A hét nyertese / vesztese

A hét nyertese a Székely Nemzeti Tanács. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszéken jelentette fel Klaus Iohannis  román államfőt arra hivatkozva, hogy diszkriminatívan nyilvánult meg az erdélyi magyar kisebbséggel szemben, valamint  gúnyos magyar nyelvű köszöntéssel sértette meg a magyar nemzetiségű emberek méltóságát. Az elnököt 5000 lejre (360000 forint.) büntette az Országos Diszkriminációellenes Tanács. A büntetésnek inkább jelképes szerepe van, de az ítélet által a SZNT morális győztesként került ki az ügyből.

Ezen felül a Székely Nemzeti Tanács sikereként könyvelhető el az is, hogy további fél évet kaptak a Nemzeti Régiók európai polgári kezdeményezésre, vagyis arra, hogy az aláírásgyűjtés érvényességének második, területi feltételét is teljesítsék. A kezdeményezést már több mint 1,2 millió európai uniós állampolgár támogatta, de a küszöböt csak három országban: Magyarországon, Romániában és Szlovákiában sikerült teljesíteni. Ezért a következő időszakban hangsúlyosabb lesz, hogy más EU-s országokban is tovább gyűjtsék az aláírásokat..

 

A hét vesztese Jakab Péter, a Jobbik elnöke. Egyértelmű, hogy amit az utóbbi napokban a Jobbik háza táján láthatunk, az utóbbi évek egyik legnagyobb politikai leszámolása Magyarországon.

Jakab a hét elején a párt korábbi elnökét, Sneider Tamást az Országgyűlés alelnöki posztjáról szerette volna eltávolítani. A hírek szerint Sneider ezt nem fogadta el, ezzel aláásva a pártvezető párton belüli tekintélyét. Egy nappal később az elnöki tisztségért anno szintén versenybe szálló Varga-Damm Andreát szólította föl a mandátuma visszaadására. Az indoklás egyik esetben sem világos, illetve a nyilvános kommunikáció és az említett politikusok reakciói is arra utalnak, hogy a párton belül Jakab Péter képtelen érvényesíteni akaratát. A felmerülő személycserék generálta problémákról sem tudnak konstruktívan megegyezni, ez előrevetíti Jakab két riválisának kizárását a pártból. Ezekkel a lépésekkel az elnök mindenképpen meggyengíti az amúgy is nehéz időszakot élő Jobbikot.