A szerb sajtó is csodájára járt a magyar válogatott őszi sikereinek

Szerbiában is kalapot emeltek a magyar labdarúgó-válogatott fantasztikus fordítása előtt az Izland elleni pótselejtezőn, egyes médiumok pedig köszönetet nyilvánítottak azért, hogy a magyar csapat bent tartotta a szerbeket a Nemzetek Ligája B-divíziójában. Szerb sajtószemle a Metszeten.

Hiába a más országokban nem igazán látott politikai ellenszél, a magyar labdarúgó-válogatott Marco Rossi edző vezetésével ismét felkerült az európai futball térképére. Nem is akárhogy: a történelemben most először Magyarország az egymást követő második Európa-bajnokságon is kint lesz. Hiába kritizálták sokan az elmúlt években a magyar a futballba fektetett pénzeket, az eredmények nem az állandóan elégedetlenkedőket igazolták. Sőt, furcsa mód, mint azt látni fogjuk, Szerbiában is megsüvegelték Rossiék sikerét.

Ezidáig úgy tűnt, a szerb labdarúgó-válogatott évtizedekkel a magyar csapat előtt jár. Ki ne emlékezne például a Jugoszláviától elszenvedett 7–1-es vereségre? Vagy, ha azt nézzük, hogy a német Transfermarkt például a magyar együttes összértékét ötvenöt, a szerbekét kétszázötven millió euróra taksálja, az is azt mutatja, hogy a két válogatott egyáltalán nem egy kávéház. A sors most mégis úgy hozta, hogy mind a két csapatnak EB-pótselejtezőt kellett játszani, az Nemzetek Ligájában (NL) pedig egy csoportba került a magyar és a szerb válogatott, ám az elért eredmény – az előzetes jóslatokhoz képest – sokakat meglepett, például a szerb sajtót. Egyrészt azt követően, hogy nemzeti tizenegyük nem jutott ki a kontinens-viadalra. Másrészt, hogy előbb Belgrádban a Rossi-féle együttes győzedelmeskedni tudott az előrébb rangsorolt csapatukkal szemben, majd jött a budapesti döntetlen. A szerbek azonban még hálásak is lehetnek a magyar válogatott sikereinek, hiszen Törökország legyőzésével a Rossi-gárda bent tartotta válogatottjukat az NL B-divíziójában.

Magyar-Izland pótselejtező szerb szemmel:

November 13-án a szerb lapok hatalmas fordításnak nevezték a válogatott sikerét. Az egyik legolvasottabb portál, a Kurir a következő szalagcímmel jelent meg: „Látványos fordítás Budapesten: Magyarország négy perc alatt két gólt tudott szerezni, és kijutott az EB-re”. A Danas nevű napilap is a végjátékban történt drámára helyezte a hangsúlyt: „A magyarok négy perc alatt fordítottak, és kijutottak az Európa-bajnokságra”. Mindemellett természetesen a délvidéki magyar sajtó sem feledkezett meg arról, hogy beszámoljon a válogatott sikeréről: „EB-n a magyar válogatott! Négy perc alatt két gólt szerzett a magyar válogatott, ezzel fordított és nyert Izland ellen, s ezzel kivívta az Európa-bajnokságon való részvételt. Fantasztikus teljesítmény!“ – írta a Délhír nevű vajdasági portál.

Magyar feljutás, szerb hála:

November 19-én, a Nemzetek Ligája utolsó fordulóját követő napon is a magyarok hőstettétől volt hangos a szerb sajtó. A Mondo nevű internetes hírportál a következő módon köszönte meg a magyar csapatnak, hogy bent tartották Szerbiát: „Magyarok! Köszönjük. A szomszédok segítettek a szerbeknek, győzelműkkel a törökök esnek ki, mi bent maradtunk a B-divízióban. A magyarok meg a csoportot megnyerve feljutottak az A osztályba”. Az egyik legnevesebb szerbiai napilap, a Blic is megemlékezett az estéről: „A magyarok bent tartották a „sasokat”. A szerb válogatott nem csak, hogy megsemmisítette Oroszországot a Marakánában, hanem a magyarok segítségével bent is maradtak a B-ligában. A magyar válogatott Törökország 2-0-ás legyőzésével feljutott az A-ligába”. Mindemellett említésre méltó, hogy az egyik legnagyobb szerb ellenzéki sajtóorgánum, a B92 is foglalkozott a magyarok hőstettével: „Tűzijáték Szerbiában! A „sasok” Magyarország segítségével bent maradtak a B divízióban”.

Kép forrása: m4sport.hu

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Friss hírek

Legfrissebb híreink

Egyéb kategória

Fókuszban a közösség – Udvar 2022

Udvar. Mindenkinek kicsit mást jelent. Az új tagoknak kalandot, a régieknek szép emlékeket. Ezekből az idei rendezvényen sem volt hiány. Vendéglátónk Sárközi István volt, régi barátunk, aki szokásához híven nagy szeretettel várt minket. Az Udvar a PROKON Egyesület szervezésében épülő csapatszellemet, jó társaságot és életre szóló élményeket hozott a résztvevők életébe.

Elolvasom >
Belföld

Lesz-e jobboldali ellenzéke a Fidesznek?

A választásokhoz közeledve beindult a kampányidőszak is, melyben a rengeteg kormánypárti és baloldali plakát mellett a választó már szembe találhatja magát a Mi Hazánk arcaival is. Bár a 2018 után alakult, jobboldalra sorolt párt támogatottsága a két előbbi politikai erőhöz képest alig mérhető, az országgyűlésbe való bejutás esetén mégis fajsúlyos szereppel bírhat.

Elolvasom >
Belföld

A hét nyertese és vesztese

A hét vesztesét a magyar baloldalról választottuk, az MSZP lett az. A hazai sajtó már tavaly is a szocialista képviselők „ledarálásával” volt tele, idén pedig

Elolvasom >