Európa, hogyan tovább?

Magyarország 2004. május 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz. Az EU ekkor erős nemzetállamok szoros gazdasági szövetsége volt, ami nagyon sok előnyt jelentett a tagállamok számára. Volt szocialista berendezkedésű országként joggal remélhettük, hogy sor kerül hazánk felzárkóztatására. Ez sajnos az évek során – bár megannyi fejlődés tapasztalható – elsődlegesen nem az Európai Uniónak köszönhető.

Napjainkban az tapasztalható, hogy az erős nemzetállamok szoros gazdasági együttműködése helyett egy, a multikulturalizmus és globalizáció eszméjével átszőtt politikai unió lázálma tartja fogságban az európai vezetőket. Ennek köszönhető a Nagy-Britanniában tartott kilépési népszavazás sikere is. Magyarország és a visegrádi országok, valamint Olaszország jelenleg a hagyományokhoz és az EU alapszerződéseihez hűen őrzi a tagállamok szoros együttműködését.

Látható új törekvése az európai bürokráciának az Európai Ügyészség felállításának kísérlete, ami szintén csorbítaná a tagállami szuverenitást, újabb lépcsőfokként a politikai unió felé vezető úton.

Az Unió jövőjével kapcsolatban ugyanakkor pozitív gondolatok fogalmazhatók meg, mivel egyre több tagállamban – a korábban említett országokon kívül is – megfogalmazódott, hogy ez nem a megfelelő irány. A bevándorlási hullámok ezt tovább erősítették, mind a két álláspont szemszögéből, hiszen nyilvánvalóvá vált, hogy ez jelenleg a legmeghatározóbb és legmegosztóbb európai ügy. Magyarország jövőjét a későbbiekben is az EU-n belül kell elképzelnünk, mint a tagállamok egyike a nemzetállami szoros gazdasági együttműködésben.

Jelenlegi formájában az EU, mint egy bürokratikus „szuperállam” a változó világ kihívásaira nem tud megfelelő választ adni. Amennyiben – mint ahogy az európai választások alapján is látszik – nem tér vissza az EU a nemzetállami alapokhoz és az évezredes keresztény kultúra védelméhez, a problémák nem megoldódni, hanem sokasodni fognak. Erre adhat megoldást a visegrádi országok és Olaszország szoros együttműködése, ami mintaként szolgálhat a későbbiekben az EU újjászervezésére, amivel elkerülhető a történelem során korábban fennálló birodalmak  meglehetősen tragikus sorsa.

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Friss hírek

Legfrissebb híreink

Belföld

Kizárásokkal indította a nyarat az MSZP

Kizárták az Magyar Szocialista Pártból (MSZP) Szakács László országgyűlési képviselőt, egykori elnökhelyettest. A baloldali politikus ellen az a gyanú merült fel, miszerint át akar igazolni a Gyurcsány Ferenc vezette Demoratikus Koalícióba (DK), ezért az MSZP Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa határozatában kizárta őt a pártból.

Elolvasom >
Belföld

A víz, amely újra vérré vált

Csütörtök reggel 10 óra van. Kicsivel több, mint 12 órával ezelőtt kezdődött a német – magyar mérkőzés. Életem meccse volt ez. A végeredmény 2-2 lett, győztünk, de nem nyertünk. Ezzel az eredménnyel búcsúzik a magyar válogatott az Eb-től. Ilyen játékkal nem szégyen kiesni. Ne is szégyellje senki!

Elolvasom >
Quo vadis? - Történelemi rovat

Száz éve jött létre a kisantant

Ma száz éve Csehszlovákia, Jugoszlávia és Románia szövetségre lepésével létrejött egy regionális politikai-katonai szövetség, az úgynevezett kisantant. A hazánk megcsonkításából hasznot húzó államok így próbálták megtartani a stabilitásukat a térségben, gátat vetni a Habsburg-restaurációnak, valamint bármilyen magyar revizionista törekvésnek.

Elolvasom >