A legalizált öngyilkosság

Elfogadta a spanyol parlament március 18-i ülésén az eutanázia engedélyezéséről és szabályozásáról szóló törvényjavaslatot. A jogszabály elfogadásával Spanyolország a hetedik állam a világon, ahol törvény engedi meg a saját halál előidézését.

Mint azt az Index megírta, az új törvény értelmében azok kérelmezhetik az eutanáziát, akik legalább egy éve Spanyolországban élnek, gyógyíthatatlan, vagy rendkívüli fájdalmakkal járó betegségük van. A benyújtott kérelmet többlépcsős engedélyezési folyamatban vizsgálja felül egy egészségügyi és jogi szakemberekből álló bizottság. A betegnek a procedúra alatt legalább négy alkalommal kell megerősítenie szándékát.

Carolina Darias spanyol egészségügyi miniszter szerint ezzel a törvénnyel Spanyolország  újabb előrelépést tett a jogok elismerése terén, és egy „emberibb és igazságosabb” társadalom felé halad.

Változó jelentés

Az eutanázia ősi, görög eredetű szó, amely kellemes, boldog halált jelent. Az ókori Hellászban olyan filozófiai alapjai voltak e fogalomnak, minthogy a halál az emberi lét kiteljesedése, és a lélek megszabadulhat a test korlátaitól. Később a kereszténység erkölcsi tanításainak elterjedésével háttérbe szorult ez a felfogásmód. A XIX. századtól kezdődően azonban utilitarista értelmezést kapott, miszerint az élet már kevesebbet ér, ha annak hasznossága csökken, illetve a végéhez közeledik.

Mit mond erről a kereszténység?

A szélsőséges liberalizmus uralta XXI. században, ahol a szabadság átment szabadosságba, számos, emberjogi köntösbe bújtatott törekvés figyelhető meg. Európa a keresztény gyökerei megtagadásával, identitása elvesztésével olyan evidens dolgokat kérdőjelez meg, akar megváltoztatni, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak.

A kereszténység egyik alapköve az emberi élettel kapcsolatban, hogy az Isten ajándéka. A test a lélek temploma, amit nem örökre kap az ember, hanem olyan ajándékként, ami felett csak Isten rendelkezhet. A kereszténység ahogy az öngyilkosságot is, az eutanáziát is azért utasítja el erkölcsileg, mert ha az ember szabadon akar dönteni életéről és haláláról, ezáltal olyan jogot követel magának, ami csak Istent illeti meg.

Vallási konszenzus

Ebben a kérdésben 2019 őszén a katolikus egyház a másik két nagy monoteista, bibliai alapú világvallással, a zsidóval és a muszlimmal konszenzusra jutott: közösen ítélték el az élet lezárását célzó bármely közreműködést, minden ilyen lépést egyaránt elfogadhatatlannak ítélve. A vallási vezetők a Vatikánban írták alá közös nyilatkozatukat.

„Az eutanázia és a külső segítséggel lehetővé tett öngyilkosság gyökeresen rossz mind erkölcsi, mind vallási szempontból és semmilyen körülmények között sem megengedhető”

-áll a dokumentumban.

 Az eutanázia tulajdonképpen nem más, mint orvosilag asszisztált öngyilkosság, amelyben tudatosan akarunk véget vetni az életünknek, meggyorsítva az elkerülhetetlen halált. A keresztyén hit szerint az életet és az e világból való távozást Isten határozza meg, ember nem rendelkezhet felette.

Kép forrása: 777blog.hu

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Friss hírek

Legfrissebb híreink

Vélemény

Csubela Ferenc: Egy elfeledett lázadó története

A 90-es évek vajdasági magyarságának jelentős képviselője, Csubela Ferenc az utókor számára szinte alig ismert. Neki állít méltó emléket A rebellis Csubela Ferenc című, nemrégiben kiadásra került könyv, mely igyekszik a köztudatban „szinte kikopott” személynek több szemszögből is bemutatni életét.

Elolvasom >
LMBTQ genderaktivista mesét olvas gyerekeknek
Belföld

“Stoptáblát kell mutatni a genderőrületnek!”

Mint ismert, az Országgyűlés a november 30-i ülésén döntött a gyermekvédelmi népszavazás elrendeléséről, a referendumot pedig a köztársasági elnök fogja majd kiírni. Az LMBTQ-lobbi ugyan még nem ivódott be szervesen a magyar társadalomba, de térnyerése folyamatos, ezt próbálja majd korlátozni a népszavazással a kormány.

Elolvasom >
Külföld

„Cancel Sport” az Olimpián?

Birkózás, ökölvívás, öttusa – három klasszikus sport, amelyek nélkül nehezen tudnánk elképzelni az ötkarikás játékokat, hiszen már az ókori Olümpiának is szerves részei voltak. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság mégis évek óta kísérletezik az évezredes tradíciók eltörlésével. Úgy tűnik ezúttal sikerrel járnak. De mi a jövő? Milyen új sportágakkal bővülhetnek az Olimpiai Játékok? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Elolvasom >
Belföld

Pilinszky 100: A magára hagyott ember oltalmazója

1921. november 27-én, 100 éve született a Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas Pilinszky János, a 20. század egyik legjelentősebb magyar költője. Cikkünkben az Ő életútjára és munkásságára emlékezünk meg.

Elolvasom >