Kortársaiknál is többet isznak az egyetemisták – rájuk fókuszál az idei Száraz November

Negyedik alkalommal hirdeti meg a Kék Pont Alapítvány a Száraz Novembert, idén a kockázatos egyetemi ivászat a kiemelt téma. A kampány célja, hogy minél több fiatalt bevonjon az egyhónapos önmegtartóztatási kihívásba.

A Száraz Novemberről, vagyis az egy hónapos alkoholmentességről szóló sajtóreggelin elmondták, hogy a program elsősorban azoknak szól, akik az úgynevezett kockázati ivó kategóriába tartoznak. Kockázati ivónak számítanak azok, akik napi rendszerességgel, vagy hetente többször isznak kisebb mennyiségű alkoholt, de a fogyasztásuk még nem kontrollvesztett – viszont egy váratlan krízishelyzet, egy magánéleti vagy szakmai trauma könnyen elvezetheti őket a kontroll elvesztése, és ezzel együtt pedig az alkoholizmus felé. A program célja, hogy mindezt megelőzze, és a mértékletes alkoholfogyasztás értékét hangsúlyozza, mert jellemző, hogy a korai nagyivók jelentős italhasználata később is megmarad. Fontos tudni, hogy a program semmiképpen sem terápiás módszer, az ennél is nagyobb mennyiséget fogyasztó problémás ivók számára nem az egyhónapos alkoholmegvonás jelenti a megoldást, hanem a hosszútávú teljes józanság. Az alábbi ábra alapján kiszámolható, ki hány egységet iszik meg egy héten:

A szervezők minden évben kiemelten kezelnek egy-egy társadalmi csoportot, tavaly például a nők alkoholfogyasztása volt a téma. Az idei évben a kihívás alcíme Ital a padban, és az egyetemisták italozási szokásaira fordítanak kiemelt figyelmet, a statisztikák ugyanis azt mutatják, hogy az egyetemisták kortársaikhoz képest is többet isznak. Magyarországon 64 felsőoktatási intézményben 202 ezer hallgató tanul nappali képzésben. Egy, a Debreceni Egyetemen végzett korábbi kutatás adatai szerint a megkérdezettek 3,9%-a válaszolta azt, hogy gyakran részeg, vagyis legalább hetente egyszer kiemelten sokat iszik. A felsőoktatásban tanulók között az alkoholt soha nem fogyasztók aránya 10%, ami jóval kevesebb, mint a 15-29 éves korosztályt érintő, általános ifjúsági kutatásokban, esetünkben a Magyar Ifjúság Kutatás 2016-os adataiban megjelenő 32%. Mélyebb összefüggések kimutatásához további felmérésekre lenne szükség, a terület Magyarországon annak ellenére sem különösebben kutatott, hogy a meglévő számok alapján érdemes lenne az egyetemisták ivászatával foglalkozni.

A beszélgetésen megszólaltattak több olyan hallgatót is, aki az elmúlt években már végigcsinálta a kihívást, szó volt többek között arról is, hogy milyen okai lehetnek az egyetemi alkoholfogyasztás kialakulásának. Felmerült, hogy már a középiskolások is hallanak arról, hogy mi folyik az egyetemeken, és úgy érzik, fel kell készülniük rá. Jellemzően egyébként azok, akik már középiskolás korukban is sokat isznak, túlbecsülik azt a mennyiséget, amit az egyetemi hallgatók szoktak inni. Fontos szempont, hogy az egyetemi bulikultúra és szocializáció az alkohol köré épül. Már a gólyatáborban is ivós játékokon keresztül érik az újakat a közös élmények, aztán a kari bulik világa az, ami az egyetemi szervezetek részéről várja őket. Ennek az az oka, hogy egyszerűen az alkohollal lehet a legegyszerűbben elérni, hogy valaki feloldódjon. A mindenkori HÖK felelőssége, hogy olyan alternatív közösségépítő programokat is tudjanak kínálni, amik nem az alkoholról szólnak. A Kék Pont szakmai partnere az ELTE PPK, az ottani HÖK egyik tagja a beszélgetésen elmondta, hogy ők például igyekeznek is ilyeneket szervezni, mert nem feltétlenül jó a pszichológusokat arra szocializálni, hogy az alkoholizálás megfelelő megküzdési stratégia.

Ugyancsak az ELTE Pszichológiai Intézetében végzett egyik kutatás foglalkozott az alkoholfogyasztás egyetemisták részéről érkező motivációs hátterével. Négyféle motivációról beszélhetünk:

  • Fokozásos: belülről induló, pozitív változást célzó motiváció. A cél a jókedv és a jól-lét növelése;
  • Megküzdés: belülről induló, a negatív állapotokat megszüntetni célzó motiváció. A cél a negatív, kellemetlen állapotok enyhítése;
  • Szociális motiváció: a környezetből induló, pozitív változást célzó motiváció. A cél a szociális jutalmak (a társaktól érkező pozitív visszajelzések) megszerzése;
  • Konformitás: a környezetből induló, negatív állapotokat megszüntetni célzó motiváció. A cél a társas kitaszítottság elkerülése.

A személyes motivációkon túl látszik, hogy az egyetemeken az alkoholfogyasztás főleg a közösségi lét megléte miatt fontos. Inni menő, aki bírja a piát, az egyfajta elismerést élvez. A Száraz Novembert már végigcsináló hallgatók is arról számoltak be, hogy egyáltalán nem egyszerű felvállalni azt, ha valaki nem iszik. Először titokban vágtak bele a kihívásba, növénybe öntött felesekkel, alkoholmentes sörökkel, hasonlókkal. Aztán amikor elkezdték felvállalni, hogy ők most nem isznak, akkor olyan kérdéseket kaptak, mint hogy hülyék ők, hogy kocsival jöttek egy ilyen buliba, a lányok azt, hogy csak nem terhesek-e, vagy esetleg azért nem isznak, mert a családban valaki alkoholista. Sőt, ilyenkor a környezeti csoport tagjai kihívásként élik meg, hogy rávegyék őket az ivásra, mintha deviánsokként egy normához kellene őket visszatéríteni. Ezek a hangok a nagyobb közösségek, évfolyamok, szervezetek szintjén jellennek meg elsősorban, a közeli barátok jóval megértőbbek szoktak lenni.

A beszélgetésen kiemelték, hogy kifejezetten pozitívan élték meg az önkontroll növekedését, és azt, hogy megtanultak bizonyos helyzetekben nemet mondani, olyan helyzetekben is, ahol ezt megelőzően a rutinszerű ívás volt a meghatározó. Mértékletesebbek lettek, és sokkal tudatosabban tudtak reflektálni saját szokásaikra. Az alábbi ábrán a hasonló céllal futó brit Dry January után végzett kutatás eredményei láthatók:

A Száraz Novembert már csak kísérletként, érdekes tapasztalatként is érdemes kipróbálni, nem beszélve a kedvező egészségügyi hatásokról. Akik megpróbálkoznak a kihívással, már akkor is pozitív élményeket szoktak szerezni, ha végül valamiért nem sikerül végigcsinálni az egész hónapot. A kihívás végén, november 30-án, a Megérkezés Napján egy külön bulival várják a szervezők a résztvevőket. További információ és akár segítő kontakt az esemény Facebook-oldalán található:

https://www.facebook.com/events/964633300567291/

 

Képek forrása: Száraz November 2019 Sajtóanyag

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Friss hírek

Legfrissebb híreink

Egyéb kategória

Fókuszban a közösség – Udvar 2022

Udvar. Mindenkinek kicsit mást jelent. Az új tagoknak kalandot, a régieknek szép emlékeket. Ezekből az idei rendezvényen sem volt hiány. Vendéglátónk Sárközi István volt, régi barátunk, aki szokásához híven nagy szeretettel várt minket. Az Udvar a PROKON Egyesület szervezésében épülő csapatszellemet, jó társaságot és életre szóló élményeket hozott a résztvevők életébe.

Elolvasom >
Belföld

Lesz-e jobboldali ellenzéke a Fidesznek?

A választásokhoz közeledve beindult a kampányidőszak is, melyben a rengeteg kormánypárti és baloldali plakát mellett a választó már szembe találhatja magát a Mi Hazánk arcaival is. Bár a 2018 után alakult, jobboldalra sorolt párt támogatottsága a két előbbi politikai erőhöz képest alig mérhető, az országgyűlésbe való bejutás esetén mégis fajsúlyos szereppel bírhat.

Elolvasom >
Belföld

A hét nyertese és vesztese

A hét vesztesét a magyar baloldalról választottuk, az MSZP lett az. A hazai sajtó már tavaly is a szocialista képviselők „ledarálásával” volt tele, idén pedig

Elolvasom >