JAZZMARATON: magyar jazz és avantgárd zenei koncertek Oroszországban

2018 október végén és novemberben Jazzmaraton néven valódi jazz és avantgárd zenei deszant érkezik Magyarországról Oroszországba. A Moszkvai Magyar Intézet szervezésében vagy támogatásával a hazai improvizációs zenei szcéna legnevesebb előadói lépnek fel orosz klubokban és fesztiválokon.

 A dobos, Pándi Balázs, tavaly turnézott először Oroszországban a New York-i underground-szcéna egyik kiemelkedő bőgősével, Trevor Dunnal. Október végén a holland Jason Köhnennel (Bong-Ra) tér vissza, hogy koncerteket adjon a szentpétervári The Place, valamint a moszkvai Pluton klubokan.

 November 2-án a vajdasági magyar énekesnő, Thea Soti mutatja be Moszkvában az Electrified Islands c. projektjét, melyben egyszerre keveredik a jazz, a kortárs opera, a rock és a kísérleti elektronika. Az énekesnő elmondása szerint itt a hagyományos énekstruktúrák az absztrakt hangok által változnak meg, hogy elektronikai és egyedi hangszerek előadásában új életet kapjanak az improvizációban. A moszkvai koncertet 9 vidéki fellépés követi Dubnában, Tulában, Voronyezsben, Tambovban, Szaratovban, Uljanovszkban, Nyizsnyij Novgorodban, Ivanovóban és Dmitrovban. A turné az Otgyel Kulturi koncertszervezői iroda szervezésében valósul meg.

November 6-án lép fel a legendás moszkvai Dom Kulturális Központban Szelevényi Ákos és Porteleki Áron duója. Szelevényi Ákos Magyarország egyik legismertebb és legelismertebb szaxofonosa. Hírnevét a ’90-es években aktív, párizsi alapítású Akosh S Unit hozta meg, de tagja volt a Noir Desir kultikus francia rockzenekarnak is. Porteleki Áron a budapesti experimentális és szabad zenei színtér egyik megkerülhetetlen figurája. Állandó tagja több kísérleti rock és avantgárd zenei formációnak, de sokat lép fel népzenei koncerteken is édesapjával, Porteleki Lászlóval, a Muzsikás zenekar brácsásával.

November 15-én lép fel szintén a DOM Kulturális Központban Móri Beáta magyar cimbalomművész. A Gerencsér cimbalomtrió tagjaként és szólistaként számos kortárs magyar mű ősbemutatója fűződik nevéhez. Moszkvában is kortárs magyar zeneszerzők műveit, valamint népzenei elemekből álló darabokat ad elő cimbalmon. Szintén ezen az estén lép fel a neves iráni származású dobos, Michael Zerang és a libanoni gitáros, Sharif Sehnaoui. Móri Beáta azon a hangszeren fog játszani, amit idén szeptemberben állandó jelleggel a Moszkvai Magyar Intézetbe helyeztek ki. A cimbalom idén szeptember 9-én „debütált” a legendás moszkvai Nagy Színházban, a Kálmán operett gála est programján. A hangszer elkészítése a BMC – Budapest Music Center segítségével valósult meg.  Jelenleg ez az egyetlen zenei intézményben kihelyezett és használatra alkalmas állapotban lévő cimbalom Oroszországban.

November 17-én a Flacon Design Factory-ben rendezett Monarchia fesztiválon lép fel a budapesti power jazz zenekar, valamint az osztrák, magyar és szlovén zenészekből álló Krispel/Schellander/Miklós free jazz trió. A Jü – Mészáros Ádám (gitár), Hock Ernő (nagybőgő) és Halmos András (dob) – pszichedeliks power jazz triója már több fontos nemzetközi fesztiválon is megfordult (Saalfelden Jazz Fest, Ljubljana Jazz Fest, Match & Fuse London), két stúdiólemezük pedig a patinás RareNoise Records gondozásában jelent meg. A Jü zenéje leginkább a pszichedelikus rock, az afrikai zenék és az avantgárd jazz határain mozog. A Krispel/Schellander/Miklós trió ezzel szemben a free jazz, a totális improvizáció vizein evez. Az osztrák szaxofonos Markus Krispel, a szlovén bőgős Matija Schellander és a magyar dobos Miklós Szilveszter közös triója a nemzetközi zenei projektek egyik legjobb példája. A Jü és a Krispel/Schellander/Miklós koncertjei az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásának 100. évfordulója alkalmából szervezett Monarchia fesztivál keretében valósul meg.

 A Jazzmaraton részletes programja:

 Bong-Ra (Jason Köhnen & Pándi Balázs)

október 26. – Szentpétervár, The Place

október 27. – Moszkva, Pluton w. Phurpa

október 28. – Moszkva, Pluton (feat. Dimitry El Demerdashi)

 Thea Soti & Electrified Island (Magyarország-Németország)

november 1. — Dubna, KMC Iniciativa

november 2. — Moszkva, KC DOM

november 3. — Tula, TIK Otava

november 4. — Voronyezs, KK Petrovszkij

november 5. — Tambov, klub Balamut

november 6. — Szaratov, PIU koncertterem

november 7. — Szamara

november 8. — Uljanovszk, KKK Szovremennyik

november 9. — Nyizsnyij Novgorod, Arzenál

november 10. — Ivanovo, Filharmónia

november 11. — Dmitrov, Kotyol klub

Szelevényi Ákos & Porteleki Áron duó

november 6. – Moszkva, KC DOM

november 7. – Szentpétervár, GEZ-21

november 8. – Jaroszlavl, Jazz-center

 Móri Beáta

november 15. – Moszkva, KC DOM

november 17. – Moszkva, Monarchia fesztivál: Flacon Design Factory

 

november 16. – Moszkva, Mezzoforte klub

november 17. – Moszkva, Monarchia fesztivál: Flacon Design Factory

Krispel/Schellander/Miklós trió

november 17. – Moszkva, Monarchia fesztivál: Flacon Design Factory

 

A kép forrása: http://elmenyem.hu/media/cache/web_content/uploads/Krispel.jpg.pagespeed.ce.7iFWRE1aas.jpg 

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Friss hírek

Legfrissebb híreink

Egyéb kategória

Fókuszban a közösség – Udvar 2022

Udvar. Mindenkinek kicsit mást jelent. Az új tagoknak kalandot, a régieknek szép emlékeket. Ezekből az idei rendezvényen sem volt hiány. Vendéglátónk Sárközi István volt, régi barátunk, aki szokásához híven nagy szeretettel várt minket. Az Udvar a PROKON Egyesület szervezésében épülő csapatszellemet, jó társaságot és életre szóló élményeket hozott a résztvevők életébe.

Elolvasom >
Belföld

Lesz-e jobboldali ellenzéke a Fidesznek?

A választásokhoz közeledve beindult a kampányidőszak is, melyben a rengeteg kormánypárti és baloldali plakát mellett a választó már szembe találhatja magát a Mi Hazánk arcaival is. Bár a 2018 után alakult, jobboldalra sorolt párt támogatottsága a két előbbi politikai erőhöz képest alig mérhető, az országgyűlésbe való bejutás esetén mégis fajsúlyos szereppel bírhat.

Elolvasom >
Belföld

A hét nyertese és vesztese

A hét vesztesét a magyar baloldalról választottuk, az MSZP lett az. A hazai sajtó már tavaly is a szocialista képviselők „ledarálásával” volt tele, idén pedig

Elolvasom >