„Az alapjövedelem a dolgozó emberektől venné el a pénzt”

Nézők nélkül, online közvetítéssel zajlott a Tranzit Garázsvita idei utolsó rendezvénye a csepeli Szőke Gábor Miklós stúdióban. A vitaest központi témája az alapjövedelem és a munkaalapú gazdaság összehasonlítása volt. Az eseményen Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója és Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért párt frakcióvezető-helyettese csaptak össze egymással.

Először a lengyel-magyar vétóval kapcsolatos német engedményekről kérdezték a vitatkozó feleket. Hollik István elmondta, hogy a magyarok jó helyzetbe kerültek a javaslattal, viszont a ziccert még be kell lőni. Ugyanis az Európai Tanács ülése még nem zajlott le. Elmondta, hogy a miniszterelnök olyan megállapodást nem fog támogatni, amelybe zsarolóeszközt bújtattak.

Kezd körvonalazódni egy olyan megállapodás-tervezet, amely ezt nem tartalmazza, ezért elfogadható Magyarország és Lengyelország számára is” – magyarázta.

Ezt követően a Párbeszéd Magyarországért párt alapjövedelmi javaslata és az európai minimálbér került terítékre.

Tordai Bence elmondta: nagyon alacsonynak tartja a minimálbért az országban. Ugyanakkor elismerte, hogy Magyarország intézményesen jó helyzetben van, hiszen nálunk legalább van minimálbér. Sok észak-európai országban nincs. Viszont az átlagbér náluk jóval magasabb. Az átlag alatt kereső tömeget szeretnék támogatni a minimálbér európai szintre való felzárkóztatásával.

Hollik István, a párbeszéd politikusának érvelésére reagálva elmondta, gyakorlati fenntartásuk van az európai minimálbérrel és alapjövedelemmel.

Ki ne szeretné, hogy Magyarországon olyan bérek legyenek, mint Ausztriában?” – tette fel a kérdést a kormánypárti politikus, majd elmagyarázta, hogy ez a helyzet nem amiatt alakult ki, mert az nyugati szomszédaink tehetségesebbek lennének nálunk, hanem a negyven év kommunista rémuralomnak köszönhetően kerültünk versenyhátrányba. Az alapjövedelmet igazságtalanságnak nevezte, hiszen a dolgozó polgároktól kellene elvenni a pénzt és olyan embereknek adnák oda, akik nem dolgoztak meg érte. Hozzáfűzte: az alapjövedelem bevezetésével visszatérne a 2010 előtti segélyalapú társadalmi rendszer.

Az elhangzottakra reagálva, Tordai kifejtette egyet nem értését:

Nem tántorítja el az embereket a munkától, hiszen legtöbben ennél jóval többre, jobbra vágynak” – jelentette ki. A képviselő szerint az alapjövedelem jó ötlet, hiszen rengeteg ember van ma Magyarországon, aki nem olyan munkát végez, amilyet szeretne. A Párbeszéd politikusa szerint egyes emberek az anyagi kényszerhelyzet miatt vállalnak ilyen munkát. A képviselő elmagyarázta: a Párbeszéd a befektetések, illetve folyó beruházások visszahívásával, valamint a korrupció kiiktatásával szeretné finanszírozni az alapjövedelem intézményét.

Hollik István szerint a tulajdonhoz jutást kell támogatni, nem pedig ingyen pénzt osztani. A mai magyar családpolitika pedig ezt a célt szolgálja. Elmondta, hogy a kormánypárt a célzott támogatásokban hisz. Hiszen a gyermekvállalás érték, és támogatni kell.

A vita inspirálta mém, már tegnap este terjedni kezdett a neten.

Tordai Bence ugyanakkor bevallotta, hogy az ellenzéki térfélen sem támogatja a pártok többsége az alapjövedelem koncepcióját:

Kár volna tagadni, az alapjövedelmet nem minden párt támogatja” – mondta.

Hollik Istvánt Szájer Józsefről is kérdezték, aki a botránnyal kapcsolatban elmondta:

Ha a mi oldalunkon történik valami, annak mindig van következménye. Hiszen ezek a szereplők levonják a következtetéseket és önként távoznak a közéletből” – jelentette ki. Majd példákkal demonstrálta azt, hogy a baloldalon ez nem így történik. Tordai azzal védekezett, hogy szerinte az ő oldalukon harmadvonalú politikusok követték el a bűnöket.

A vita a demokrácia kérdésével zárult. Tordai Bence kifogásolta azt, hogy a kormánypártokkal szemben jelenleg nem működik a fékek és az ellensúlyok rendszere. A Fidesz kommunikációs igazgatója elmondta, a választók négyévente kinyilváníthatják akaratukat.

Amerikában azt mondják, hogy addig van demokrácia, amíg vannak szabad választások. Hiszen a hatalom képviselői ilyenkor elzavarhatók” – magyarázta. Majd hozzátette: így történt ez 2002-ben, illetve 2010-ben is.

A teljes vita ITT tekinthető meg.

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Friss hírek

Legfrissebb híreink

Hírek
Belföld

Újraindítási gondolatok, tárgyalások, tőzsde, oltás, sport – Ezek történtek a héten

Húsvét után meglehet a két és félmillió beoltott és elkezdődhet az újraindítás. Orbán Viktor lengyel és olasz szövetségeseivel tárgyalt Budapesten. Gyurcsány Ferenc is megkapta az oltás . Már a járvány előtti szinteken a magyar tőzsde, közel a történelmi csúcs. Áder János ünnepi beszédében az ellenzéket bírálta. Sima magyar siker Andorrában. Erdő Péter bíboros szerint az egy éve tartó járvány mindenkit kimerít.

Elolvasom >
Belföld

Román és ukrán szemétben fuldoklik a Tisza

Veszélyben a Tisza élővilága. Ukrajnából és Romániából már lassan két évtizede minden áradással szeméthegyek úsznak át hazánkba. A magyar szakemberek minden erejüket bevetve dolgoznak azon, hogy megakadályozzák a katasztrófát, azonban a román és ukrán hatóságok részéről csak felületi megoldásokat tapasztalhatunk.

Elolvasom >
Belföld

Közös munka Európa reneszánszáért

Egy új, uniós, jobboldali összefogásról tárgyalt csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök, Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. A három politikus a találkozón a járvány utáni Európai Unió újraindításáról és az európai identitás újragondolásáról is egyeztettek.

Elolvasom >