A hét nyertese/vesztese

Szépen eltelt a 47. hét is, mi pedig ismét kiválasztottunk egy-egy politikai aktort győztesként és vesztesként. A héten mindkét kategóriában külföldi befutónk lett.

A hét nyertese Angela Merkel. Németország kancellárja éppen 4. kormánya megalakításán ügyködik, amihez koalíciós partnereket keres. Nagy visszhangja volt, amikor egyhete az FDP bejelentette, hogy kilép a koalíciós tárgyalásokból. A hír hatására mindenki mozgolódni kezdett, aminek a vége az lett, hogy a szociáldemokraták bejelentették, mégsem vetik el annyira a korábbi nagykoalíció újrakötésének ötletét. Ezzel Merkel előtt megnyílt az esély, hogy újra jól bevált koalíciós partnerével az SDP-vel alakítson kormányt, a zöldek akár részét képezik majd a megállapodásnak akár nem, mindenképp stratégiai hátrányba kerültek, Angela Merkel viszont jóval közelebb jutott a kormányalakításhoz, mint korábban.

A hét vesztese nálunk Robert Mugabe. A 93 éves politikus 1980 óta volt Zimbabwe elnöke, egészen keddi lemondásáig. A 37 éves politikai pályafutásnak egy belső feszültség vetett véget, amit Mugabe már nem tudott kezelni, erről részletesebben itt írtunk. A diktátor mellett nagyobb vesztesként már csak az 52 éves feleségét említhetjük, aki politikai örökösként próbált betörni férje mögött a közéletbe, egyes értelmezések szerint egyébként részben ez is vezethetett az elnök megpuccsolásához.