A legalizált öngyilkosság

Elfogadta a spanyol parlament március 18-i ülésén az eutanázia engedélyezéséről és szabályozásáról szóló törvényjavaslatot. A jogszabály elfogadásával Spanyolország a hetedik állam a világon, ahol törvény engedi meg a saját halál előidézését.

Mint azt az Index megírta, az új törvény értelmében azok kérelmezhetik az eutanáziát, akik legalább egy éve Spanyolországban élnek, gyógyíthatatlan, vagy rendkívüli fájdalmakkal járó betegségük van. A benyújtott kérelmet többlépcsős engedélyezési folyamatban vizsgálja felül egy egészségügyi és jogi szakemberekből álló bizottság. A betegnek a procedúra alatt legalább négy alkalommal kell megerősítenie szándékát.

Carolina Darias spanyol egészségügyi miniszter szerint ezzel a törvénnyel Spanyolország  újabb előrelépést tett a jogok elismerése terén, és egy „emberibb és igazságosabb” társadalom felé halad.

Változó jelentés

Az eutanázia ősi, görög eredetű szó, amely kellemes, boldog halált jelent. Az ókori Hellászban olyan filozófiai alapjai voltak e fogalomnak, minthogy a halál az emberi lét kiteljesedése, és a lélek megszabadulhat a test korlátaitól. Később a kereszténység erkölcsi tanításainak elterjedésével háttérbe szorult ez a felfogásmód. A XIX. századtól kezdődően azonban utilitarista értelmezést kapott, miszerint az élet már kevesebbet ér, ha annak hasznossága csökken, illetve a végéhez közeledik.

Mit mond erről a kereszténység?

A szélsőséges liberalizmus uralta XXI. században, ahol a szabadság átment szabadosságba, számos, emberjogi köntösbe bújtatott törekvés figyelhető meg. Európa a keresztény gyökerei megtagadásával, identitása elvesztésével olyan evidens dolgokat kérdőjelez meg, akar megváltoztatni, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak.

A kereszténység egyik alapköve az emberi élettel kapcsolatban, hogy az Isten ajándéka. A test a lélek temploma, amit nem örökre kap az ember, hanem olyan ajándékként, ami felett csak Isten rendelkezhet. A kereszténység ahogy az öngyilkosságot is, az eutanáziát is azért utasítja el erkölcsileg, mert ha az ember szabadon akar dönteni életéről és haláláról, ezáltal olyan jogot követel magának, ami csak Istent illeti meg.

Vallási konszenzus

Ebben a kérdésben 2019 őszén a katolikus egyház a másik két nagy monoteista, bibliai alapú világvallással, a zsidóval és a muszlimmal konszenzusra jutott: közösen ítélték el az élet lezárását célzó bármely közreműködést, minden ilyen lépést egyaránt elfogadhatatlannak ítélve. A vallási vezetők a Vatikánban írták alá közös nyilatkozatukat.

„Az eutanázia és a külső segítséggel lehetővé tett öngyilkosság gyökeresen rossz mind erkölcsi, mind vallási szempontból és semmilyen körülmények között sem megengedhető”

-áll a dokumentumban.

 Az eutanázia tulajdonképpen nem más, mint orvosilag asszisztált öngyilkosság, amelyben tudatosan akarunk véget vetni az életünknek, meggyorsítva az elkerülhetetlen halált. A keresztyén hit szerint az életet és az e világból való távozást Isten határozza meg, ember nem rendelkezhet felette.

Kép forrása: 777blog.hu

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Friss hírek

Legfrissebb híreink

Quo vadis? - Történelemi rovat

Száz éve jött létre a kisantant

Ma száz éve Csehszlovákia, Jugoszlávia és Románia szövetségre lepésével létrejött egy regionális politikai-katonai szövetség, az úgynevezett kisantant. A hazánk megcsonkításából hasznot húzó államok így próbálták megtartani a stabilitásukat a térségben, gátat vetni a Habsburg-restaurációnak, valamint bármilyen magyar revizionista törekvésnek.

Elolvasom >
Egyéb kategória

A hét nyertese és vesztese

A hét nyertese Orbán Viktor, ugyanis elérte, hogy négymillió magyar ember beoltassa magát, a vesztes pedig a magyar baloldal, aki belebukott az oltásellenes kampányba.

Elolvasom >
Winner/Loser

A hét nyertese/ vesztese

A hét nyertese Annalena Baerbock A hét nyertesét Németországban kell keresnünk, aki nem más, mint Annalena Baerbock, a Zöldek egyik pártelnöke, ugyanis a párt kancellárjelöltjévé

Elolvasom >