II. János Pál elfeledett reformja

II.  János Pált 6 éve avatta szentté I. Ferenc pápa, csupán 9 évvel Wojtyla halála után. Ráadásul a középkorhoz képest, a modern korban jócskán visszaesett a pápák szentté avatásának gyakorisága, ezért is volt feltűnő a gyors döntés. A II. János Pál megválasztása óta eltelt majdnem 42 év alatt 244 embert avattak szentté az Egyházban, míg az előtte lévő 985 évben – amióta ez a pápa jogköre – összesen 472-t. Mi lehet az oka ennek a drasztikus növekedésnek?

Erre a kérdésre már több magyarázat is született. Vannak, akik szerint az infokommunikációs eszközök fejlődésével, van olyan vélemény, mely  szerint egyszerűen korábban is sokkal több szentet kellett volna avatni. Én itt egy másik okot járnék körbe, ami szerintem a legkézenfekvőbb válasz lehet a kérdésre.

1983-ban II. János Pál már 5 éve pápa. Volt ideje megszokni Szent Péter székét, a vele járó hatalmat és felelősséget, majd nekiláthatott az általa vizionált reformoknak. Ezek egyike az „ördög ügyvédje” pozíciójával volt kapcsolatos. Bár ez egy széles körben elterjedt kifejezés, sokan nem tudják, honnan ered. A szentté avatás folyamatának volt egy szereplője még II. János Pál előtt, akinek az volt a dolga, hogy minden érvet felhozzon és minden bizonyítékot bemutasson, ami kétségbe vonhatná a jelölt kanonizálásának jogosságát. A köznyelvben elterjedt elnevezéséhez méltóan az „ördög ügyvédei” mindent meg is tettek, hogy megakadályozzák a tárgyalás pozitív kimenetelét. Bárkit kikérdezhettek, aki ismerte a jelöltet, minden mocskos titkot megpróbáltak előásni róluk és akár több ezer oldalon keresztül taglalták, miért nem kéne az illetőt szentté avatni. Akkoriban, valakinek a szentté avatásához minimum ötven évnek el kellett telnie a halála után és ezen felül több évtized vagy évszázad is lehetett mire a procedúra a végére ért.

Ezen az intézményen változtatott II. János Pál, amikor átnevezte a hit támogatóját (promotor fidei), az igazság támogatójává (promotor iustitiae). Nem csak a neve változott meg a pozíciónak, de a szerepe is. Ettől kezdve már nem kellett az ördög ügyvédjét játszania senkinek, csupán meg kellett vizsgálni a jelölt mellett felsorakoztatott érvek és bizonyítékok hitelességét. Ezen felül már nem kell eltelnie ötven évnek a ”pályázó” halála után, elég csupán ötnek.

Nem meglepő, hogy II. János Pál intézkedései után, felgyorsultak és megsokasodtak a sikeres kanonizációs tárgyalások, de ettől még nem kell hiteltelennek tekinteni a modern kori szenteket. Ahogy más ügyekben, ebben is rugalmas volt a pápa és nem vette félvállról a szentté avatás kérdését. Erre jó példa Kalkuttai Szent Teréz, azaz Teréz anya. Mielőtt boldoggá avatták a Vatikán meghívta Christopher Hitchens írót és a kilencvenes, kétezres évek világhírű ateistáját, hogy pro bono töltse be az ördög ügyvédje szerepét a boldoggá avatási tárgyaláson. Természetesen Hitchens nem fogta vissza magát, mélységesen elítélte Teréz anya munkásságát, de az Egyház egy évvel később boldoggá, majd szentté avatta.

Vannak érvek Szent II. János Pál reformja ellen és mellette is, de az elvitathatatlan, hogy mindig helyesen akart cselekedni, mint ember, és mint pápa. Nem véletlen, hogy a katolikus hit szerint Ő a Mennybe jutott és a mai napig kérhetjük, hogy közreműködjön az érdekünkben Istennél.

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Friss hírek

Legfrissebb híreink

Quo vadis? - Történelemi rovat

Száz éve jött létre a kisantant

Ma száz éve Csehszlovákia, Jugoszlávia és Románia szövetségre lepésével létrejött egy regionális politikai-katonai szövetség, az úgynevezett kisantant. A hazánk megcsonkításából hasznot húzó államok így próbálták megtartani a stabilitásukat a térségben, gátat vetni a Habsburg-restaurációnak, valamint bármilyen magyar revizionista törekvésnek.

Elolvasom >
Egyéb kategória

A hét nyertese és vesztese

A hét nyertese Orbán Viktor, ugyanis elérte, hogy négymillió magyar ember beoltassa magát, a vesztes pedig a magyar baloldal, aki belebukott az oltásellenes kampányba.

Elolvasom >
Winner/Loser

A hét nyertese/ vesztese

A hét nyertese Annalena Baerbock A hét nyertesét Németországban kell keresnünk, aki nem más, mint Annalena Baerbock, a Zöldek egyik pártelnöke, ugyanis a párt kancellárjelöltjévé

Elolvasom >