Elvenni vagy meghagyni?

Az ellenzéki pártok asztalán újra terítékre került a külhoni magyarok választójoga. Szomorú ismét ráeszmélni, hogy a balliberális pártoknál akár egy jogfosztás is lehet közös nevező. Kérdések egy vajdasági magyartól.

„Jönnek! Felvenni a nyugdíjat, vásárolni, és a hírek szerint oltakozni is“ – hangoztatta Vadai Ágnes (DK) egy minapi sajtótájékoztatón.

Láthatjuk, a politikus asszony a járványhelyzetben is a határon túli magyarok ellen hergel.

Az elmúlt hetek nyilatkozatai alapján – talán (még) a Jobbik és az LMP kivételével – a szivárványkoalíció el akarja venni a határon túli magyarok szavazati jogát. Szomorú ismét ráeszmélni, hogy a balliberális pártoknál akár a jogfosztás is lehet közös nevező. Persze, mindenki tudja, hogy honnan fúj a szél. A gondolat és az ellenzék közös kovácsa egy személyben a bukott kormányfő, Gyurcsány Ferenc, aki miniszterelnöksége alatt még a kettős állampolgárság intézményét is ellenezte, nemhogy a választójogot. Előbbi bizonyítéka a 2004. december 5-i népszavazás, ahol Gyurcsány több százmillió forintot költött arra a gyűlöletkampányra, amely sajnálatos mód meghozta számára az eredményt. Több mint egy fél évtized kellett e seb begyógyításához, amikor is a második Orbán-kormány megadta a határon túliak számára a kettős állampolgárságot. A magyar nemzet így ismét eggyé és oszthatatlanná vált. A jelenlegi nemzetpolitika nem tesz különbséget anyaországi és határon túli magyar között.

Azt gondolom a jobb- és a baloldali nemzetpolitika közötti kontraszt ebben az aktusban is jól látszik: jobboldalról nemzetegyesítés zajlik, baloldalról jogfosztási kísérletek történnek. Nem hiába, hiszen annak idején, és most is ugyanaz a figura irányítja a baloldali szálakat.

A jobbik és az LMP hallgat

De vajon mi ez a lapítás a Jobbik és az LMP részéről? Miért nem nyilatkoznak egyértelműen a választás előtt egy évvel? Biztosra vehető, hogy nekik is van konkrét tervük, és csak idő kérdése, hogy beleillesszék az oltásellenes koalíció programjába.

Egy valami viszont egészen biztos: a baloldali szavazók – akik támogatására a Jobbik és az LMP is hajt – jelentős részének megvan a véleménye a határon túliak választójogáról, miszerint csak az adja le a voksát itthon, aki Magyarországon adózik.

Ennek kapcsán is felvetődik a kérdés: miért félnek ennyire a határon túlról érkező szavazatoktól? Tény, hogy a legutóbbi választásokon a Fidesz-KDNP nagy sikert aratott a külhoni szavazatok körében, de ezek a voksok nem hoztak plusz mandátumot. Tehát teljesen felesleges egy nemzeti kérdést olyan materiális szintre lealacsonyítani, mint az adózás. A kettős állampolgárság és a választójog csupán egy nemzeti minimum, amit – úgy tűnik – a baloldali pártok nem hajlandóak felismerni.

Az egész világ balliberális társadalma, köztük a magyar is manapság éppen a kisebbségek elfogadásáról papol, miszerint mindannyian egyenlőek vagyunk, és ne tegyünk senki között különbséget.

Nos, kedves baloldali szimpatizánsok, hogy lehetséges az, hogy miközben mindenki egyenlő a világon, addig épp ti osztjátok meg saját nemzeteteket? Most, amikor idehaza szerencsére már elmúltak a török, Habsburg, nemzetiszocialista és kommunista idők, ti fogjátok saját nemzeteteket hátba döfni? Ne hagyjuk, hogy ez beteljesedjen! Nemzetiségi jogokat nem elvenni, hanem meghagyni, bővíteni kell!

A kép forrása: Pesti Srácok

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Friss hírek

Legfrissebb híreink

Egyéb kategória

Fókuszban a közösség – Udvar 2022

Udvar. Mindenkinek kicsit mást jelent. Az új tagoknak kalandot, a régieknek szép emlékeket. Ezekből az idei rendezvényen sem volt hiány. Vendéglátónk Sárközi István volt, régi barátunk, aki szokásához híven nagy szeretettel várt minket. Az Udvar a PROKON Egyesület szervezésében épülő csapatszellemet, jó társaságot és életre szóló élményeket hozott a résztvevők életébe.

Elolvasom >
Belföld

Lesz-e jobboldali ellenzéke a Fidesznek?

A választásokhoz közeledve beindult a kampányidőszak is, melyben a rengeteg kormánypárti és baloldali plakát mellett a választó már szembe találhatja magát a Mi Hazánk arcaival is. Bár a 2018 után alakult, jobboldalra sorolt párt támogatottsága a két előbbi politikai erőhöz képest alig mérhető, az országgyűlésbe való bejutás esetén mégis fajsúlyos szereppel bírhat.

Elolvasom >
Belföld

A hét nyertese és vesztese

A hét vesztesét a magyar baloldalról választottuk, az MSZP lett az. A hazai sajtó már tavaly is a szocialista képviselők „ledarálásával” volt tele, idén pedig

Elolvasom >