Közös munka Európa reneszánszáért

Egy új, uniós, jobboldali összefogásról tárgyalt csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök, Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. A három politikus a találkozón a járvány utáni Európai Unió újraindításáról és az európai identitás újragondolásáról is egyeztettek.

Mint ismert, számos elvi alapú konfliktus után március elején a Fidesz tizenegy év után kilépett az Európai Néppártból (EPP). Az egyre csak romló kapcsolatnak a végső döfést egy – a Fidesz ellen irányuló – kétharmados alapszabály-módosítás terve adta meg, amely lehetővé tette volna a nagyobbik magyar kormánypárt összes képviselőjének felfüggesztését. A Fidesz ezt nem várta meg, és ezzel megkezdődött az EPP-vel való szakítás utáni újratervezés.

Salvini terve

A korábbi, elemzői feltételezéseket, miszerint Salvini egy új pártcsalád alapítását tervezi a Fidesszel, az olasz pártelnök cáfolta. Viszont van egy nagyszabású terve, mégpedig hogy egyesítse az Identitás és Demokrácia, valamint az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakcióit. A két csoport összeolvasztásával az Európai Parlament második legnagyobb pártcsaládja jönne létre, amivel hatékonyabban tudnák képviselni a közös értékeket.

Ahogy azt a Magyar Hírlap megírta, a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) elemzése szerint Orbán akár előnyére is tudja fordítani a szakítás utáni helyzetet. A szakértők arra számítanak, hogy a magyar miniszterelnök szoros szövetséget fog kötni a Salvini vezette olasz Ligával, ami jelenleg Olaszország legerősebb pártja, és tekintélyes mennyiségű képviselője van az Európai Parlamentben is. Bár az európai jobboldal messze nem ért mindenben egyet, de a magyar miniszterelnök konszenzust teremthet közöttük, ugyanis vele mindegyikük keresi a kapcsolatot.

Közös nevezőn

A találkozó után tartott sajtótájékoztatón Orbán Viktor azt nyilatkozta, hogy tisztázták a legfontosabb nemzeti kérdéseket, és minden témában konszenzusra tudtak jutni. A magyar miniszterelnök Morawiecki lengyel kormányfőt hűséges barátjának nevezte, Salvinit pedig egy hősnek, akikkel az EPP elhagyása után közösen fogják elkezdeni a jövőt.

Orbán kitért az Európai Unióban zajló vakcinabeszerzés lassúságára is. Kijelentette, sürgetni fogják az Európai Bizottságot, hogy gyorsítsák a vakcinabeszerzést, valamint egy átláthatóbb oltásbeszerzési tervet szeretnének.

Matteo Salvini fogalmazta meg a legmarkánsabban a találkozó fő üzenetét:

Európai reneszánszt akarunk!

Az olasz Liga elnöke hozzáfűzte: azért tárgyalnak, hogy beszéljenek Európa jövőjéről. Úgy véli, hogy az EPP miatt több millió uniós állampolgár maradt megfelelő képviselet nélkül Európában.

Fontos téma volt a közös értékek védelme. Salvini szimbolikusnak tartotta, hogy a találkozó pont nagycsütörtökre esett, ahol olyan témákról is beszéltek, mint a szabadság, méltóság, kereszténység, és a család.

Morawiecki véleménye szerint fontos a NATO-országokkal való együttműködés, de az európai integrációt is mélyíteni kell. Tiszteletben kell tartani az egyéni szabadságot és a nemzeti szuverenitást, valamint a hagyományos értékeket az idegen kultúrákkal szemben. A lengyel miniszterelnök hangsúlyozta a család és a munka fontosságát, és az európai értékek védelmét. Hozzátette: szerinte más európai országokat is be kell vonni ebbe a párbeszédbe.

A munka folytatódik

Orbán Viktor úgy tervezi, hogy Matteo Salvinivel és Mateusz Morawieckivel legközelebb májusban találkozik Varsóban. A csütörtökön született megállapodásokkal egy hónapokig tartó vita kezdődik Európa jövőjéről.

Ez a hármas szövetség jelentős ellensúlyt jelenthet a balliberális irányba húzó, bürokrata EU-s vezetőséggel szemben. Sok választópolgár van Európában, akik nem szeretnének felső határ nélküli, ellenőrizetlen migrációt, multikulturalizmust, akiknek fontosak a keresztény, nemzeti gyökereik. Orbán, Salvini és Morawiecki egy olyan együttműködést hoztak létre, amivel minden eddiginél hatékonyabban tudják ezen választók érdekeit képviselni.

Kiemelt kép forrása: Orbán Viktor Facebook oldala

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Friss hírek

Legfrissebb híreink

Egyéb kategória

Fókuszban a közösség – Udvar 2022

Udvar. Mindenkinek kicsit mást jelent. Az új tagoknak kalandot, a régieknek szép emlékeket. Ezekből az idei rendezvényen sem volt hiány. Vendéglátónk Sárközi István volt, régi barátunk, aki szokásához híven nagy szeretettel várt minket. Az Udvar a PROKON Egyesület szervezésében épülő csapatszellemet, jó társaságot és életre szóló élményeket hozott a résztvevők életébe.

Elolvasom >
Belföld

Lesz-e jobboldali ellenzéke a Fidesznek?

A választásokhoz közeledve beindult a kampányidőszak is, melyben a rengeteg kormánypárti és baloldali plakát mellett a választó már szembe találhatja magát a Mi Hazánk arcaival is. Bár a 2018 után alakult, jobboldalra sorolt párt támogatottsága a két előbbi politikai erőhöz képest alig mérhető, az országgyűlésbe való bejutás esetén mégis fajsúlyos szereppel bírhat.

Elolvasom >
Belföld

A hét nyertese és vesztese

A hét vesztesét a magyar baloldalról választottuk, az MSZP lett az. A hazai sajtó már tavaly is a szocialista képviselők „ledarálásával” volt tele, idén pedig

Elolvasom >