A hét nyertese / vesztese

A hét nyertese: Szijjártó Péter

A hét nyertese Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, akinek diplomáciai munkásságának köszönhetően sokkal gyorsabbá válhat az ország vakcinaellátása, mint azt eddig várhattuk.

A miniszer kedden, a közösségi oldalára feltöltött videóban számolt be arról, hogy a szerződésben foglaltakhoz képest korábban és nagyobb mennyiségben érkezik meg a Magyarországra a Kínából megrendelt vakcinacsomag. A pekingi magyar nagykövettel folytatott beszélgetés során kiderült, hogy a szerződésben vállalt eredeti 500 ezer kínai vakcina helyett 550 ezer egység oltóanyag érkezik Pekingből Budapestre. Ráadásul korábban, hiszen a megállapodás szerint a szállításnak február végéig kellett volna megtörténnie, de már február 16-án útnak indult a szállítmány. Szijjártó Péter a beszélgetés végén a következő szállítási terminus elindítására kérte fel a nagykövetet. A következő szállítmányok az eddigi tervek szerint március, április és május végéig fognak megérkezni, melyek a mostani szállítmánnyal összesen 5 millió Sinopharm-vakcinát jelentenek.

A hét vesztese: Igor Matovič

A hét veszteséhez a szomszédba, Szlovákiába kell tekintenünk, ahol a járványhelyzet totális elszabadulását vélhetjük felfedezni. Igor Matovič szlovák miniszterelnök vezetése alatt a vált a koronavírus második hulláma jóval erőteljesebbé, aminek következményeként a szlovák egészségügy összeomlott.

A mutálódott, az előzőeknél jóval fertőzőbb brit és dél-afrikai variáns megjelenésével az új fertőzöttek és a halálos áldozatok száma hatalmasat ugrott. Utóbbi érték 2021 februárjában –  lakosságarányosan mérve – a világon jelenleg a legmagasabb. Emiatt szerdán Szlovákia aktiválta az Európai Unió civil védelmi rendszerét, azaz nemzetközi szinten kért segítséget a járvány megfékezéséhez. A pozsonyi egészségügyi minisztérium szerint legalább egy hónapra tíz orvost és 25 nővért igényelt a szlovák kórházak intenzív osztályaira, ugyanis a járvány erősödésével súlyos orvos- és nővérhiánnyal küzdenek. Az elszabadult járványhelyzet megoldásában a vakcinákkal szembeni bizonytalanság sem segít: a Szputnyik V megvételről szóló határozatot megvétózta Matovič pártjának, az OLaNO-nak egyik koalíciós partnere. Ennek oka, hogy az Emberekért Párt ragaszkodik ahhoz, hogy Szlovákiában ne oltsanak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóvá nem hagyott vakcinával. Ezt bírálva a miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy a megbeszéltek ellenére, és az általános drámai helyzet tekintetében mégis rendelnek a Szputnyik V-ből, amire növekvő hajlandóság mutatkozik az ország népessége között.

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Friss hírek

Legfrissebb híreink

Quo vadis? - Történelemi rovat

Száz éve jött létre a kisantant

Ma száz éve Csehszlovákia, Jugoszlávia és Románia szövetségre lepésével létrejött egy regionális politikai-katonai szövetség, az úgynevezett kisantant. A hazánk megcsonkításából hasznot húzó államok így próbálták megtartani a stabilitásukat a térségben, gátat vetni a Habsburg-restaurációnak, valamint bármilyen magyar revizionista törekvésnek.

Elolvasom >
Egyéb kategória

A hét nyertese és vesztese

A hét nyertese Orbán Viktor, ugyanis elérte, hogy négymillió magyar ember beoltassa magát, a vesztes pedig a magyar baloldal, aki belebukott az oltásellenes kampányba.

Elolvasom >
Winner/Loser

A hét nyertese/ vesztese

A hét nyertese Annalena Baerbock A hét nyertesét Németországban kell keresnünk, aki nem más, mint Annalena Baerbock, a Zöldek egyik pártelnöke, ugyanis a párt kancellárjelöltjévé

Elolvasom >