Kizárásokkal indította a nyarat az MSZP

Kizárták az Magyar Szocialista Pártból (MSZP) Szakács László országgyűlési képviselőt, egykori elnökhelyettest. A baloldali politikus ellen az a gyanú merült fel, miszerint át akar igazolni a Gyurcsány Ferenc vezette Demoratikus Koalícióba (DK), ezért az MSZP Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa határozatában kizárta őt a pártból.

Mindez az atv.hu értesüléseiből derült ki. Mint ismert, Szakács László 1998 óta volt  tagja az MSZP-nek, jelenlegi mandátumát Tóbiás József lemondása után kapta, 2019-ben. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke idén májusban jelentette be, hogy az előválasztáson pártja Szakácsot indítja Baranya megye 2. számú választókerületében, ahol eséllyel léphetne fel a fideszes Hoppál Péterrel szemben.

Később azonban visszaléptették a jelöltségtől, mert felmerült a gyanú hogy győzelme esetén a DK-hoz igazolna át. Szakács ugyanakkor esélyesnek tartva magát mindenképpen indulni akart az előválasztáson, így párttagságát felfüggesztve támogatókat keresett. A szocialista politikusnak nem kellett sokáig várnia: Gyurcsány biztosította őt a támogatásáról, majd a Jobbik is beállt mögé.

Kép forrása: Dobrev Klára Facebook oldala

Az amúgy is viharos időket élő pártnak ez már sok volt, június 26-án az etikai és fegyelmi ügyekkel foglalkozó tanácsa határozatában kizárta a pártból. A politikus valószínűleg nem fog fellebbezni a döntés ellen, mert minden kapacitását a körzet megnyerésére szeretné fordítani.

Szakács esete nem számít egyedinek, a szocialista párt kizárások sorozatával indította a nyarat. Június 24-én a régi szocialista veteránt, Molnár Gyulát zárták ki a pártból, a DK frakciójához való csatlakozás miatt. Az ő személyének elvesztése különösen fájó lehet a pártnak, ugyanis jó eséllyel megnyerte volna az előválasztást Budapest 18-as választókerületében, ahol jelenleg is egyéni képviselő. A debreceni Juhászné Lévai Katalint szintén ki akarták zárni, de ő a döntést meg sem várva, önszántából lépett ki a pártból. Az utolsó „áldozat” Mokrai Mihály miskolci képviselő volt, aki külön frakciót alapított két DK-sal együtt a helyi közgyűlésben.

A szebb időket is megélt MSZP számára eddig nagyon úgy tűnik, hogy az ellenzéki koalíció – valamint az előválasztás – több kárt okozott, mint hasznot. Támogatottsága mélyponton van, az összefogásnak köszönhetően viszont tapasztalt politikusai rendre Gyurcsánynál kötnek ki, aki pedig nem törődve korábbi pártja sorsával, átigazolásokkal próbálja növelni a DK súlyát az egyesült baloldalon.

Kiemelt kép forrása: https://www.youtube.com/watch?v=7srOVo05TVI

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Friss hírek

Legfrissebb híreink

Vélemény

Csubela Ferenc: Egy elfeledett lázadó története

A 90-es évek vajdasági magyarságának jelentős képviselője, Csubela Ferenc az utókor számára szinte alig ismert. Neki állít méltó emléket A rebellis Csubela Ferenc című, nemrégiben kiadásra került könyv, mely igyekszik a köztudatban „szinte kikopott” személynek több szemszögből is bemutatni életét.

Elolvasom >
LMBTQ genderaktivista mesét olvas gyerekeknek
Belföld

“Stoptáblát kell mutatni a genderőrületnek!”

Mint ismert, az Országgyűlés a november 30-i ülésén döntött a gyermekvédelmi népszavazás elrendeléséről, a referendumot pedig a köztársasági elnök fogja majd kiírni. Az LMBTQ-lobbi ugyan még nem ivódott be szervesen a magyar társadalomba, de térnyerése folyamatos, ezt próbálja majd korlátozni a népszavazással a kormány.

Elolvasom >
Külföld

„Cancel Sport” az Olimpián?

Birkózás, ökölvívás, öttusa – három klasszikus sport, amelyek nélkül nehezen tudnánk elképzelni az ötkarikás játékokat, hiszen már az ókori Olümpiának is szerves részei voltak. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság mégis évek óta kísérletezik az évezredes tradíciók eltörlésével. Úgy tűnik ezúttal sikerrel járnak. De mi a jövő? Milyen új sportágakkal bővülhetnek az Olimpiai Játékok? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Elolvasom >
Belföld

Pilinszky 100: A magára hagyott ember oltalmazója

1921. november 27-én, 100 éve született a Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas Pilinszky János, a 20. század egyik legjelentősebb magyar költője. Cikkünkben az Ő életútjára és munkásságára emlékezünk meg.

Elolvasom >