A hét nyertese / vesztese

Október második hetének győztese és vesztese is a Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os számú választókerületében megtartott időközi választás eredménye nyomán foglalta el az őt megillető helyét.

Ennek megfelelően a hét nyertese Koncz Zsófia lett, aki édesapja, Koncz Ferenc halálát követően indult el a Fidesz-KDNP jelöltjeként az időközi voksoláson, és a szavazatok 50,87 százalékával meg is nyerte azt az összellenzéki jelölttel szemben. A választás különös tétjét adta, hogy a kormánypárti győzelem kellett a Fidesz-KDNP tiszta kétharmados parlamenti többségének megtartásához, mely az eredmény kimenetét figyelembe véve a továbbiakban is biztosítva lesz. A másik fontos tényező, hogy kormánypárti vereség esetén az ellenzéki összefogás megmutathatta volna, hogy ha egy körzet szintjén képesek nyerni a Fidesszel szemben, akkor az akár országos szinten is sikerülhet, és megerősítette volna az ellenzéki összefogás iránti elköteleződést a szavazóikban.  Koncz Zsófia helyi ügyekre épülő, emberközeli kampánya azonban hatékonyabbnak bizonyult a kétharmad lebontásával kecsegtető víziónál.

Ezzel szoros összefüggésben a vesztes a Jobbik lett. Bíró László, Koncz Zsófia vetélytársa 2008-ban lépett be az akkor még radikális Jobbikba. 2018-ban ugyancsak elindult a tárgyalt választókerületben, azonban kikapott, egy évre rá, tavaly pedig a szerencsi polgármesterségért is harcba szállt, akkor 5 százalék alatti eredménnyel küldték haza a helyiek. A Jobbik számára ebben az erőpróbában a tét az volt, hogy a közös jelölt győzelmével – aki eredetileg az ő pártjukból került ki – bizonyítsák létjogosultságukat a magyar politikában és egyben biztosítsák pozíciójukat az ellenzéken belül. Erre szükségük is lett volna, hiszen a Jobbik támogatottsága a korábbiakhoz képest igencsak alacsony, az ellenzéki „szövetségen” belül pedig ma már egyértelműen a Momentum-DK páros dominál. A Jobbik esélye a bizonyításra tehát kudarcba fulladt, melyet súlyosbít azon tény is, hogy egyáltalán olyan pártokkal indítottak közös jelöltet, amelyeket korábban ideológiai ellenfélnek (is) tekintettek. Nem vitás, hogy a párt történetének mélypontján áll, morális és politikai szempontból is, miután jelenleg sem önmagukban, sem pedig mesterséges szövetségeseikkel együtt nem képesek megtörni a kormánypártok dominanciáját.

 

Turi Zsolt írása

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Friss hírek

Legfrissebb híreink

Hírek
Belföld

Újraindítási gondolatok, tárgyalások, tőzsde, oltás, sport – Ezek történtek a héten

Húsvét után meglehet a két és félmillió beoltott és elkezdődhet az újraindítás. Orbán Viktor lengyel és olasz szövetségeseivel tárgyalt Budapesten. Gyurcsány Ferenc is megkapta az oltás . Már a járvány előtti szinteken a magyar tőzsde, közel a történelmi csúcs. Áder János ünnepi beszédében az ellenzéket bírálta. Sima magyar siker Andorrában. Erdő Péter bíboros szerint az egy éve tartó járvány mindenkit kimerít.

Elolvasom >
Belföld

Román és ukrán szemétben fuldoklik a Tisza

Veszélyben a Tisza élővilága. Ukrajnából és Romániából már lassan két évtizede minden áradással szeméthegyek úsznak át hazánkba. A magyar szakemberek minden erejüket bevetve dolgoznak azon, hogy megakadályozzák a katasztrófát, azonban a román és ukrán hatóságok részéről csak felületi megoldásokat tapasztalhatunk.

Elolvasom >
Belföld

Közös munka Európa reneszánszáért

Egy új, uniós, jobboldali összefogásról tárgyalt csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök, Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. A három politikus a találkozón a járvány utáni Európai Unió újraindításáról és az európai identitás újragondolásáról is egyeztettek.

Elolvasom >