Hová tűnik a nőiség, egy letűnő kor alkonya közeleg?

XI. század. Feminizmus hatásai. Gender-mozgalom térhódítása. Női szerepek változása. Merre tart a nőiség és miért kezd elveszni a nőiesség a maszkulinitás árnyékában? Milyen társadalmi következményei lehetnek mindezen jelenségeknek a későbbiekben? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A társadalmi változásokból napjainkban sincs hiány, ami a nemek közötti kérdéseket illeti. A női és férfi nem közötti elhatárolás már a kezdetektől jelen van, amióta léteznek különféle közösségek, illetve társadalmi csoportosulások.

A kezdeti matriarchális (nő központú) létformát felváltotta a patriarchális (férfiközpontú) berendezkedés. 

Korábban zártabb struktúrájú családi létforma volt a jellemző, ahol általában a családfenntartó, az apa volt az, akin keresztül a család érintkezett a társadalommal.

Ez azonban nyitottá vált, ugyanis a női egyenjogúság kiszélesedésével, a nők munkába állásával, a családi létforma átalakulásával, az intézményes pedagógiai és nevelési lehetőségek megjelenésével ez megváltozott.

Szerepek

A mai modern kultúrtársadalomban a férfi szerep és annak követelményrendszere sokkal pontosabban meghatározott, mint a női, mivel az emancipációs törekvések, a feminizmus térhódítása, a családi létforma átalakulása, a „gender-mozgalom” megjelenése a klasszikus szerepeket felborította.

A feminista mozgalom és gondolkodásmód XX. századi térhódítása által napjainkig igyekezett azt elérni, hogy a női és férfi nemek közötti különbségek csökkenjenek, akár el is tűnjenek, mind jogok szempontjából, mind társadalmi megítéléssel kapcsolatban. Ennek fejlődése nagyon szép ívet mutatott addig a pontig, amíg el nem érkeztünk a genderizálódás kérdéséhez.

Napjainkban felkapottá vált a „gender-mozgalom”, amely a társadalmi nemek elméletén alapul.

A „gender-elmélet” követői szerint nem a biológiai nemek alapján kellene meghatározni azt, hogy ki a nő és ki a férfi, hanem többfajta társadalmi nem szabad megválasztásának lehetőségét kínálják követőik számára.

Mindez olyan szociális változásokat idéz elő, amely rengeteg területre hatással bír. Pár kérdés azonban felvethető: Hová tűnik így a nőiség, a nőiesség? Milyen társadalmi – és identitásproblémákat vonhat ez az egész jelenség maga után?

A feminizmuson túl

A nőiség és nőiesség kérdését vizsgálva megállapítható, hogy a feminizmus azáltal, hogy a nőket a férfiakkal egy szintre emelte, jelentős eredményt ért el, viszont a szélsőséges irányai könnyűszerrel válhatnak kontraproduktívvá. A genderizálódás megjelenése, a nemek összeolvasztása felülírta a feministák elképzeléseit, ugyanis ők a női nemet szerették volna kiemelni és egyenjogú partnerévé tenni a férfi nemnek.

A feministák nem a nőiesség és nőiség elhalványításán munkálkodtak, a gender viszont ebbe az irányba tereli az egész jelenséget, amely kihívások elé állítja a társadalmat.

A gender-mozgalom azért ennyire népszerű napjainkban, mert próbálja az embert egyfajta empatikusabb hozzáállás felé terelni, azonban érdekes megjegyezni, hogy sokkal szélesebb a paletta, amelyben a társadalmi vagy politikai érzékenyítés indokolt lenne, legyen szó akár fogyatékkal élőkről, hátrányos helyzetűekről, vagy nemzeti- és etnikai kisebbségekről, akik a föld népességének nagyobb számú hányadát teszik ki. Megoldatlan kérdés azonban az, hogy a pritoritásokat mi formálja.

Összeségében elmondható, hogy kérdésesek a gender-mozgalom közép- és hosszútávú következményei, illetve a férfi és női szerepek egyébként szükségszerű elhatárolására gyakorolt hatása.

Képek forrása: www.cdn.com

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Friss hírek

Legfrissebb híreink

Quo vadis? - Történelemi rovat

Száz éve jött létre a kisantant

Ma száz éve Csehszlovákia, Jugoszlávia és Románia szövetségre lepésével létrejött egy regionális politikai-katonai szövetség, az úgynevezett kisantant. A hazánk megcsonkításából hasznot húzó államok így próbálták megtartani a stabilitásukat a térségben, gátat vetni a Habsburg-restaurációnak, valamint bármilyen magyar revizionista törekvésnek.

Elolvasom >
Egyéb kategória

A hét nyertese és vesztese

A hét nyertese Orbán Viktor, ugyanis elérte, hogy négymillió magyar ember beoltassa magát, a vesztes pedig a magyar baloldal, aki belebukott az oltásellenes kampányba.

Elolvasom >
Winner/Loser

A hét nyertese/ vesztese

A hét nyertese Annalena Baerbock A hét nyertesét Németországban kell keresnünk, aki nem más, mint Annalena Baerbock, a Zöldek egyik pártelnöke, ugyanis a párt kancellárjelöltjévé

Elolvasom >