Fekete-Győr András jövője a baloldal múltja

Fekete-Győr András
2022 után új időszámításnak kell kezdődnie Magyarországon - hangoztatja Fekete-Győr András, a Momentum vezetője. Az új korszakot viszont a bukott régmúlt embereivel karöltve kívánja megteremteni. Nem ez az egyetlen ellentmondása, ugyanis az általa hangoztatott konstruktív vitát összeegyeztethetőnek tartja a koncepciós pereket idéző fenyegetésekkel. Ezek a légből kapott és felelőtlen ígéretek együtt teszik teljessé a képet, amivel azzá válik, amivel szemben meghatározza magát.

Az elmúlt időszakban egyre többször került ellentmondásba Fekete-Győr András. Egyik szembetűnő bizonyítéka ennek, hogy február elején a minél előbbi nyitás mellett kardoskodott, viszont a nemrégiben életbe lépett szigorító intézkedések kapcsán elmondta, hogy amennyiben ő lenne a miniszterelnök, akkor két héttel korábban bejelentett volna egy ilyen döntést. A keleti vakcinákkal szembeni támadások pedig azonnal alábbhagytak, miután több európai uniós országban diskurzus tárgyává vált azok használata. A pártelnök számításait még saját testvére is keresztülhúzta, amikor egy élő adásban az orosz oltóanyag biztonságosságáról beszélt. Egy újabb példa az önellentmondásra a Momentum korábbi 100 ezer forintos kampánya, ami mostanra már a múlté. Fekete-Győr Andrásból vajon a reálpolitikus (sic!) bújt elő, vagy javaslatát még ő sem gondolhatta komolyan?

A pártpolitika színtérén a következetlenség mellett a heves támadások is gyakoriak voltak mostanában a Momentum elnökétől. Februárban még Hadházy Ákost mutatták be a zuglói előválasztásra mint a párt legújabb szerzeményét és jelöltjét. Ezzel egy olyan körzetben indítanának saját jelöltet, ahol jelenleg is kormányellenes az országgyűlési képviselő, a szocialista Tóth Csaba személyében. Azzal, hogy Hadházyt Zuglóban indítja a Momentum, erősen megkérdőjelezhetővé vált a baloldali összefogás egységessége. Később egy másik korábbi LMP-s politikust, Szél Bernadettet mutatták be a párt jelöltjeként, aki Budakeszin fogja megmérettetni magát az előválasztáson. A párt következő nagy dobása az volt, amikor  Fekete-Győr Andrást mint miniszterelnök-jelöltet mutatták be. Ekkor a pártelnök ismét hitet tett amellett, hogy az – elmondása szerint – „elcsalt rendszerváltás” végére pontot tegyenek. Feloldhatatlan ellentétnek tűnhet, hogy a cél érdekében éppen a rendszerváltás egyik legnagyobb nyertesével és az elmúlt harminc év legellentmondásosabb emberével, Gyurcsány Ferenccel szövetkezik. A tavalyi borsodi időközi választás kudarcát követően Fekete-Győr is lelkes támogatója volt annak, hogy csakis feddhetetlen jelöltek indulhassanak a baloldal részéről a választásokon. Újabb ellentmondás, hogy Gyurcsány Ferenc egykori ügyvédje, Czeglédy Csaba – aki ellen évek óta folyik vizsgálat költségvetési csalás miatt –  is indulóként van számon tartva a következő parlamenti választáson. Ezt a Momentum nem kommentálta, így valószínűsíthető, hogy elfogadhatónak tartják Czeglédy személyét és “feddhetetlen” múltját.

A következő jelentős esemény Fekete-Győrtől a párt választási programjának az ismertetése volt. A szakpolitikai javaslatok kimerültek a hangzatos ígéretekben, mint a finn oktatási rendszer bevezetése, a négynapos munkahét megteremtése, valamint a nyugdíjrendszer megreformálása. Az elszámoltatással kapcsolatos tervek jóval nagyobb teret (még a demokrácia határánál is nagyobbat) kaptak, ugyanis a Momentum vezetője többször is szót ejtett arról, hogy az általuk remélt kormányváltást követően egy “felcsúti perre” lesz szükség. Ennek keretében jogi határokat átlépve akarják felelősségre vonni a Fidesz-KDNP politikusait, valamint a gazdasági szereplőket. A manapság sokat féltett jogállamisági feltételrendszernek aligha felelne meg egy ilyen koncepciós per. Ráadásul egyelőre a Momentum elnöke az, aki a vádlottak padján ül, hivatalos személy elleni erőszak vádjával. A napokban már úgy fogalmazott Fekete-Győr, hogy valódi programot alkottak, amitől elszoktak a magyar emberek, és továbbra is szakítani akarnak az elmúlt 30 év politikájával. Ugyanakkor szerinte nem arról kell szólnia az előválasztásnak, hogy ki tud rosszabbat mondani Orbán Viktorról. Nagy bánatára, ugyanis ebben a versenyben biztos előkelő helyen tudna végezni. Az már csak hab a tortán, hogy a Momentum a programjának a nevét, az „Új Magyarország” szlogent Gyurcsány Ferenc és az MSZP 2006-os terveiről koppintotta le. Pedig, ha Fekete-Győr lenne a miniszterelnök…

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Friss hírek

Legfrissebb híreink

Quo vadis? - Történelemi rovat

Száz éve jött létre a kisantant

Ma száz éve Csehszlovákia, Jugoszlávia és Románia szövetségre lepésével létrejött egy regionális politikai-katonai szövetség, az úgynevezett kisantant. A hazánk megcsonkításából hasznot húzó államok így próbálták megtartani a stabilitásukat a térségben, gátat vetni a Habsburg-restaurációnak, valamint bármilyen magyar revizionista törekvésnek.

Elolvasom >
Egyéb kategória

A hét nyertese és vesztese

A hét nyertese Orbán Viktor, ugyanis elérte, hogy négymillió magyar ember beoltassa magát, a vesztes pedig a magyar baloldal, aki belebukott az oltásellenes kampányba.

Elolvasom >
Winner/Loser

A hét nyertese/ vesztese

A hét nyertese Annalena Baerbock A hét nyertesét Németországban kell keresnünk, aki nem más, mint Annalena Baerbock, a Zöldek egyik pártelnöke, ugyanis a párt kancellárjelöltjévé

Elolvasom >