Frekvencia nélkül a Klubrádió

Kőházi János

Kőházi János

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa elvette a Klubrádió frekvenciajogosultságát. A csatorna a Fővárosi Törvényszékhez fordult az ügyben, de keresetét elutasították és kétszázezer forint perköltség, továbbá harminchatezer forint illeték megfizetésére kötelezték – számolt be a hírről elsőként a Média1. A rádió tegnap sugárzott utoljára, ezután csak internetrádióként működhet tovább.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa tavaly szeptember 11-én bejelentette, hogy újra pályázható a budapesti 92,9 MHz-es frekvencia, ugyanis nem hosszabbította meg a Klubrádió használati jogosultságát.

A baloldali szellemiségű Klubrádió frekvenciájának megvonását a baloldal a sajtószabadság leépítésének következő lépcsőfokaként értelmezte, politikusok és civil szervezetek egész sora állt ki a rádiócsatorna mellett. Az ügyben felszólalt az amerikai külügyminisztérium is, mondván, „osztja az aggályokat a magyarországi sajtószabadság visszaszorulását illetően”.

Sokak szerint a főváros és annak környékén sugárzó Klubrádió az egyik leghallgatottabb baloldali rádiócsatorna volt: az NMHH által 2020. október és december közötti időszakban készült, budapesti napi hallgatottsági felmérése során viszont nem járultak hozzá hallgatottsági adataik közzétételéhez.

A felmérés szerint a tíz leghallgatottabb rádió Budapesten

Arató András, a Klubrádió elnöke és tulajdonosa azt nyilatkozta, hogy az ítélet valójában a magyarországi jogállamot tükrözi, véleménye szerint mondvacsinált okokkal hallgattatták el rádióját.

De mik azok a „mondvacsinált” indokok?

A Klubrádió adatszolgáltatási kötelezettséget mulasztott, ugyanis egy éven belül kétszer is megsértette ugyanazt a jogszabályi előírást, és ez „ismételt” jogsértésnek minősült. A jogsértéseket maga a rádió is elismerte azzal, hogy nem kért jogorvoslatot a határozatok ellen azok kiszabásakor.

Arató András, a Klubrádió elnöke és többségi tulajdonosa a büntetésről így nyilatkozott:

„A dolog olyan súlyú volt, hogy a bírság mértéke harmincezer forint volt. Nem tudom, van-e olyan médium, ami egy harmincezer forintos bírságért elmenne a bíróságra, az első megjelenés már többe kerül.”

Az ismételtség megállapítása viszont teljesen független attól, hogy korábban milyen büntetés, illetve mekkora összegű bírság lett megítélve. A törvény tehát nem ad mérlegelési lehetőséget a Médiatanács részére: ha a rádió jogsértően működött, kizárt a hosszabbítási kérelem kedvező elbírálása– írta tavaly ősszel az NMHH.

Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár az About Hungary oldalon kommentálta az ügyet. Szerinte sokan a rádió frekvenciájának felfüggesztése mögött a kormányt látják, viszont annak semmi joga és szándéka beavatkozni a piaci szereplők, a médiahatóság és a bíróság vitáiba. Karas Monika, az NMHH Médiatanácsának elnöke közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy hisztériakeltés zajlik a Klubrádió ügye kapcsán. Kifejtette, hogy mandátuma alatt több hasonló üggyel találkozott, és véleménye szerint nem várható el a Médiatanácstól az, hogy pozitívan diszkriminálja a Klubrádiót.

Rámutatott:

„Amennyiben a Klubrádió a törvényi kizáró okok miatt a hosszabbítást nem kérelmezte volna, abban az esetben a médiaszolgáltatási jogosultság lejártáig, tehát február 14-ig a Médiatanács le tudta volna folytatni a pályázatot, melyen a Klubrádió is eséllyel indulhatott volna.”

A hazai baloldal az ügyet a kormány nemzetközi lejáratására használta fel, sajtószabadságért kiáltozva. A frekvencia felfüggesztés viszont adminisztrációs hibáknak és a jogi következetlenségnek volt köszönhető. A Klubrádió ezután sem fog elnémulni: amíg nem szerzik vissza frekvenciájukat, az interneten folytatják tovább a rádiózást.

Kép forrása: pixabay.com

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Friss hírek

Legfrissebb híreink

Külföld

Különleges jogrendek III.: Kelet-Európa vs. Covid-19

Miután körbejártuk Magyarország és Ausztria különleges jogrendet kiváltó küzdelmét a koronavírus-járvány ellen, illetve megvizsgáltuk, hogy egyes nyugat-európai országok milyen jogi megoldásokat igyekeztek alkalmazni a Covid-19 kezelésére, most Kelet-Európa felé vesszük az irányt. Nemzetközi kitekintésünkben a következő országokat fogjuk tanulmányozni: Lengyelország, Szlovákia és Románia.

Elolvasom >
Winner/Loser

A hét nyertese / vesztese

A hét nyertese: Szijjártó Péter A hét nyertese Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, akinek diplomáciai munkásságának köszönhetően sokkal gyorsabbá válhat az ország vakcinaellátása, mint azt

Elolvasom >
Belföld

Huszárok közt karddal és tollal: Mészáros Lázár élete

225 éve született Mészáros Lázár honvéd altábornagy, a Magyar Tudós Társaság levelező tagja, Magyarország első hadügyminisztere, aki az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ideje alatt töltötte be tisztségét. Az ő életútja előtt tisztelgünk a mai napon.

Elolvasom >