Index, balkanyar, újratervezés a koronavírus idején

Máté Patrik

Máté Patrik

Az elmúlt időszakban ismét egy pálfordulásnak lehetünk szemtanúi, amikor az önmagát függetlenként definiáló sajtó ténykedését követjük. A járvány második hullámának augusztusi kezdete óta folyamatosan követelték az ellenzéki pártokkal kánonban, hogy a kormány azonnal hozzon szigorú intézkedéseket a védekezés jegyében. Miután a szigorítások megtörténtek, szinte azonnal megjelentek a kijárási korlátozás, a home office és az online oktatás viszontagságait taglaló cikkek. Meghökkentő véletlen lenne? Ne legyünk naivak, aligha.

Az élet nagy dilemmái közé iratkozott fel márciusban, a koronavírusjárvány európai berobbanását követően a szigorítani vagy nem szigorítani kérdése. Ez azonban túlságosan összetett ahhoz, hogy egy pohár ital mellett el lehessen dönteni, mi is lenne a helyes. Vékony kötélen történő egyensúlyozás ez, amit nem könnyít meg ha közben állandóak a bekiabálások és hergelések.

Ezekkel talán mindenki tisztában van, mégis szeretnek egyesek értetlenkedni az aktuális kormányzati döntéseken, szisztematikusan szembe helyezkedni azokkal, és szélkakas módjára viselkedni. Jó példa erre az Index (ami nem vész el, csak átalakul), ahol az elmúlt hetek, hónapok során semmi mást nem lehetett olvasni, minthogy mind meghalunk amennyiben a kormány nem szigorít drasztikusan a járvány elleni védekezés szabályain.

Most, hogy egy hét eltelt a szigorítások bejelentése óta, az Indexnél szépen lassan kihúzták az alsó fiókban porosodó anyagokat, amikkel elkezdték kimért dózisokban adagolni a teljes lezárás negatív hatásait. Először még csak egy-egy jókor megejtett interjú formájában történik mindez, de itt biztos nem ér véget a munkájuk. Alig néhány hét, esetleg annyi sem, és újra tömegével zúdulnak majd ránk az ilyen cikkek. A koronavírus vakcinákkal ellentétben az Index-hisztéria vakcinája 100%-ban hatásos (minimum).

Szemmel látható bizonyítéka az előbb ismertetett jelenségnek két cikk, amik az Indexen jelentek meg két és fél hét különbséggel. Az első cikk címe október végéről így szól: PDSZ: Az iskolabezárás az egyetlen lehetőség. Ekkor még a hírportálnál minden probléma megoldását az iskolák bezárásában és a szigorú intézkedések bevezetésében látták, finoman megkerülve a gazdasági és társadalmi hatásokat.

Most azonban már lényegesen ellentmondó címmel jelent meg írás a portálon: Nem lelkesednek a középiskolák az újabb digitális átállásért. Figyelemre méltó a különbség. Alig egy hétre volt szükség ahhoz, hogy az Index újabb változókat bevonjon az egyenletbe, és ezzel már egy lényegesen eltérő eredményt kapjanak.

Ez a két cikk rámutat arra, hogy az Index számára a szigorítás vagy enyhítés kérdése közül mindig csak az egyik lehetőség létezik. Így viszont a kérdés súlyát nem lehet megérteni, ami persze nem probléma akkor, amikor a döntés súlya nem az ő vállukat nyomja. Továbbá ravasz módon a két cikk pedagógusok véleményére támaszkodik, így próbálva a szakmai megalapozottságot tudatosítani az olvasó számára, mintegy eltolva a hisztériakeltés felelősségét saját maguktól. Egy ilyen éles hajtűkanyar még a Knight Rider című sorozat autójának, Kittnek is feladta volna a leckét, de a balliberális portálnak sikerült ezt megugrania. Ez vajon már az új Index? Mert ha igen, akkor – a függetlenségmérő kiakadását leszámítva – hol keresendő a különbség a régihez képest?

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Friss hírek

Legfrissebb híreink

Külföld

Mi lesz veled, Amerika?

Joe Biden elnöki beiktatása után két hónapon belül 11 millió illegális migránsnak adna állampolgárságot. Ha ez az elképzelése megvalósulna, az olyan folyamatot indítana meg, ami belátható időn belül teljesen megváltoztatná az ország társadalmi szerkezetét.

Elolvasom >
Külföld

Vége az európai békének?

A ’80-as évek végén, ’90-es évek elején Közép-Kelet-Európában megtörtént rendszerváltások, és a nyugati integráció a tartós európai béke hamis illúzióját teremtette meg. Ellenség hiányában az európai államok csökkentették védelmi kiadásaikat. A 2015-ben új erőre kapott bevándorlás, az ezzel szorosan összefüggő iszlám terrorizmus és az ezzel szinte egy időben kitört ukrajnai polgárháború viszont cáfolták ezen intézkedések jogosságát. Az egymás után kirobbanó konfliktusok egy újabb fegyverkezési tendenciát indítottak el, mely a hidegháború óta nem látott technikai innovációt hozott létre.

Elolvasom >