Lesz-e jobboldali ellenzéke a Fidesznek?

A választásokhoz közeledve beindult a kampányidőszak is, melyben a rengeteg kormánypárti és baloldali plakát mellett a választó már szembe találhatja magát a Mi Hazánk arcaival is. Bár a 2018 után alakult, jobboldalra sorolt párt támogatottsága a két előbbi politikai erőhöz képest alig mérhető, az országgyűlésbe való bejutás esetén mégis fajsúlyos szereppel bírhat.

A Mi Hazánk Mozgalom a koronavírus megjelenése előtt csak egy szűk réteget tudott képviselni. Nehéz dolga volt a szavazók megszólításában, ugyanis kezdetben csak az identitását vesztett, néppártosodott Jobbik csalódott támogatóinak egy részét tudta maga mögé állítani. A másik része még a választások előtt a Fidesszel kezdett szimpatizálni a párt balra tolódása miatt, így Vona Gábornak, a Jobbik akkori elnökének az elképzelései, nemhogy nem teljesültek, de az ellenkező hatást érték el, aminek következménye a választásokon való leszerepelés és a pártvezető lemondása lett. Ez utóbbi választói csoport a mérések szerint ma már stabilan a kormánypártokat erősíti, és nehezen tud megbízni a nemzeti radikálisokat összefogni szándékozó, újonnan alakult pártban.

Hogyan tudott új szavazókat megszólítani a Mi Hazánk?

Az elmúlt két évben a koronavírus járvány egyúttal politikai tényezővé is vált, így a megkövetelt védelmi intézkedésekkel kapcsolatban minden pártnak állást kellett foglalnia. A kormánypártok nehéz helyzetbe kerültek, mert a korlátozásokat kezdetben támogató választók száma az első hullám után jelentősen csökkent. A baloldali pártok a nyugat-európai példákból kiindulva még szigorúbb intézkedéseket követeltek, miközben az emberek körében nőtt az vírusszkepticizmus, az oltás iránti bizalom pedig csökkent, így a Fidesz-KDNP-nek meg kellett találnia az arany középutat úgy, hogy intézkedései ne menjenek az áprilisi választások rovására.

Kép forrása: mihazank.hu

A járvány elhúzódásával, ebből fakadóan pedig a korlátozások, a védettségi igazolvány bevezetésével fokozatosan nőtt mind a baloldalból, mind a kormánypártokból kiábrándult szavazópolgárok száma és létrejött egy „piaci rés” a közéletben. Itt jött képbe a Mi Hazánk Mozgalom: ők az egyetlen párt, akik korlátozásellenesnek pozícionálták be magukat, akik „kiállnak a normális élet mellett”. Az oltáskritikus kommunikáció meghozta gyümölcsét, ugyanis a baloldaltól és a kormányzó erőktől is elvont szavazókat.

Milyen szerepet kaphat az országgyűlésben?

Megjegyzendő, hogy a Mi Hazánk az országgyűlési választásokon önálló listán fog indulni, és mind a 106 egyéni választókerületben indít jelöltet. Február elsején tárták a nyilvánosság elé programjukat, mely a hazai közélet minden szegmensére kitér.

A közvéleménykutatók a radikális pártot általában három és öt százalék közé mérik. A Telex interjúja szerint Toroczkai László, a párt miniszterelnök-jelöltje úgy számol, hogy bejutnak a parlamentbe, és ők lehetnek a mérleg nyelve a Fidesz-KDNP és a baloldali koalíció között, így a királycsináló szerepet sem tartja kizártnak.

Egy szoros eredménynél nem elképzelhetetlen, hogy egy kisebb párt kelljen a kormányalakításhoz, viszont a Mi Hazánk elvi okokból kétséges, hogy erre nyitott lenne. A tavaly májusban tartott majálison Toroczkai beszédében hangsúlyozta:

„A Mi Hazánk egy harmadik utat képvisel, ami különbözik a balliberálisoktól és a Fidesz-KDNP-től is.”

A kormánypártoknak – újabb győzelmük esetén – mind kül-, mind belpolitikailag jól jönne a Mi Hazánk bejutása az országgyűlésbe. A Jobbik balratolódásával, majd a baloldali összefogásba történő csatlakozásával a Fidesztől jobbra már nincs az országgyűlésben politikai erő. Toroczkai pártjának a parlamentbe jutásával újra a jobb-közép centrumba tudná magát pozícionálni a Fidesz, amivel a nemzetközi politikában illegitimálhatja a balliberálisok által ráaggatott szélsőjobboldali jelzőt, míg hazai pályán támaszkodhat a Mi Hazánkkal közös ideológiai metszetre, így biztos lehet abban, hogy a legfontosabb nemzetpolitikai kérdésekben megkapnák a szükséges támogatást.

Kiemelt kép forrása: mihazank.hu

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Friss hírek

Legfrissebb híreink

Egyéb kategória

Fókuszban a közösség – Udvar 2022

Udvar. Mindenkinek kicsit mást jelent. Az új tagoknak kalandot, a régieknek szép emlékeket. Ezekből az idei rendezvényen sem volt hiány. Vendéglátónk Sárközi István volt, régi barátunk, aki szokásához híven nagy szeretettel várt minket. Az Udvar a PROKON Egyesület szervezésében épülő csapatszellemet, jó társaságot és életre szóló élményeket hozott a résztvevők életébe.

Elolvasom >
Belföld

Lesz-e jobboldali ellenzéke a Fidesznek?

A választásokhoz közeledve beindult a kampányidőszak is, melyben a rengeteg kormánypárti és baloldali plakát mellett a választó már szembe találhatja magát a Mi Hazánk arcaival is. Bár a 2018 után alakult, jobboldalra sorolt párt támogatottsága a két előbbi politikai erőhöz képest alig mérhető, az országgyűlésbe való bejutás esetén mégis fajsúlyos szereppel bírhat.

Elolvasom >
Belföld

A hét nyertese és vesztese

A hét vesztesét a magyar baloldalról választottuk, az MSZP lett az. A hazai sajtó már tavaly is a szocialista képviselők „ledarálásával” volt tele, idén pedig

Elolvasom >