A sors iróniája: egyházi kézben a Kádár-villa

Orbán Viktor miniszterelnök december 16-án átadta az egykori Kádár-villa kulcsát II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárkának, így az egykori erősen egyházellenes szocialista pártállam főtitkárának lakhelye a keresztény egyház kezébe kerül.

Kádár János, az MSZMP egykori főtitkára, még 1948-ban, belügyminiszterként költözött be a Cserje utcai villába a Rózsadombon. A 173 négyzetméteres ház egykor egy Vértes István nevű gyárigazgatóé volt; egy útlevélért cserébe vették el tőle, amely az ország elhagyását biztosította számára. A szocializmus időszakában a pártvezetők jelentős része a Rózsadombon lakott, emiatt a budai hegyvidéket a köznyelvben gyakran „Káderdűlőként” emlegették.

A rendszerváltás után a Kincstári Vagyoni Igazgatóság kezelésébe került ingatlanban előbb mozgássérült gyermekek rehabilitációs központja működött, majd a kilencvenes évek végén Geszler Dorottya és férje, Veres István bérelte. Ezután szinte semmit nem lehetett hallani az épületről, egészen a kormány mostani bejelentéséig.

Magyarország a Hungary Helps program által már 2017 óta nyújt segítséget a keresztény hitük miatt üldözött közösségeknek, szerte a világon. Ennek részeként december 16-án, szerda reggel ünnepélyes keretek között Orbán Viktor magyar miniszterelnök átadta a Kádár-villa kulcsát II. Ignác szír ortodox pátriárkának. Amint arról a Vasárnap.hu beszámolt, a baráti találkozón a magyar kormányfő és a szír pátriárka mellett részt vett Nikodémus moszuli szír ortodox érsek, Timoteus damaszkuszi szír ortodox érsek, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár, a KDNP alelnöke is.

Azbej Tristan így kommentálta közösségi oldalán az eseményt:

„Méltó válasz az egyházellenes kommunista terrorra: az egykori Kádár-villa az üldözött keresztény egyház használatába kerül. Az államtitkár szerint Orbán Viktor miniszterelnök ezzel a cselekedettel is kifejezte Magyarország kiállását az üldözött keresztények mellett.

Hozzátette: a szír ortodox egyház hiánypótló munkájával kulcsszerepet vállal a válság sújtotta közel-keleti régió stabilizálásában és az Európára nehezedő, egészségügyi fenyegetést is jelentő migráció megfékezésében. A Hungary Helps Magyarország segít programmal ezért is támogatjuk szíriai, iraki, jordániai és libanoni humanitárius projektjeit, biztosítva ezáltal a helyi keresztény közösségek szülőföldön való megmaradását.” – zárta bejegyzését az államtitkár.

Azonban nem mindenki örült ennek az eseménynek: Moldova György baloldali író úgy reagált a hírre két nappal később a Klubrádióban, hogy eljön az az idő, amikor Kádár-szobrok állnak majd az országban, de nem azért, mert az emberek szerették a pártállam vezetőjét, hanem, mert saját nyomorúságuk készteti őket az emlékezésre.

A nemzeti oldalnak ez egy szimbolikus válasz volt a kommunista múltra, jelezve: Magyarország ragaszkodik keresztény gyökereihez. Egyúttal arra is emlékeztet, hogy 40 év elnyomás után is kitart a magyarság a kereszténység védelme mellett, és támogatja a bajba került hittársait, legyenek a világ bármely részén is.

Kép: a Kádár-villa ma, Google Street View

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Friss hírek

Legfrissebb híreink

Belföld

Kizárásokkal indította a nyarat az MSZP

Kizárták az Magyar Szocialista Pártból (MSZP) Szakács László országgyűlési képviselőt, egykori elnökhelyettest. A baloldali politikus ellen az a gyanú merült fel, miszerint át akar igazolni a Gyurcsány Ferenc vezette Demoratikus Koalícióba (DK), ezért az MSZP Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa határozatában kizárta őt a pártból.

Elolvasom >
Belföld

A víz, amely újra vérré vált

Csütörtök reggel 10 óra van. Kicsivel több, mint 12 órával ezelőtt kezdődött a német – magyar mérkőzés. Életem meccse volt ez. A végeredmény 2-2 lett, győztünk, de nem nyertünk. Ezzel az eredménnyel búcsúzik a magyar válogatott az Eb-től. Ilyen játékkal nem szégyen kiesni. Ne is szégyellje senki!

Elolvasom >
Quo vadis? - Történelemi rovat

Száz éve jött létre a kisantant

Ma száz éve Csehszlovákia, Jugoszlávia és Románia szövetségre lepésével létrejött egy regionális politikai-katonai szövetség, az úgynevezett kisantant. A hazánk megcsonkításából hasznot húzó államok így próbálták megtartani a stabilitásukat a térségben, gátat vetni a Habsburg-restaurációnak, valamint bármilyen magyar revizionista törekvésnek.

Elolvasom >