Kizárásokkal indította a nyarat az MSZP

Kizárták az Magyar Szocialista Pártból (MSZP) Szakács László országgyűlési képviselőt, egykori elnökhelyettest. A baloldali politikus ellen az a gyanú merült fel, miszerint át akar igazolni a Gyurcsány Ferenc vezette Demoratikus Koalícióba (DK), ezért az MSZP Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa határozatában kizárta őt a pártból.

Mindez az atv.hu értesüléseiből derült ki. Mint ismert, Szakács László 1998 óta volt  tagja az MSZP-nek, jelenlegi mandátumát Tóbiás József lemondása után kapta, 2019-ben. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke idén májusban jelentette be, hogy az előválasztáson pártja Szakácsot indítja Baranya megye 2. számú választókerületében, ahol eséllyel léphetne fel a fideszes Hoppál Péterrel szemben.

Később azonban visszaléptették a jelöltségtől, mert felmerült a gyanú hogy győzelme esetén a DK-hoz igazolna át. Szakács ugyanakkor esélyesnek tartva magát mindenképpen indulni akart az előválasztáson, így párttagságát felfüggesztve támogatókat keresett. A szocialista politikusnak nem kellett sokáig várnia: Gyurcsány biztosította őt a támogatásáról, majd a Jobbik is beállt mögé.

Kép forrása: Dobrev Klára Facebook oldala

Az amúgy is viharos időket élő pártnak ez már sok volt, június 26-án az etikai és fegyelmi ügyekkel foglalkozó tanácsa határozatában kizárta a pártból. A politikus valószínűleg nem fog fellebbezni a döntés ellen, mert minden kapacitását a körzet megnyerésére szeretné fordítani.

Szakács esete nem számít egyedinek, a szocialista párt kizárások sorozatával indította a nyarat. Június 24-én a régi szocialista veteránt, Molnár Gyulát zárták ki a pártból, a DK frakciójához való csatlakozás miatt. Az ő személyének elvesztése különösen fájó lehet a pártnak, ugyanis jó eséllyel megnyerte volna az előválasztást Budapest 18-as választókerületében, ahol jelenleg is egyéni képviselő. A debreceni Juhászné Lévai Katalint szintén ki akarták zárni, de ő a döntést meg sem várva, önszántából lépett ki a pártból. Az utolsó „áldozat” Mokrai Mihály miskolci képviselő volt, aki külön frakciót alapított két DK-sal együtt a helyi közgyűlésben.

A szebb időket is megélt MSZP számára eddig nagyon úgy tűnik, hogy az ellenzéki koalíció – valamint az előválasztás – több kárt okozott, mint hasznot. Támogatottsága mélyponton van, az összefogásnak köszönhetően viszont tapasztalt politikusai rendre Gyurcsánynál kötnek ki, aki pedig nem törődve korábbi pártja sorsával, átigazolásokkal próbálja növelni a DK súlyát az egyesült baloldalon.

Kiemelt kép forrása: https://www.youtube.com/watch?v=7srOVo05TVI

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Friss hírek

Legfrissebb híreink

Egyéb kategória

Fókuszban a közösség – Udvar 2022

Udvar. Mindenkinek kicsit mást jelent. Az új tagoknak kalandot, a régieknek szép emlékeket. Ezekből az idei rendezvényen sem volt hiány. Vendéglátónk Sárközi István volt, régi barátunk, aki szokásához híven nagy szeretettel várt minket. Az Udvar a PROKON Egyesület szervezésében épülő csapatszellemet, jó társaságot és életre szóló élményeket hozott a résztvevők életébe.

Elolvasom >
Belföld

Lesz-e jobboldali ellenzéke a Fidesznek?

A választásokhoz közeledve beindult a kampányidőszak is, melyben a rengeteg kormánypárti és baloldali plakát mellett a választó már szembe találhatja magát a Mi Hazánk arcaival is. Bár a 2018 után alakult, jobboldalra sorolt párt támogatottsága a két előbbi politikai erőhöz képest alig mérhető, az országgyűlésbe való bejutás esetén mégis fajsúlyos szereppel bírhat.

Elolvasom >
Belföld

A hét nyertese és vesztese

A hét vesztesét a magyar baloldalról választottuk, az MSZP lett az. A hazai sajtó már tavaly is a szocialista képviselők „ledarálásával” volt tele, idén pedig

Elolvasom >