Egy év után – interjú Takács Ádámmal, a PROKON-Miskolc elnökével

Tavaly alapult meg a PROKON alapszervezete a Miskolci Egyetemen is. Egy év elteltével Takács Ádám alapító-elnököt Dornfeld László kérdezte múltról, jelenről és jövőről! 

Pár szóban össze tudnád foglalni mit adott a számodra a PROKON, és miért javasolnád mások számára a csatlakozást?

Takács Ádám: Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy prokonosnak lenni számomra ma már egy életérzés, amely magában foglalja mind a szakmai, mind a közéleti, mind az ezektől elválaszthatatlan baráti kapcsolatokat egyaránt. A miskolci alapszervezet tagjai az egy éves működésünk alatt, úgy gondolom, hogy kellőképpen összekovácsolódtak és életre szóló barátságok kötődtek, ami mind a közös munkában, mind az együtt eltöltött szabadidőben megjelent.

Azok részére ajánlanám a csatlakozást, akik egy összetartó közösség, baráti társaság tagjaivá szeretnének válni, ahol a közösen eltöltött idő része a szakmai fejlődés, a mindennapi életünket érintő alapkérdések minél közelebbi megismerése is.

A PROKON alapvetően politológus szervezetként indult útjára, mint gondolsz, jogászként milyen lehetőségeket nyújt számodra a tagság?

Takács Ádám: Véleményem szerint a közélet és a jog alapvetően elválaszthatatlan egymástól, hiszen Montesquieu óta a hatalmi ágak szétválasztása megtörtént, ennek kereteit a jog szabályozza, ami pedig a közélet gerincét adja. Egy jogásznak, akinek a szakterülete a közjog, megkerülhetetlen, hogy olykor-olykor belefusson közéleti kérdésekbe, amelyek behatással vannak a saját szakmai tevékenységére is. A külvilág számára is meggyőző lehet, ha ilyenkor a jogvégzett ember „képben van” és nem lehet zavarba hozni!

Frissen végzett jogászként, hogy látod az egyetem utáni folytatást a PROKON szempontjából?

Takács Ádám: Az egyetem berkeiből való kikerülés ugyan lezár egy időszakot, de a PROKON egy életre szóló közösség, amely nem ér véget az egyetemi tanulmányok befejezésével. Tagjaink között sokan vannak, akik elhagyták már az alma matert, de tartják a kapcsolatot az újabb tagokkal. Ez remek lehetőséget kínál a fiatalabbak számára ahhoz, hogy szakmai készségüket az idősebbek tapasztalatai alapján fejleszthessék, valamint az idősebbek tudják segíteni a fiatalabbakat előrehaladásban is. Mindent egybevetve közhelyesen azt kell, hogy mondjam, hogy a PROKON valóban egy igazi szeretetközösség.

Említetted, hogy a szakmai fejlődés mellett nagy szerepet kap a közösségépítés is. Milyen ilyen jellegű programokra került sor az évben?

Takács Ádám: Hosszan sorolhatnám a legalapvetőbb találkozóktól egészen a nagy szabású konferenciákig, de úgy gondolom, hogy itt alapesetben olyan egyszerű eseményekről van szó, mint egy közös filmnézés, beszélgetés egy jó sör mellett vagy egy közös ebéd. Ezen felül természetesen minden héten vagy kéthetente összeülünk az aktuális közéleti kérdések megvitatására, ahol előkerülnek jogi és akár magánéleti kérdések is.

Áttekintve az eltelt egy évet, mióta a PROKON-Miskolc működik, mit érzel a legnagyobb sikernek?

Takács Ádám: Igazából nehéz választani, de úgy gondolom, hogy a legnagyobb sikerünk a március elején átalunk szervezett konferencia, amely a Keresztényüldözés a múltban és a jelenben címet viselte. Többek között olyan neves előadók tiszteltek meg minket jelenlétünkkel, mint Azbej Tristan az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár, Prof. Dr. Horváth Attila alkotmánybíró és a Miskolci Egyetem neves professzora, Prof. Dr. Sáry Pál.

Ez az esemény volt az egyik első ezzel a témával foglalkozó belföldi konferencia, amely reményeim szerint felnyitotta a szemeket a problémával kapcsolatban, amely a világ egyik meghatározó kihívása. A visszajelzések alapján remekül sikerült és a sajtóban is visszhangot keltett, többek között a Mandiner és az Észak-Magyarország is beszámolt róla.

Hadd gratuláljak ezúton is ahhoz, hogy ismét megválasztottak a PROKON-Miskolc elnökévé. Mik a tervek a közeljövőben és az elkövetkezendő évben?

Takács Ádám: Sajnos azzal kell kezdenem, hogy a 2020-as év szerencsétlenül kezdődött, hiszen a mai napig együtt kell élnünk a járványhelyzettel, ami meghatározza mind az egyetemi, mind a szabadidős programjainkat. Fontosnak tartom elmondani, hogy minden magyar ember felelős minden magyarért, ezért a vírushelyzet miatt nekünk is csökkenteni kellett a személyes jelenléttel járó programok számát. Ugyanakkor reméljük a legjobbakat, és ez alapján az idei évben folytatni szeretnénk nagy sikerű konferenciasorozatunkat, amelynek témája a klíma- és környezetvédelem kérdésköre lenne. Továbbá szeretnénk egy esszéírópályázatot is meghirdetni, valamint vitafórumot szervezni a sok egyéb közös apróbb program mellett. Ezekkel a programokkal célunk hagyományt teremteni és olyan témákat feldolgozni, amelyekkel kapcsolatban mindenkinek van véleménye.

Ambiciózus tervek! Bizonyára nagy időráfordítást is igényel a tagok részéről… Mit gondolsz, végső soron megtérül-e ez az időbefektetés?

Takács Ádám: Nagyon jó kérdés, mivel egy fiatal egyetemista életében nem feltétlenül mindig a szakmai előrehaladás áll első helyen, sokkal inkább a szórakozás, de ugyanakkor úgy gondolom, hogy az élet bármely területén minden befektetett munka megtérül. Ezekkel a programokkal nemcsak tudással, hanem kapcsolati tőkével és jól, hasznosan eltöltött időbvel is gazdagodunk. Mindezen szakmai rendezvények mellett természetesen kötetlen hangulatú szórakozásra is gyakran kerül sor. Az így kiépült közösségben végzett tevékenység sem tűnik munkának, sokkal inkább jó időtöltésnek.

 

a kiemelt képen Dornfeld László és Takács Ádám az idei miskolci jogászbálon

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Friss hírek

Legfrissebb híreink

Vélemény

Csubela Ferenc: Egy elfeledett lázadó története

A 90-es évek vajdasági magyarságának jelentős képviselője, Csubela Ferenc az utókor számára szinte alig ismert. Neki állít méltó emléket A rebellis Csubela Ferenc című, nemrégiben kiadásra került könyv, mely igyekszik a köztudatban „szinte kikopott” személynek több szemszögből is bemutatni életét.

Elolvasom >
LMBTQ genderaktivista mesét olvas gyerekeknek
Belföld

“Stoptáblát kell mutatni a genderőrületnek!”

Mint ismert, az Országgyűlés a november 30-i ülésén döntött a gyermekvédelmi népszavazás elrendeléséről, a referendumot pedig a köztársasági elnök fogja majd kiírni. Az LMBTQ-lobbi ugyan még nem ivódott be szervesen a magyar társadalomba, de térnyerése folyamatos, ezt próbálja majd korlátozni a népszavazással a kormány.

Elolvasom >
Külföld

„Cancel Sport” az Olimpián?

Birkózás, ökölvívás, öttusa – három klasszikus sport, amelyek nélkül nehezen tudnánk elképzelni az ötkarikás játékokat, hiszen már az ókori Olümpiának is szerves részei voltak. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság mégis évek óta kísérletezik az évezredes tradíciók eltörlésével. Úgy tűnik ezúttal sikerrel járnak. De mi a jövő? Milyen új sportágakkal bővülhetnek az Olimpiai Játékok? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Elolvasom >
Belföld

Pilinszky 100: A magára hagyott ember oltalmazója

1921. november 27-én, 100 éve született a Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas Pilinszky János, a 20. század egyik legjelentősebb magyar költője. Cikkünkben az Ő életútjára és munkásságára emlékezünk meg.

Elolvasom >