Bosszúállók: Végtelen Háború (spoilerek nélkül!)

Bármit is tartsunk a képregény adaptációkról, az kétségtelen, hogy ha jövő filmkritikusai visszatekintenek erre az időszak, akkor szuperhősök korának fogják hívni. Nincs ebben semmi újdonság, az amerikai filmgyártásnak mindig voltak trendjei, hol western filmekből lehetett Dunát rekeszteni, valamikor a sci-fi volt minden második héten az új mozi, de amit az MCU (Marvel Cinematic Universe = Marvel Filmes Univerzum) csinált, az példátlan. 10 éven és 18, többé vagy kevésbé összefüggő, de inkább csak „egy világban” játszódó filmen keresztül érkeztünk el a – minden túlzás nélkül – mozi-történelmi jelentőségű Bosszúállók: Végtelen Háborúhoz.

Ez az egyik legnagyobb erénye és hátrányai is a filmnek. Akik követték Vasember, Amerika Kapitány, a Galaxis Őrzői és a többi, ebben a világban játszódó filmet, azoknak ez a mozi egy igazi örömünnep, ahol minden és mindenki összeér, nem kell vesződni a hősök bemutatásával, hiszen a fő antagonistán (róla később) kívül szinte mindenkit ismerünk. Így nem kell felesleges köröket futni, nem is férne bele a majdnem 3 órás játékidőbe. A két Amerika Kapitány-film rendezésével már bizonyító Russo testvérek megtették, amit sokan lehetetlennek tartottak: egyben tudtak tartani egy több tucat fontos karakterekből álló filmet. Nyilván nem juthat mindenkinek elég játékidő, vannak az ebben a történetben fontosabb, több játékidővel rendelkező hősök (A Galaxis Őrzői, Thor) és az eddigi szerepükhöz képest kicsit visszább vett karakterek (Amerika Kapitány, Fekete Özvegy) de mindenkinek van legalább egy említésre érdemes momentuma. Azonban, ha valami arra ösztökélne minket, hogy ez legyen az első film, amit megnézünk ebben a világban, akkor az egész pár percre feltűnő motiváció és háttértörténet nélküli karakterek egyszerű látványorgiájává silányul. Mindenképpen végezzük el előtte a „házi feladatot”, mert úgy kapjuk meg az igazi élményt.

Az igazi főszereplő azonban maga a „főgonosz”: Thanos, aki az egész filmet igazán összetartja. Josh Brolin kiváló alakítását érthető, sőt megérthető háttértörténet és motivációk teszik igazán hátborzongatóvá. Valós problémákkal foglalkozik, néha fájóan odatalált mondatokkal uralja az egész mozit. Igazi öröm látni, hogy a mostanában kicsit sekélyes filmgonoszok (ebben az MCU sem kivétel) után egy élő, lélegző karakter áll a sokak által szeretett hősök útjában.

Nem lehet azonban elmenni a tény mellett, hogy ez mindössze egy félfilm. A történetből semmit elárulva a vetítés végén mindenki számára egyértelmű, aki életében kettőnél többször látott már mozit, hogy az igazi lezárás a következő részre maradt. Az ügyesen adagolt drámával a végén egy kissokkhatás is érhet bennünket, de nincs igazi katarzisa a filmnek. Ettől függetlenül így is minden idők legtöbb pénzt hozó nyitóhétvégéjén van túl a Bosszúállók: Végtelen Háború. A korszakváltás pénzügyileg megtörtént (ikonikus, hogy a Star Wars 10 évig várt folytatását egy 10 éve évi legalább 2 filmmel futó sorozat lezárásának a fele (!!!) ütötte ki a legdrágább film trónjáról), de egyelőre csak egy fél korona van az új király fején és még egy évet várnunk kell, hogy egészében lássuk, méltó-e rá. A kezdés erős volt, de nem tudni, hogy az akkor már 21 filmre duzzadó sorozat (hiszen addig még hátravan a Hangya és a Darázs plusz a  Captain Marvel duó) tud-e méltó lezárást adni.

Mindent összevetve: 10/8

 

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Friss hírek

Legfrissebb híreink

Egyéb kategória

Fókuszban a közösség – Udvar 2022

Udvar. Mindenkinek kicsit mást jelent. Az új tagoknak kalandot, a régieknek szép emlékeket. Ezekből az idei rendezvényen sem volt hiány. Vendéglátónk Sárközi István volt, régi barátunk, aki szokásához híven nagy szeretettel várt minket. Az Udvar a PROKON Egyesület szervezésében épülő csapatszellemet, jó társaságot és életre szóló élményeket hozott a résztvevők életébe.

Elolvasom >
Belföld

Lesz-e jobboldali ellenzéke a Fidesznek?

A választásokhoz közeledve beindult a kampányidőszak is, melyben a rengeteg kormánypárti és baloldali plakát mellett a választó már szembe találhatja magát a Mi Hazánk arcaival is. Bár a 2018 után alakult, jobboldalra sorolt párt támogatottsága a két előbbi politikai erőhöz képest alig mérhető, az országgyűlésbe való bejutás esetén mégis fajsúlyos szereppel bírhat.

Elolvasom >
Belföld

A hét nyertese és vesztese

A hét vesztesét a magyar baloldalról választottuk, az MSZP lett az. A hazai sajtó már tavaly is a szocialista képviselők „ledarálásával” volt tele, idén pedig

Elolvasom >