A hét nyertese / vesztese

A hét nyertese: Szijjártó Péter

A hét nyertese Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, akinek diplomáciai munkásságának köszönhetően sokkal gyorsabbá válhat az ország vakcinaellátása, mint azt eddig várhattuk.

A miniszer kedden, a közösségi oldalára feltöltött videóban számolt be arról, hogy a szerződésben foglaltakhoz képest korábban és nagyobb mennyiségben érkezik meg a Magyarországra a Kínából megrendelt vakcinacsomag. A pekingi magyar nagykövettel folytatott beszélgetés során kiderült, hogy a szerződésben vállalt eredeti 500 ezer kínai vakcina helyett 550 ezer egység oltóanyag érkezik Pekingből Budapestre.

Ráadásul korábban, hiszen a megállapodás szerint a szállításnak február végéig kellett volna megtörténnie. Ezzel szemben már február 16-án útnak indult a szállítmány. Szijjártó Péter a beszélgetés végén a következő szállítási terminus elindítására kérte fel a nagykövetet. A következő szállítmányok az eddigi tervek szerint március, április és május végéig fognak megérkezni. Ezek a mostani szállítmánnyal együtt összesen 5 millió Sinopharm-vakcinát jelentenek.

A hét vesztese: Igor Matovič

A hét veszteséhez a szomszédba, Szlovákiába kell tekintenünk. Itt a járványhelyzet totális elszabadulását vélhetjük felfedezni. Igor Matovič szlovák miniszterelnök vezetése alatt a vált a koronavírus második hulláma jóval erőteljesebbé, aminek következményeként a szlovák egészségügy összeomlott.

A mutálódott, az előzőeknél jóval fertőzőbb brit és dél-afrikai variáns megjelenésével az új fertőzöttek és a halálos áldozatok száma hatalmasat ugrott. Utóbbi érték 2021 februárjában –  lakosságarányosan mérve – a világon jelenleg a legmagasabb. Emiatt szerdán Szlovákia aktiválta az Európai Unió civil védelmi rendszerét. Ennek keretein nemzetközi szinten kért segítséget a járvány megfékezéséhez. A pozsonyi egészségügyi minisztérium szerint legalább egy hónapra tíz orvost és 25 nővért igényelt a szlovák kórházak intenzív osztályaira. Ennek oka, hogy a járvány erősödésével súlyos orvos- és nővérhiánnyal küzdenek.

Az elszabadult járványhelyzet megoldásában a vakcinákkal szembeni bizonytalanság sem segít. A Szputnyik V megvételről szóló határozatot megvétózta Matovič pártjának, az OLaNO-nak egyik koalíciós partnere. Ennek oka, hogy az Emberekért Párt ragaszkodik ahhoz, hogy Szlovákiában ne oltsanak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóvá nem hagyott vakcinával. Ezt bírálva a miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy a megbeszéltek ellenére, és az általános drámai helyzet tekintetében mégis rendelnek a Szputnyik V-ből, amire növekvő hajlandóság mutatkozik az ország népessége között.

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Friss hírek

Legfrissebb híreink

Egyéb kategória

Fókuszban a közösség – Udvar 2022

Udvar. Mindenkinek kicsit mást jelent. Az új tagoknak kalandot, a régieknek szép emlékeket. Ezekből az idei rendezvényen sem volt hiány. Vendéglátónk Sárközi István volt, régi barátunk, aki szokásához híven nagy szeretettel várt minket. Az Udvar a PROKON Egyesület szervezésében épülő csapatszellemet, jó társaságot és életre szóló élményeket hozott a résztvevők életébe.

Elolvasom >
Belföld

Lesz-e jobboldali ellenzéke a Fidesznek?

A választásokhoz közeledve beindult a kampányidőszak is, melyben a rengeteg kormánypárti és baloldali plakát mellett a választó már szembe találhatja magát a Mi Hazánk arcaival is. Bár a 2018 után alakult, jobboldalra sorolt párt támogatottsága a két előbbi politikai erőhöz képest alig mérhető, az országgyűlésbe való bejutás esetén mégis fajsúlyos szereppel bírhat.

Elolvasom >
Belföld

A hét nyertese és vesztese

A hét vesztesét a magyar baloldalról választottuk, az MSZP lett az. A hazai sajtó már tavaly is a szocialista képviselők „ledarálásával” volt tele, idén pedig

Elolvasom >