Történések a hét első felében

hírek
Nem meglepő, hogy a Fidesz 12 Európa parlamenti képviselője kilépett az Európai Néppártból. „Nem alapítunk új pártot. Miénk a Republikánus Párt, amely egységes lesz és erősebb, mint valaha” – nyilatkozta Donald Trump. A magyar és orosz kapcsolatok erősödése várható a jövőben.

Fidesz kilépett a Néppártból

Az EPP frakció olyan alapszabály-módosítást szavazott meg ami a világjárvány alatt korlátozná erősen a demokratikusan megválasztott európai parlamenti képviselőket. A Fidesz-KDNP politikailag nem helyeselte, hogy ezekben az időkben a Néppárt „kapkodó adminisztratív manőverekbe kezdjen, és megkérdőjelezhető felfüggesztési szabályokon keresztül korlátozza az európai parlamenti képviselők jogait.” A Fidesz-KDNP delegációja szerint tiszteletben kell tartani a majdnem 2 millió magyar polgár demokratikus döntését, akik az európai választások során a jobboldali pártra szavaztak. A képviselők szerint a politikai nézetkülönbségek jogi megbüntetése méltatlan az Európai Néppárthoz és antidemokratikus is.

Donald Trump nem adja fel és nem zárta ki, hogy 2024-ben újra indul az elnöki pozícióért

A volt republikánus elnök első nyilvános beszédét tartotta a hatalom-átadás, és a Fehér Ház elhagyása után. Trump azokat a pletykát, hogy új pártot alapít: „Nem lenne zseniális? Indítsunk egy új pártot, és osszuk meg a szavazatainkat, hogy soha ne nyerhessünk. Nem, ez nem érdekel minket. Ma itt állok önök előtt, hogy kijelentsem: az a hihetetlen utazás, amelyet négy évvel ezelőtt együtt kezdtünk, még korántsem ért véget. A büszke, szorgalmas amerikai hazafiak mozgalma csak most kezdődik, és a végén mi győzünk. Ki tudja, akár úgy is dönthetek, hogy harmadszor is megverem őket.” – nyilatkozta a volt amerikai elnök. Donald Trump szerint a demokraták 2024-ben „határozottan“ elveszítik a Fehér Házat, „hervasztó vereséget” fognak szenvedni a félidős választásokon.

Szijjártó Péter Oroszországgal kölcsönös tisztelet megadásával szeretné fejleszteni a kapcsolatokat

A külgazdasági- és külügyminiszter szeretné megerősíteni a magyar-orosz kapcsolatokat, mivel Magyarország nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági érdekei az ilyen kapcsolatépítést követeli. Magyarország mint közép-európai állam megtanulta a történelemből ha Kelet és Nyugat között jó együttműködés áll fent, az neki is előnyös, viszont ha konfliktus van keleti és nyugati hatalmak között akkor annak Közép-Európa mindig a vesztese – mondta Szijjártó Péter. Hozzátette: „Magyarország álláspontja szilárd: a kölcsönös tisztelet talaján állva, a józan észre alapozva akarja fejleszteni a kapcsolatait Oroszországgal is olyan módon, hogy az mindkét országnak előnyös legyen.”

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Friss hírek

Legfrissebb híreink

Quo vadis? - Történelemi rovat

Száz éve jött létre a kisantant

Ma száz éve Csehszlovákia, Jugoszlávia és Románia szövetségre lepésével létrejött egy regionális politikai-katonai szövetség, az úgynevezett kisantant. A hazánk megcsonkításából hasznot húzó államok így próbálták megtartani a stabilitásukat a térségben, gátat vetni a Habsburg-restaurációnak, valamint bármilyen magyar revizionista törekvésnek.

Elolvasom >
Egyéb kategória

A hét nyertese és vesztese

A hét nyertese Orbán Viktor, ugyanis elérte, hogy négymillió magyar ember beoltassa magát, a vesztes pedig a magyar baloldal, aki belebukott az oltásellenes kampányba.

Elolvasom >
Winner/Loser

A hét nyertese/ vesztese

A hét nyertese Annalena Baerbock A hét nyertesét Németországban kell keresnünk, aki nem más, mint Annalena Baerbock, a Zöldek egyik pártelnöke, ugyanis a párt kancellárjelöltjévé

Elolvasom >