Ez történt a hét első felében

hírek
Hírösszefoglalónk

Egyre közelebb vagyunk a tömeges oltáshoz, közben körvonalazódik a gazdaság újraindítását célzó kormányzati akcióterv is.

Március elején indulhat a tömeges oltás

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt, a vakcina-szállítmányoktól függvényében március elején indulhat Magyarországon a tömeges oltás. A tisztifőorvos a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait ismertetve közölte: míg a koronavírus-járvány kezdetén, illetve a védőoltások alkalmazása előtt a lakosság csupán tizenöt százaléka szerette volna beoltatni magát, most már majdnem ötven százalék az arányuk. „Nőtt a magyar lakosság bizalma az oltások iránt“ – értékelt a szakember.

Újabb elemmel bővült a Gazdaság-újraindítási Akcióterv

Tízmillió forintos kamatmentes gyorskölcsönnel segítene a kormány a legsérülékenyebb kis- és középvállalkozásoknak. Mint arról a héten több alkalommal, több fórumon is szó esett, a programra száz milliárd forintot szán a kabinet, amely a kedvező hitel elsődleges céljaként a vállalkozások újraindítását és a pénzügyi nehézségek áthidalását jelölte meg. Az akcióterv része egyébként az idén bejelentett lakásfelújítási támogatások, a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítése – megjegyezendő: ennek folyósítása e héten kezdődik –, a huszonöt év alattiak SZJA-mentessége 2022-től, a felsőoktatásra fordítandó majd másfél ezer milliárd forint – ezt az uniós helyreállítási alapból kívánják finanszírozni –, valamint a majd egy évtizedre szóló, korábban elfogadott agrárfejlesztési stratégia.

Ismételten egy baloldali botrány

Marketinges cégen keresztül kínálták a túlárazott teszteket Gyöngyösön – derítette ki minap a Hír TV. A médium korábban arról számolt be, csaknem hatszoros áron biztosította a koronavírus-tesztet a város baloldali vezetése a helyi lakosoknak. 12 700 forintot kértek egy 2300 forintos koronavírus-antigéntesztért. A csatorna beszámolt arról is, az önkormányzat ugyanarra a bankszámlára kéri a pénzt, amit a járvány első hullámán koronavírus védelmi alapnak kereszteltek el. A város hivatalos oldalán is látszik, hogy az alapba eddig csaknem négymillió forint gyűlt össze – adományokból. Megjegyezendő: a baloldali gyöngyösi polgármester, Hiesz György korábban azzal került be a hírekbe, hogy jogosulatlanul oltatta be magát.

Megkezdődött Donald Trump alkotmányos felelősségre vonási tárgyalása

Helyi idő szerint kedden délután megkezdődött Donald Trump volt amerikai elnök második alkotmányos felelősségre vonási (impeachment) tárgyalása a szenátusban. A republikánus politikus ellen a demokraták lázadás szítása miatt emeltek vádat, a Capitolium január eleji megtámadása előtt tartott nagygyűlésen mondott, gyújtó hangú beszéde miatt, amely után hívei megrohamozták a törvényhozás épületét, ahol a szenátus éppen a Trump által elveszített, novemberi elnökválasztás eredményét készült hitelesíteni. A támadásban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr is.

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Friss hírek

Legfrissebb híreink

Belföld

Kizárásokkal indította a nyarat az MSZP

Kizárták az Magyar Szocialista Pártból (MSZP) Szakács László országgyűlési képviselőt, egykori elnökhelyettest. A baloldali politikus ellen az a gyanú merült fel, miszerint át akar igazolni a Gyurcsány Ferenc vezette Demoratikus Koalícióba (DK), ezért az MSZP Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa határozatában kizárta őt a pártból.

Elolvasom >
Belföld

A víz, amely újra vérré vált

Csütörtök reggel 10 óra van. Kicsivel több, mint 12 órával ezelőtt kezdődött a német – magyar mérkőzés. Életem meccse volt ez. A végeredmény 2-2 lett, győztünk, de nem nyertünk. Ezzel az eredménnyel búcsúzik a magyar válogatott az Eb-től. Ilyen játékkal nem szégyen kiesni. Ne is szégyellje senki!

Elolvasom >
Quo vadis? - Történelemi rovat

Száz éve jött létre a kisantant

Ma száz éve Csehszlovákia, Jugoszlávia és Románia szövetségre lepésével létrejött egy regionális politikai-katonai szövetség, az úgynevezett kisantant. A hazánk megcsonkításából hasznot húzó államok így próbálták megtartani a stabilitásukat a térségben, gátat vetni a Habsburg-restaurációnak, valamint bármilyen magyar revizionista törekvésnek.

Elolvasom >