Baloldali Freak Show 2.: Ki is valójában Hadházy Ákos?

A Momentum múlt héten bejelentette, hogy az LMP volt társelnökét indítja Zuglóban a 2022-es országgyűlési választásokon. Hadházy Ákos leigazolása hasonló húzás, mint a pécsi Körömi Attila elnökségi taggá választása. Az olimpiaellenes párt egy újabb 2010 előtt is aktív politikust rehabilitálna.

Az indítás helye okozott némi meglepetést, azonban a jelölt személyére már régebb óta számítani lehetett. Fekete-Győr András a korrupcióellenes harc védőszentjeként jelentette be Hadházy Ákost, a Momentum jelöltjét a 2022-es választásokra. A magyar politika egyik legvisszataszítóbb kalandora ezzel a harmadik pártját is elkezdheti bomlasztani. De nézzük csak, milyen karrier áll a bortánypolitikus mögött!

Hadházy Ákos Debrecenben született, Pécsen járt gimnáziumba, majd Budapesten végzett állatorvosként. Egyetemi évei alatt egy fél évet Németországban töltött. Aktív politikai pályafutása során már szekszárdiként jellemezte magát. 2004 környékén tűnt fel a helyi Fidesz környékén.

Szekszárdon akkor a baloldal volt hatalmon, Kocsis Imre Antal SZDSZ-es polgármester vezetésével. A 2006-os, az őszödi beszéd kiszivárgása után tartott önkormányzati választásokon országosan tarolt a Fidesz, annak ellenére, hogy tavasszal még Gyurcsány Ferenc meg tudta tartani a parlamenti többséget.

Ekkor indult el Hadházy Ákos is az első választásán, a szekszárdi Fidesz-KDNP jelöltjeként nem sikerült azonban mandátumot szereznie.

Egyike volt azon két fideszes jelöltnek, aki nem tudta megnyerni az egyéni körzetét. A másik tizenkettő jobboldali jelölt, azonban győzött, a polgármester pedig a szintén fideszes Horváth István lett, aki előtte tavasszal egyéni mandátumot is szerzett az Országgyűlésben. Hadházy első körben nem lett képviselő, de utólag bekerült a testületbe, és Horváth István köréhez tartozott, a város tömegközlekedésének modernizálásán dolgozott.

2010-ben, amikor a Fidesz mind az országgyűlési és az önkormányzati választásokon is földcsuszamlás szerű győzelmet aratott, Hadházy Ákosnak is sikerült megnyernie a szekszárdi körzetét. Ez volt pályafutásának egyetlen egyéni győzelme. A képviselő utólag úgy nyilatkozott, hogy ekkor is épphogy csak bejutott a képviselő testületben, a helyi Fideszben azonban sokáig Horváth István egyik lehetséges utódjaként gondolhattak rá.

A Fidesz-KDNP kétharmados kormánya ugyanis hamar meghozta azt a döntést, hogy a következő választások előtt minden politikusnak döntenie kell majd, hogy polgármester, vagy országgyűlési képviselő lesz, emellett mind az önkormányzatokban, mind a parlamentben radikálisan lecsökkentették a létszámot. A 2006 óta egyszemélyben polgármester és képviselő Horváth István végül a parlamentben folytatta, Hadházyt azonban továbbra is közel tartotta a tűzhöz. Nem tudhatjuk, hogy

Hadházynak kevés lett volna egy esetleges szekszárdi polgármesterség, vagy saját belátása szerint sem lett volna rá esélye Ács Rezső alpolgármester mellett,

mindenesetre 2013-ban kirobbantotta a „trafikbotrányt”, ami országos ismertséget hozott számára, azonban a Fideszből távoznia kellett.

Hadházy Ákos azóta is előszeretettel készít hangfelvételeket szövetségeseiről. A trafik-ügyben még a fideszes Horváth István szavait rögzítette, aki akkor arról beszélt, hogy politikailag lojális tulajdonosok kaphatnak majd dohányboltokat Szekszárdon. A dohánytermékek árusításának átalakításáról tudni kell, hogy a legtöbben nagy lehetőséget láttak abban, hogy innentől csak trafikokban lehet majd értékesíteni a cigarettát, a trafikokért jóval többen álltak sorban, mint amennyi végül telepítésre került.

Hadházy Ákost rövid ideig a tenyerén hordozta a balliberális média, amiért nekiment fideszes szövetségeseinek. Kép: hvg.hu

Hadházy az LMP-be nyergelt át. A párt színeiben 2014-ben elindult egyéni képviselőnek, majd polgármesternek is.

Nyernie egyik választáson sem sikerült, egykori mentorától, Horváth Istvántól az országgyűlési választásokon, korábbi párton belüli riválisától, Ács Rezsőtől pedig az önkormányzati voksoláson kapott ki.

Hadházy Ákosról sokan gondolták akkor, hogy befejezte a politizálást, de nem így történt. 2016-ban az LMP társelnökévé választották, Schiffer András távozásával pedig az LMP listájáról a parlamentbe is beülhetett. A társelnöki pozíciót saját profiljának építésére használta fel, ahogy maga mondta:

„egy pártelnöki pozíció több lehetőséget ad arra, hogy arról, amiről szeretnék beszélni, azt jobban közvetítsem”.

Később LMP-s párttársait is hátbaszúrta, bár 2018-ban a zöldpárt történetének legjobb eredményét érte el, Hadházy lemondott a társelnöki pozíciójáról, majd egy belső konfliktusról is hangfelvételt készített:

Sallai Róbert Benedeket a párt etikai bizottságának ülésén úgy magára haragította, hogy a korábbi képviselő nekirontott Hadházynak. Az LMP később úgy magyarázta az esetet, hogy ez egy látható belső vita volt, és

senki nem ütött meg senkit, fizikai kontaktus nem történt a két politikus között.

Hadházy hintázott a széken, majd Sallai hirtelen felé indult, ettől megijedve eshetett hátra a korábbi társelnök, ami után mentőt is hívtak hozzá.

A konfliktus után Hadházy és Sallai is távozott a pártból, utóbbit egy év múlva Túrkeve polgármesterévé választották, Hadházy viszont az LMP listán szerzett helyét megtartva független képviselőként politizált tovább.

A Momentumhoz való közeledésnek számos jele volt, maga Hadházy Ákos és Szél Bernadett is sokat mutatkozott a párt prominenseivel. Nehezen képzelhető el, hogy a baloldalon bármely más párt befogadta volna a minden szövetségesét lehallgató, folyamatosan áskálódó Hadházyt. A borsodi időközi választás után egy pillanatra úgy tűnt, a Momentumnál is eljátszotta esélyét, ugyanis a baloldal hat pártja, köztük

Fekete-Győrék is, lehazugozták Hadházyt, aki azt állította, értesítette a pártvezetőket a jobbikos Bíró László korrupciós ügyeiről.

Az olimpiaellenes párt elnöke keddi bejelentésében nem ezt, hanem Hadházy korábbi korrupció-ellenes megnyilvánulásait idézte fel. Fekete-Győr András azt mondta, nekik nem fér bele az a „perverzió”, ami az elmúlt harminc év politikusait magáévá tette. A Hadházy-féle lehallgatásos botrányok viszont beleférnek Fegyőréknek, akik a zuglói indítással két legyet üthetnek egy csapásra:

A Fideszt és az LMP-t is megjárt politikus ejtőernyőztetésével felmutathatják szavazóiknak, hogy ők minden megtesznek az ellen, hogy a helyi MSZP-s képviselő újrázni tudjon. Tóth Csabáról ugyanis Fekete-Győr is megjegyezte, hogy nem lehet rajta majd a Momentum részvételével induló közös listán. Másrészt egy országosan ismert politikust tudtak a saját logójuk alatt kiállítani 2022-re.

Hadházy elmondta bemutatásán, hogy ő nem a zuglóiak számára fog fejlesztéseket hozni, amennyiben megválasztják, szerinte ez a polgármesterek dolga. Deklarálta, hogy a csereszerződésbe azért ment bele, hogy Szekszárdon Harangozó Tamás indulhasson, aki 2018-ban az ő javára visszalépett. A szocialisták azonban nem fogadták kitörő örömmel Hadházy jelölését. A kedvezményezett Harangozó, és a megtámadott Tóth Csaba is keményen kritizálta a Momentum botránypolitikusát.

Amennyiben Hadházy tényleg az előválasztás végéig versenyben tud maradni a zuglói választókerületben sokat árthat a baloldali moslékkoalíció választási esélyeinek is.

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Friss hírek

Legfrissebb híreink

Egyéb kategória

Fókuszban a közösség – Udvar 2022

Udvar. Mindenkinek kicsit mást jelent. Az új tagoknak kalandot, a régieknek szép emlékeket. Ezekből az idei rendezvényen sem volt hiány. Vendéglátónk Sárközi István volt, régi barátunk, aki szokásához híven nagy szeretettel várt minket. Az Udvar a PROKON Egyesület szervezésében épülő csapatszellemet, jó társaságot és életre szóló élményeket hozott a résztvevők életébe.

Elolvasom >
Belföld

Lesz-e jobboldali ellenzéke a Fidesznek?

A választásokhoz közeledve beindult a kampányidőszak is, melyben a rengeteg kormánypárti és baloldali plakát mellett a választó már szembe találhatja magát a Mi Hazánk arcaival is. Bár a 2018 után alakult, jobboldalra sorolt párt támogatottsága a két előbbi politikai erőhöz képest alig mérhető, az országgyűlésbe való bejutás esetén mégis fajsúlyos szereppel bírhat.

Elolvasom >
Belföld

A hét nyertese és vesztese

A hét vesztesét a magyar baloldalról választottuk, az MSZP lett az. A hazai sajtó már tavaly is a szocialista képviselők „ledarálásával” volt tele, idén pedig

Elolvasom >