A hét nyertese / vesztese

Ezen a héten a külpolitika színteréről került ki mind a nyertes, mind a vesztes szereplő szokásos heti értékelésünk során.

A magyar külpolitika számára fontos esemény volt, hogy Várhelyi Olivért az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosi pozícióra választották meg, így a hét nyertese címet is kiérdemelte. Ez kétségkívül az egyik legnagyobb diplomáciai sikere Magyarországnak, ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök is hangsúlyozta. A magyar külpolitika egyik sarkalatos pontja volt eddig is az EU-s bővítés elősegítése, kiváltképp a nyugat-balkáni országok integrációja, így Várhelyi Olivér az által elnyert pozícióval az eddiginél is hatásosabban segítheti a csatlakozni kívánó országokat. A feladatcsomag érinti a migrációt, a biztonságot, és például az energiaszektor szempontjait is, így a magyar biztos szerteágazó területekre tud majd hatást gyakorolni, így nem túlzás azt állítani, hogy ez a siker a magyar külpolitika fontos győzelme is. További jelentős tényező volt Várhelyi Olivér e heti győzelmében, hogy az ellenzéki képviselők aknamunkája ellenére sikerült elnyernie az EP külügyi bizottságának a támogatását, a meghallgatások és az írásbeli kérdések során szakszerűen és profin kezelve a magyar ellenzék obstruáló tevékenységét.

Tovább folynak a tüntetések Iránban, ami érzékenyen érinti az elnököt, Hasszan Rohani-t, aki így a hét vesztese. Az emberek azután vonultak utcára, hogy a kormány úgy döntött, jegyrendszert vezet be az üzemanyag-kereskedelemben, egyúttal jelentősen emeli a benzin árát. A teheráni vezetőség egyébként általánosságban az Egyesült Államokat teszi felelőssé a történtekért, a tüntetők felbujtásával vádolva Washingtont. Az iszlám köztársaságban a megmozdulások hatására nem érhetők el az internetes szolgáltatások. A hírügynökségek értesülései alapján száznál is több halottja van a megmozdulásoknak. Szakértők szerint a benzináremelés az utolsó csepp volt a pohárban az iráni lakosság számára, mivel megelégelték a rossz életszínvonalat, ami egyre csak romlik az infláció hatására. Mindezen tényezőket egybevetve az iráni politikai vezetés egyre nagyobb problémával szembesül, ami további nehézségeket jelenthet a jövőben.