A kriptopénzekről és annak veszélyeiről

Forrás: bitport.hu

dr. Dornfeld László tartott előadást a PROKON tagjainak

A kriptovaluták és a drogkereskedelem kapcsolatáról tartott előadást múlt hét pénteken a Mádl Ferenc Összehasonlító Intézet kutatója, doktorjelöltje, Dornfeld László a PROKON szervezésében.

Előadásának első felében Dornfeld a kriptovaluták meghatározásáról és működéséről beszélt. A kriptovaluták olyan digitális pénznemek, amelyek egyfajta alternatív csereeszközként, vagyonfelhalmozási eszközként, vagy akár fizetőeszközként is funkcionálhatnak az online térben. A leghíresebb kriptovaluta a Bitcoin, melynek mára már jelentős forgalma létezik, az árfolyama rendszeresen csúcsokat dönt meg, és világszerte használatos.

Bányászok és szigetlakók

Jellemzőjük, hogy decentralizáltak, tehát nincs egy központi hatóság, mely forgalomba hozta volna és felügyeletet gyakorolna felettük, így értékük napról napra változhat felhasználásuk függvényében. A valutacsere teljesen anonim, egy úgynevezett blokklánc (block chain) keretein belül történik, amely során maga a közösség hitelesíti a két fél közötti tranzakciót, szemben a tradicionális eljárásmóddal, ahol ehhez egy megbízható harmadik félre (például bankra) is szükség van. Ezen szereplők pénzügyi részesedést is kapnak segítségükért: azok, akik kifejezetten anyagi érdekekből vesznek részt egy blokkláncban, bányászoknak nevezzük.

Dornfeld László kiemelte, hogy a kriptovaluták hasonló elvek alapján működnek, mint a ma rendes pénzként használatos nemesfémek és a papírpénzek, amelyek nagy része ma szintén elektronikus formában használatos. Példaként egy mikronéziai törzs fizetőeszközét, a szigetükön megtalálható, különböző formájú és méretű termésköveket hozta fel, melyeket abban az esetben is bátran használtak pénzként, ha egyes darabok elvitelre túl nagyok voltak vagy a tenger mélyére süllyedtek. Ekkor a közösség megegyezése elég volt a fizetőeszköz tulajdonosának számon tartására. Ez a fizetési rendszer szintén a törzstagok közötti kölcsönös bizalmon alapult.

A bűnözés új színtere

A kriptovaluták esetében nem feltétlenül a két fél közötti bizalom a fontos. Mivel a legtöbb tranzakció névtelenül történik, így a pénzügyi eszközbe vetett bizalom a mérvadó, tehát az, hogy a felek bíznak-e az adott kriptopénz értékében, hajlandóak-e kockázatot vállalni a potenciális értékszerzésért.

Az előadás második felében Dornfeld László a kriptovaluták illegális felhasználásáról beszélt, ugyanis számos előnyük mellett meglehetősen alkalmasak illegális célokra is: a bűnöző lekövethetetlenné válhat egy online csalás után. A bűnözésben történő hasznosításának fő okai a személy esetleges kizártsága a hagyományos pénzügyi rendszerből (például terrorista mivolta miatt), a kriptopénzek használatának gyorsasága, nemzetközisége, a tranzakció visszavonhatatlansága, valamint az alacsony költségek lehetnek. A bitcoinok majdnem fele érintett valamilyen illegális tevékenységben, többek között online csalásokban, kiberpénzmosásban, kártékony programok, zsarolóvírusok általi károkozásban.

A kriptopénzek stabilizálták az online illegális kereskedelmet, jól működő, globális piacokat generálva. Ugyan a legtöbb ilyen jellegű oldal jellemzően rövid ideig üzemel, a Bitcoin vált a dark web kereskedelmének leggyakrabban használt pénznemévé, ahol többek között jelentős kábítószer-, fegyver- és hamis iratkereskedés is zajlik, a tradicionális módszerekkel ellentétben a hatóságok szeme előtt. Az online drogkereskedők 90 százaléka a postát használja termékének kiszállítására.

Selyemút, csak kicsit másképp

Az első ilyen kriptopiac a Silk Road nevű, kábítószerek kereskedésével foglalkozó oldal volt, melyet három év működés után sikerült csak lekapcsolni. A rendőri beavatkozások hatékonysága igencsak kérdéses: az ellátási vonalakat veszik célba, razziákat tartva a piacok ellen, azonban láthatóan kevés sikerrel. 2017-ben húsz tonna kábítószert foglaltak le az amerikai postánál, ami elenyésző hányada lehet a teljes forgalomnak.

Az előadás hallgatójaként különösen érdekesnek találtam az előadó által boncolgatott bizalom alapvető fontosságát, és annak különböző vetületeit. A kriptovaluták létrejöttének egyik legprominensebb okaként Dornfeld a mai társadalom általános bizalomvesztését emelte ki a hivatalos szervek iránt, aminek következtében egyre többen alternatív megoldásokat keresnek beruházásaik elindításához, illetve értékfelhalmozásra. Ez kétség kívül egy új, jól működő módja a biztonságos fizetésnek, számos előnnyel rendelkezik. Azonban hibáiból többen húzhatnak törvénytelen hasznot is, amelyet tovább erősít a velük szembeni hiányos fellépés, vagy annak nehézsége, a bűnözők lekövethetetlensége miatt.

Borítókép: bitport.hu

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Friss hírek

Legfrissebb híreink

Hírek
Belföld

Újraindítási gondolatok, tárgyalások, tőzsde, oltás, sport – Ezek történtek a héten

Húsvét után meglehet a két és félmillió beoltott és elkezdődhet az újraindítás. Orbán Viktor lengyel és olasz szövetségeseivel tárgyalt Budapesten. Gyurcsány Ferenc is megkapta az oltás . Már a járvány előtti szinteken a magyar tőzsde, közel a történelmi csúcs. Áder János ünnepi beszédében az ellenzéket bírálta. Sima magyar siker Andorrában. Erdő Péter bíboros szerint az egy éve tartó járvány mindenkit kimerít.

Elolvasom >
Belföld

Román és ukrán szemétben fuldoklik a Tisza

Veszélyben a Tisza élővilága. Ukrajnából és Romániából már lassan két évtizede minden áradással szeméthegyek úsznak át hazánkba. A magyar szakemberek minden erejüket bevetve dolgoznak azon, hogy megakadályozzák a katasztrófát, azonban a román és ukrán hatóságok részéről csak felületi megoldásokat tapasztalhatunk.

Elolvasom >
Belföld

Közös munka Európa reneszánszáért

Egy új, uniós, jobboldali összefogásról tárgyalt csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök, Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. A három politikus a találkozón a járvány utáni Európai Unió újraindításáról és az európai identitás újragondolásáról is egyeztettek.

Elolvasom >