Így zajlik a politikai megfélemlítés Kárpátalján

Az ukrán titkosszolgálat kommandósai fegyveres razziát hajtottak végre a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnél, amely nemcsak Ukrajna és Magyarország közötti szakadékot mélyíti, de az ország Európai Unióhoz és a NATO-hoz való csatlakozását is gátolja.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat razziát hajtott végre a Brenzovics Lászlóhoz, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökéhez köthető intézményekben – számolt be a Kárpátalja.ma ukrajnai magyar nyelvű hírportál. November 30-án fegyveresek jelentek meg a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolánál, az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ Jótékonysági Alapítvány épületénél, a KMKSZ ungvári székházánál és Brenzovics László lakásánál is.

Koholt vádak alapján

A zaporizzsjai bíróság korábban megnyitott egy büntetőügyet szeparatizmus vádjával, így a rajtaütéses akciókkal állítólag az ország területi egységének megbontására és a határok ily módon erőszakos megváltoztatására való tevékenységekkel kapcsolatos bizonyítékokat kerestek.

Egy magyarellenességéről hírhedt ukrán hírportál Brenzovicsot hazaárulással és kárpátaljai autonómiatörekvéssel vádolja, valamint azt állította, hogy a hatóságoknak vitathatatlan bizonyítékuk van a politikus Magyarország javára történő ukránellenes tevékenységére. Egy Vitalij Glagola nevű újságíró szerint Brenzovicsot magyar támogatású fiktív szerződések megkötésével, kettős könyveléssel, valamint pénzmosással is vádolják.

A KMKSZ elnöksége nyilatkozatot adott ki, amelyben közölték:

„(..) valójában koholt politikai vádak alapján tervszerűen felépített eljárásról van szó, amelynek célja a magyar szervezetek tevékenységének ellehetetlenítésén túl, a kárpátaljai magyarság és vezetőinek megfélemlítése.”

A Szövetség felszólította az illetékes ukrán szerveket, hogy fejezzék be a kárpátaljai magyarság ellen folytatott boszorkányüldözést, egyben felhívta Magyarország és a nemzetközi szervezetek figyelmét a rájuk mért politikai nyomásgyakorlásra.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a NATO-külügyminiszterek éves találkozóján beszámolt a szövetséges országok képviselőinek arról, hogy mi folyik Kárpátalján a magyarokkal szemben, és két kéréssel fordult a jelenlévő külügyminiszterekhez: mutassanak szolidaritást, és ne gyakoroljanak nyomást Magyarországra azért, hogy lemondjon a vétójáról a NATO-Ukrajna tanácsülések miniszteri szintű megrendezésével kapcsolatban.

Fenyegetés

Nem kellett sokat várni egy újabb incidensre: több magyar szervezet is fenyegető levelet kapott ukrán szélsőségesektől – írta meg a Kárpátalja.ma.

 A fenyegetők ezt írták:

Egy hetet kaptok arra, hogy elhagyjátok az ukrán földet. Ellenkező esetben mindannyiótokat megmérgezünk, akár a patkányokat. A túszaink vagytok. Az „első fecske” hét nap múlva érkezik. Várjátok.

Az üzenetet megkapta még a Magyarország ungvári és beregszászi konzulátusa, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség, több sajtóorgánum és a Szürtei kistérség is.

Megmérgezni egy egész várost?

December 8-án ukrán fiatalok egy csoportja ciánnal akarta megmérgezni Beregszász ivóvízhálózatát – közölte a Kárpátalja.ma hírportál a Police Control Ukraine Facebook-oldalra hivatkozva. A bejegyzés szerint az SZBU-nak sikerült feltörnie a Telegram-csatornájukat, amelyben azt írták, hogy meg akarják tisztítani Kárpátalját a szeparatistáktól, Beregszász városát pedig a magyaroktól. Az elkövetők az oldal szerint öten voltak, kettőt már elfogtak, hármat pedig még keresnek. A lefoglalt port tartalmazó csomagokat a hatóságok Kijevbe és Ungvárra küldték.

FRISSÍTÉS: Több kárpátaljai vezető is jelezte, hogy a mérgezéses kísérlet tényét egyelőre nem támasztják alá hivatalos források.

A magyarság ellen Kárpátalján az utóbbi időben jelentősen megnőtt a szélsőséges incidensek száma. A magyarok felé irányuló sovinizmus egyre csak mélyíti az országunk és Ukrajna közötti rossz kapcsolatot, viszont Magyarország a vétójogát nem fél majd használni, mikor Ukrajna uniós vagy NATO-csatlakozása kerül napirendre.

Borítókép: ukrán nacionalisták felvonulása Beregszászon / magyaridok.hu

A kép csak illusztráció!

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Friss hírek

Legfrissebb híreink

Belföld

Kizárásokkal indította a nyarat az MSZP

Kizárták az Magyar Szocialista Pártból (MSZP) Szakács László országgyűlési képviselőt, egykori elnökhelyettest. A baloldali politikus ellen az a gyanú merült fel, miszerint át akar igazolni a Gyurcsány Ferenc vezette Demoratikus Koalícióba (DK), ezért az MSZP Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa határozatában kizárta őt a pártból.

Elolvasom >
Belföld

A víz, amely újra vérré vált

Csütörtök reggel 10 óra van. Kicsivel több, mint 12 órával ezelőtt kezdődött a német – magyar mérkőzés. Életem meccse volt ez. A végeredmény 2-2 lett, győztünk, de nem nyertünk. Ezzel az eredménnyel búcsúzik a magyar válogatott az Eb-től. Ilyen játékkal nem szégyen kiesni. Ne is szégyellje senki!

Elolvasom >
Quo vadis? - Történelemi rovat

Száz éve jött létre a kisantant

Ma száz éve Csehszlovákia, Jugoszlávia és Románia szövetségre lepésével létrejött egy regionális politikai-katonai szövetség, az úgynevezett kisantant. A hazánk megcsonkításából hasznot húzó államok így próbálták megtartani a stabilitásukat a térségben, gátat vetni a Habsburg-restaurációnak, valamint bármilyen magyar revizionista törekvésnek.

Elolvasom >