Batman nem azért verekszik az éjszakában, mert szereti a nőket!

Emlékeztek még arra a mémre, hogy „ha nem tudod jól csinálni, csináld 3D-ben!”? Valami ilyesmi kezdett el kibontakozni a mozi- és sorozathősök világában is. Fárasztó volna megalapozni egy karaktert részletesen, kibontani és felépíteni egyéni motivációit? Netalántán nem is érdekel téged a karakter jelleme, csak jó lenne, ha megfelelő mennyiségű erotika és erőszak lenne a műsorban? Örömhírrel szolgálhatok, van megoldás! A gender az új 3D! Bőven elég, ha karakteredet megfűszerezed egy kis extra szexuális beállítottsággal, és máris hátradőlhetsz. Innentől a megszámlálhatatlan mennyiségű kisebbségi hangadónak úgyis bejön a sztori, ráadásul a legtöbb kritikus meg lehúzni sem meri majd a terméket, nehogy vád érje az elfogadóképességüket.

A cikkem apropója, hogy Rubi Rose posztolt egy képet az új Batwoman öltözékről (nem, ez nem egy Halloween-i jelmez), ugyanis a modell-színész alakítja majd a leszbikus Batwomant. A művésznő elmondása szerint gyerekkori álma teljesült azzal, hogy ő játszhatja el a karaktert, mellyel az LMBT-közösséget képviselheti a képernyőn.

Hol is van a probléma? Az ember identitását számos réteg alkotja, mely rétegek között ott van a szexualitás is. Szeretünk azonosulni a szuperhősökkel, főleg azért, mert számos olyan identitásrétegük kiemelésre kerülhet, ami vágyott számunkra. A legtöbb szuperhős valójában sérült karakter, nem feltétlenül él egészséges életet. (Gondoljunk csak bele: maga a tény, hogy szuperhősök, kettős életre mutat.) Batman gyakorlatilag feláldozta az életét egy olyan rögeszme oltárán, amit a szülei elvesztése implikált, majd megerősödött azzal a felismeréssel, hogy a gotham-i szervezett bűnözés állt az eset mögött. Bruce Wayne (spoiler: Batman) minden aktív percét sikátorokban vagy egy barlangban tölti, nincsen egyetlen egészséges emberi kapcsolata sem, milliárdos, de valójában nem élvezheti vagyonát. Mégis, emiatt az önfeláldozás miatt tiszteljük. Valójában senkit sem érdekel Batman szexuális beállítottsága, mert lényegtelen a karakterét és a motivációit illetően.

Ha feltételezzük, hogy az első bekezdésemben tévedtem, akkor a Batwoman primer jellemalkotó tényezőjévé tesszük a szexualitását. Ez pedig még veszélyesebb terepre visz bennünket, hiszen akkor meg kell válaszolnunk azokat a kérdéseket: mitől alakult így Batwoman szexualitása, milyen hatások érték őt emiatt az életében, miért lett ő ettől igazságosztó, és végső soron, kik felett oszt igazságot az, akit a szexuális beállítottsága miatti sérelmek tettek szuperhőssé?

Innen nézve talán még jobb is, ha pusztán a gender az új 3D.

Kép forrása.

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Friss hírek

Legfrissebb híreink

Egyéb kategória

Fókuszban a közösség – Udvar 2022

Udvar. Mindenkinek kicsit mást jelent. Az új tagoknak kalandot, a régieknek szép emlékeket. Ezekből az idei rendezvényen sem volt hiány. Vendéglátónk Sárközi István volt, régi barátunk, aki szokásához híven nagy szeretettel várt minket. Az Udvar a PROKON Egyesület szervezésében épülő csapatszellemet, jó társaságot és életre szóló élményeket hozott a résztvevők életébe.

Elolvasom >
Belföld

Lesz-e jobboldali ellenzéke a Fidesznek?

A választásokhoz közeledve beindult a kampányidőszak is, melyben a rengeteg kormánypárti és baloldali plakát mellett a választó már szembe találhatja magát a Mi Hazánk arcaival is. Bár a 2018 után alakult, jobboldalra sorolt párt támogatottsága a két előbbi politikai erőhöz képest alig mérhető, az országgyűlésbe való bejutás esetén mégis fajsúlyos szereppel bírhat.

Elolvasom >
Belföld

A hét nyertese és vesztese

A hét vesztesét a magyar baloldalról választottuk, az MSZP lett az. A hazai sajtó már tavaly is a szocialista képviselők „ledarálásával” volt tele, idén pedig

Elolvasom >