parlamenti többségben, ezért jelöltjük biztosan átmenne a parlamenten.