A Szolgálólány meséje, avagy a liberális csúzli

Amikor körülbelül másfél évvel ezelőtt rábukkantam az addigra már teljesen túlhájpolt Szolgálólány meséjére, a történet először egy érdekes fikciónak tűnt. Nem kellett azonban túl sok epizódot végigpörgetni hozzá, hogy összeszűkült szemmel magunk elé meredve merüljön fel bennünk a gyanú: ez a vízió tökéletes eszköz lesz a liberális oldal kezében.

De mi is az a Szolgálólány meséje? A 2017-ben képernyőre kerülő, Margaret Atwood 1986-os regénye alapján készült televíziós sorozat a jövőben játszódik. A történet lényege, hogy az Egyesült Államokban a nukleáris szennyezés és a különböző betegségek okán drasztikusan lecsökken a nők termékenysége. Erre válaszul a termékeny nőket erőszakkal ráveszik, hogy rabnőkként az elit családoknak szüljenek gyermekeket úgy, hogy egy rituálé keretében gyakorlatilag megerőszakolják őket az egyes családok férfi tagjai. A rendszer ellen lázadókat kemény megtorlásban részesítik, kialakul egy fundamentalista teokratikus diktatúra.

Álljunk meg egy pillanatra a történet egy lényeges eleme kapcsán! Ennek az elképzelt társadalomnak az alapgondolatát a Biblia ószövetségi része ihlette és a sorozatban gyakorlatilag minden brutális tettet bibliai igékre alapozva hajtanak végre és legalizálnak. Ezáltal rögtön több legyet üthetünk egy csapásra: nem csak a nők kiszolgáltatottságára és kihasználására lehet rámutatni, hanem az egyháznak egyfajta főellenségként való ábrázolása is megvalósul.

A konzervatív politika és az egyre több államban tendenciózusan szigorodó abortusztörvények kapcsán a liberálisok Atwood regényének aktualitását hangsúlyozzák, az egészet úgy állítva be, mint a nők jogaiért küzdő, a férfi elnyomás megszüntetésére és a másság elfogadására törekvő intelligens oldalt az abnormális, ostoba és diktatórikus keresztény-konzervatív oldallal szemben. Csakhogy az igazság ennek a közelében sincs.

Ugyanis senki nem öltözteti egyenruhába a nőket, szakítja el a családjuktól és kínozza őket, miközben a Biblia sorait mantrázva termékenyítik meg őket az amerikai elit férfi tagjai (különös, nekem egy másik vallás gyakorlata ugrik be erről az elképzelésről…). Felháborítónak tartom, hogy a Biblia tanításait teljes mértékben kifordítva, a keresztény hit és a Szentírás megcsúfolásával folyik a liberális hangulatkeltés.

És tegyük fel most már a kérdést, hogy ki is valójában az abnormális? Az élet védelme mellett kiálló politikai aktorok, szervezetek és az egyház, vagy azok, akik képesek elfogadni egy olyan abortusztörvényt New Yorkban, mely egészen a gyermek megszületéséig engedélyezi a művi terhességmegszakítást, vagyis még akkor is, amikor a baba már életképes lenne az anyaméhen kívül? Ne feledjük el továbbá, hogy a legtöbb, jobboldali kormánnyal és erős egyházi jelenléttel rendelkező országban is többségében a mai napig megengedőnek mondható az abortusz-szabályozás, így még inkább abszurdnak hat a liberális sápítozás.

Szóval ne forgassuk ki és használjuk fel a Bibliát, valamint ne üdvözöljünk olyan döntéseket, melyek meg nem született, magukat megvédeni képtelen életek millióinak kioltásáért lesznek felelősek. Kíváncsi lennék egy olyan utópiára, amelyben szélsőséges abortusz törvények, az LMBTQ(…)  kiterjesztése és a – józan észt teljesen figyelmen kívül hagyó – liberalizmus teljes eluralkodásának következményei kerülnének bemutatásra. Azt hiszem, a végén már egyáltalán nem kacagnánk.

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Friss hírek

Legfrissebb híreink

Belföld

Kizárásokkal indította a nyarat az MSZP

Kizárták az Magyar Szocialista Pártból (MSZP) Szakács László országgyűlési képviselőt, egykori elnökhelyettest. A baloldali politikus ellen az a gyanú merült fel, miszerint át akar igazolni a Gyurcsány Ferenc vezette Demoratikus Koalícióba (DK), ezért az MSZP Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa határozatában kizárta őt a pártból.

Elolvasom >
Belföld

A víz, amely újra vérré vált

Csütörtök reggel 10 óra van. Kicsivel több, mint 12 órával ezelőtt kezdődött a német – magyar mérkőzés. Életem meccse volt ez. A végeredmény 2-2 lett, győztünk, de nem nyertünk. Ezzel az eredménnyel búcsúzik a magyar válogatott az Eb-től. Ilyen játékkal nem szégyen kiesni. Ne is szégyellje senki!

Elolvasom >
Quo vadis? - Történelemi rovat

Száz éve jött létre a kisantant

Ma száz éve Csehszlovákia, Jugoszlávia és Románia szövetségre lepésével létrejött egy regionális politikai-katonai szövetség, az úgynevezett kisantant. A hazánk megcsonkításából hasznot húzó államok így próbálták megtartani a stabilitásukat a térségben, gátat vetni a Habsburg-restaurációnak, valamint bármilyen magyar revizionista törekvésnek.

Elolvasom >