A hét nyertese / vesztese

A hét nyertese és vesztese egyaránt másik kontinensről került ki: egyikük az a Jacinda Ardern, aki az új-zélandi Munkáspárt jelöltjeként történelmi győzelmet aratott a helyi választásokon, másikuk pedig az a Joe Biden, aki jelenleg a regnáló elnök demokrata kihívója az Egyesült Államokban.

A hét nyertese és vesztese egyaránt másik kontinensről került ki: egyikük az a Jacinda Ardern, aki az új-zélandi Munkáspárt jelöltjeként történelmi győzelmet aratott a helyi választásokon, másikuk pedig az a Joe Biden, aki jelenleg a regnáló elnök demokrata kihívója az Egyesült Államokban.

Ahhoz, hogy a hét nyertesét megtaláljuk, szinte a világ végéig elmentünk, ugyanis Új-Zélandon keresendő a győztes. A szóban forgó személy a jelenlegi miniszterelnök Jacinda Ardern, aki a Munkáspárt jelöltjeként történelmi győzelmet aratott a szombati, új-zélandi választásokon, mivel a voksolás során a szavazatok 49%-át gyűjtötte be. Ezzel 64 mandátumhoz jutott a Munkáspárt, amivel abszolút többséggel rendelkeznek majd a törvényhozásban. Erre az 1996-os új-zélandi választási törvénymódosítás óta egyszer sem volt még példa. A győzelem egyik legfőbb oka minden bizonnyal az lehetett, hogy a koronavírus járvány jelentette kihívásokat sikeresen kezelte a kormányfő, ugyanis a járvány kezdete óta mindössze 1880 fertőzöttet regisztráltak az országban. Továbbá a kormányzás elmúlt három éve során történt a christchurchi mészárlás, valamint a Whakaari-vulkán kitörése, amiket szintén hatékonyan kezelt Ardern, így a népszerűségét sem törte derékba a két említett tragédia, illetve a járványhelyzet sem.

Új-Zélandot elhagyva és néhány időzónát visszaugorva jutunk el az Egyesült Államokba, ahol az e heti vesztesünk található, aki nem más, mint a Demokrata Párt elnökjelöltje, Joe Biden. Több oka is van annak, hogy miért az egykori alelnökre esett a választás. Először is a fia, Hunter Biden korrupciógyanús ügyéről újabb részletek derültek ki, amelyek a választás előtt alig három héttel biztosan érzékenyen érinthetik Biden esélyeit. Ezeknek az új információknak a legérdekesebb pontja, hogy egy e-mail levelezés szerint Joe Biden tudott a fia kétes ukrán ügyleteiről, sőt, még segíthetett is azt eltussolni. Még a fiához kapcsolódóan egy pikáns felvétel is napvilágra került, amin egy ismeretlen nővel látható eléggé félreérthetetlen helyzetben. Azonban a fia nélkül is nehéz napjai voltak az öreg Bidennek. A héten került sor a két elnökaspiráns vitáját pótolni hivatott tévéinterjúkra. A Bidennel készült beszélgetést az ABC csatorna egyik riportere vezette, aki gáláns módon nem tett említést sem Hunter Biden korrupciógyanús ügyeiről, sem az említett videófelvételről. Ehelyett kedélyesen elbeszélgettek Donald Trump járványkezeléséről, mintegy tálcán kínálva a műsoridőt Bidennek arra, hogy az elnököt támadja. Ezzel mintegy segítették is az ügy elhallgatását, ami akár egy beismerő nyilatkozatként is értelmezhető. Mindezeket követően szinte már csak hab a tortán, hogy Joe Biden egy kampányrendezvényen arról beszélt, hogy szenátori pozícióért száll harcba idén. Ezt már 1972-ben megtette Biden, úgyhogy ezzel a botlással mindössze cirka 48 évet tévedett. Ezen a bizonyos habon pedig a csokireszelék, hogy egyes, most nyilvánosságra került dokumentumok szerint Biden felmenői között rabszolgatartók is lehettek. Kell ennél több egy hétre?

Máté Patrik írása

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Friss hírek

Legfrissebb híreink

Hírek
Belföld

Újraindítási gondolatok, tárgyalások, tőzsde, oltás, sport – Ezek történtek a héten

Húsvét után meglehet a két és félmillió beoltott és elkezdődhet az újraindítás. Orbán Viktor lengyel és olasz szövetségeseivel tárgyalt Budapesten. Gyurcsány Ferenc is megkapta az oltás . Már a járvány előtti szinteken a magyar tőzsde, közel a történelmi csúcs. Áder János ünnepi beszédében az ellenzéket bírálta. Sima magyar siker Andorrában. Erdő Péter bíboros szerint az egy éve tartó járvány mindenkit kimerít.

Elolvasom >
Belföld

Román és ukrán szemétben fuldoklik a Tisza

Veszélyben a Tisza élővilága. Ukrajnából és Romániából már lassan két évtizede minden áradással szeméthegyek úsznak át hazánkba. A magyar szakemberek minden erejüket bevetve dolgoznak azon, hogy megakadályozzák a katasztrófát, azonban a román és ukrán hatóságok részéről csak felületi megoldásokat tapasztalhatunk.

Elolvasom >
Belföld

Közös munka Európa reneszánszáért

Egy új, uniós, jobboldali összefogásról tárgyalt csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök, Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. A három politikus a találkozón a járvány utáni Európai Unió újraindításáról és az európai identitás újragondolásáról is egyeztettek.

Elolvasom >