„Kis hadsereg öltözködik, nagy hadsereg fegyverkezik”

Kőházi János

Kőházi János

Az utóbbi három évben hatalmas beruházások, beszerzések valósultak meg a Magyar Honvédség és a hadiipar fellendítésére. Ennek ad keretet a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program.

A rendszerváltás óta fokozatosan csökkent a Magyar Honvédség hatékonysága, nemzetközi viszonylatban fegyverzete is elavultnak számított. A Medgyessy-kormány 2004-ben megszüntette a sorkatonaságot, átadva a helyet egy professzionálisabb hivatásos, valamint szerződéses állománynak. A 2002 és 2010 közötti baloldali kormányok teljesen elhanyagolták a Honvédség fejlesztését. A létszám folyamatosan csökkent, a technikai felszereltség terén pedig kifejezetten rosszul állt az ország: az első Orbán-kormány hivatalba lépésekor T-72-es harckocsiból 15 darab, lövegből 12 darab, harci helikopterből pedig már egy sem állt rendelkezésre.

Ennek orvoslására 2017. január elsejével indította el a kormány a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot, amellyel az elmúlt 25 év legnagyobb honvédelmi fejlesztési programja indult el.

A program nevét az 1566-ban életét Szigetvár védelméért feláldozó várkapitány ihlette. Zrínyi Miklós személye az elszántságot, az elkötelezettséget szimbolizálja, amelyet a honvédelmi tárca iránymutatójának tekint. Nézzük meg, hogy milyen fejlesztésekre lehet számítani!

Az utóbbi években a magyar gazdaság növekvő teljesítménye lehetővé tette a honvédelmi kiadások fokozatos növelését; a honvédelmi költségvetés legalább 20 százalékát fejlesztésre fordítja a tárca. A magyar kormány elérendő célként a honvédelmi költségvetés GDP-arányos, 2 százalékos szintjét jelölte meg 2024-ig, 2026-ra pedig a Magyar Honvédség fejlesztésére fordítható összeg meghaladja a 3500 milliárd forintot.

A program hosszútávon reformálja meg a tartalékos rendszert: területi elven szerveződő alapokra tenné át, amely 2017. január 1-jétől indult. A cél 2026-ra az, hogy Magyarország összes járásában legalább egy önkéntes századnyi erő álljon készenlétben tartalékosokból.

2018-ban a Honvédelmi Minisztérium szerződést írt alá kézi lőfegyverek gyártásáról a cseh védelmi minisztériummal és a Ceská Zbrojovka vállalattal. A szerződést 10 évre írták alá 100 millió euró értékben. Magyarország megvásárolta a P–07 és P–09 típusú pisztolyok, a Scorpion EVO-3 géppisztoly, valamint a Bren-2 gépkarabély licencét, ezekkel a fegyverekkel fogják majd felszerelni a magyar katonákat, de hosszútávú célként szerepel az is, hogy később ezeket exportálni lehessen. A gyártás Kiskunfélegyházán zajlik, ahol a megállapodás értelmében 10 év alatt 200 ezer lőfegyver fog elkészülni.

Szintén két éve decemberben a Magyar Honvédség szerződést kötött a Krauss-Maffei Wegmann vállalatcsoporttal. Ennek értelmében Magyaroroszág hadereje 44 darab Leopard 2-es harckocsival, és 24 darab PzH 2000 önjáró löveggel fog gyarapodni.

Az Airbus, valamint Magyarország közös repülőgépalkatrész-gyártó vegyesvállalatot hozott létre. Az üzem Gyulán épül fel és 2022 közepén kezdi meg az üzemelést. Országunknak 30 százalékos részesedése lesz a társaságban, a vegyesvállalat Airbus Helicopters Hungary Kft néven fog működni. Ez az első olyan beruházás, ahol a magyar állam nem csak támogató, de tulajdonosi szerepet is vállal. Gyulán több mint kétszáz, magasabb végzettségű dolgozónak adnak ezzel biztos munkahelyet, megélhetést.

Ezeken felül igen jelentős beszerzések köthetők az Airbus-hoz: 20 darab H-145 könnyűhelikopter, 16 darab H–225M közepes helikoptert vásárolunk, valamint egy új, NATO-kompatibilis, légvédelmi rakétavezetési rendszert.

Idén szeptemberben jelentették be, hogy egy több mint kétmilliárd eurós programban Lynx gyalogsági harcjárműveket fog beszerezni a Honvédség, amelynek nagy része itthon kerül majd legyártásra Zalaegerszegen, a német Rheinmetall és a magyar Zala Zone Zrt. együttműködésével. A modernizációs program keretében 218 Lynx KF41 harcjárművet kap a Magyar Honvédség. A járművek nagy részét, 172 darabot Magyarországon állítják elő.

Októberben megtudhattuk, hogy a több mint százéves múltra visszatekintő robbanóanyag gyártással és kutatással foglalkozó Dynamit Nobel Defence egy új üzemegységet fog létrehozni Kiskunfélegyházán. Az első két évben az úgynevezett reaktívpáncélzatok (ERA) gyártása fog megvalósulni, közben fokozatosan pedig elkezdik a vállról indítható páncéltörő fegyverek (RGW) alkatrészgyártását is, aminél a végcél egy magyar termékcsoport létrehozása.

Az idei évben rekord magas, 616 milliárd forintos volt a költségvetése a honvédelmi tárcának, viszont jövőre 778 milliárd forintot – 161 milliárddal többet – fog kapni a kormánytól. Magyarország 2021-re a honvédelem céljaira 1,66 százalékos GDP-arányos költségvetést tervez, 2024-re pedig elérné a NATO által elvárt 2 százalékos szintet.

Az eddigi intézkedésekből kiindulva, reális esélye van annak, hogy Magyarországé legyen a régió egyik legmodernebb, legütőképesebb hadereje.

Kép: 20200703 MN Németország KMW gyár München Leopard2 A4 típusú harckocsi Magyar Nemzet fotó: Mirkó István

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Friss hírek

Legfrissebb híreink

Külföld

Mi lesz veled, Amerika?

Joe Biden elnöki beiktatása után két hónapon belül 11 millió illegális migránsnak adna állampolgárságot. Ha ez az elképzelése megvalósulna, az olyan folyamatot indítana meg, ami belátható időn belül teljesen megváltoztatná az ország társadalmi szerkezetét.

Elolvasom >
Külföld

Vége az európai békének?

A ’80-as évek végén, ’90-es évek elején Közép-Kelet-Európában megtörtént rendszerváltások, és a nyugati integráció a tartós európai béke hamis illúzióját teremtette meg. Ellenség hiányában az európai államok csökkentették védelmi kiadásaikat. A 2015-ben új erőre kapott bevándorlás, az ezzel szorosan összefüggő iszlám terrorizmus és az ezzel szinte egy időben kitört ukrajnai polgárháború viszont cáfolták ezen intézkedések jogosságát. Az egymás után kirobbanó konfliktusok egy újabb fegyverkezési tendenciát indítottak el, mely a hidegháború óta nem látott technikai innovációt hozott létre.

Elolvasom >