Közös munka Európa reneszánszáért

Egy új, uniós, jobboldali összefogásról tárgyalt csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök, Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. A három politikus a találkozón a járvány utáni Európai Unió újraindításáról és az európai identitás újragondolásáról is egyeztettek.

Mint ismert, számos elvi alapú konfliktus után március elején a Fidesz tizenegy év után kilépett az Európai Néppártból (EPP). Az egyre csak romló kapcsolatnak a végső döfést egy – a Fidesz ellen irányuló – kétharmados alapszabály-módosítás terve adta meg, amely lehetővé tette volna a nagyobbik magyar kormánypárt összes képviselőjének felfüggesztését. A Fidesz ezt nem várta meg, és ezzel megkezdődött az EPP-vel való szakítás utáni újratervezés.

Salvini terve

A korábbi, elemzői feltételezéseket, miszerint Salvini egy új pártcsalád alapítását tervezi a Fidesszel, az olasz pártelnök cáfolta. Viszont van egy nagyszabású terve, mégpedig hogy egyesítse az Identitás és Demokrácia, valamint az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakcióit. A két csoport összeolvasztásával az Európai Parlament második legnagyobb pártcsaládja jönne létre, amivel hatékonyabban tudnák képviselni a közös értékeket.

Ahogy azt a Magyar Hírlap megírta, a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) elemzése szerint Orbán akár előnyére is tudja fordítani a szakítás utáni helyzetet. A szakértők arra számítanak, hogy a magyar miniszterelnök szoros szövetséget fog kötni a Salvini vezette olasz Ligával, ami jelenleg Olaszország legerősebb pártja, és tekintélyes mennyiségű képviselője van az Európai Parlamentben is. Bár az európai jobboldal messze nem ért mindenben egyet, de a magyar miniszterelnök konszenzust teremthet közöttük, ugyanis vele mindegyikük keresi a kapcsolatot.

Közös nevezőn

A találkozó után tartott sajtótájékoztatón Orbán Viktor azt nyilatkozta, hogy tisztázták a legfontosabb nemzeti kérdéseket, és minden témában konszenzusra tudtak jutni. A magyar miniszterelnök Morawiecki lengyel kormányfőt hűséges barátjának nevezte, Salvinit pedig egy hősnek, akikkel az EPP elhagyása után közösen fogják elkezdeni a jövőt.

Orbán kitért az Európai Unióban zajló vakcinabeszerzés lassúságára is. Kijelentette, sürgetni fogják az Európai Bizottságot, hogy gyorsítsák a vakcinabeszerzést, valamint egy átláthatóbb oltásbeszerzési tervet szeretnének.

Matteo Salvini fogalmazta meg a legmarkánsabban a találkozó fő üzenetét:

Európai reneszánszt akarunk!

Az olasz Liga elnöke hozzáfűzte: azért tárgyalnak, hogy beszéljenek Európa jövőjéről. Úgy véli, hogy az EPP miatt több millió uniós állampolgár maradt megfelelő képviselet nélkül Európában.

Fontos téma volt a közös értékek védelme. Salvini szimbolikusnak tartotta, hogy a találkozó pont nagycsütörtökre esett, ahol olyan témákról is beszéltek, mint a szabadság, méltóság, kereszténység, és a család.

Morawiecki véleménye szerint fontos a NATO-országokkal való együttműködés, de az európai integrációt is mélyíteni kell. Tiszteletben kell tartani az egyéni szabadságot és a nemzeti szuverenitást, valamint a hagyományos értékeket az idegen kultúrákkal szemben. A lengyel miniszterelnök hangsúlyozta a család és a munka fontosságát, és az európai értékek védelmét. Hozzátette: szerinte más európai országokat is be kell vonni ebbe a párbeszédbe.

A munka folytatódik

Orbán Viktor úgy tervezi, hogy Matteo Salvinivel és Mateusz Morawieckivel legközelebb májusban találkozik Varsóban. A csütörtökön született megállapodásokkal egy hónapokig tartó vita kezdődik Európa jövőjéről.

Ez a hármas szövetség jelentős ellensúlyt jelenthet a balliberális irányba húzó, bürokrata EU-s vezetőséggel szemben. Sok választópolgár van Európában, akik nem szeretnének felső határ nélküli, ellenőrizetlen migrációt, multikulturalizmust, akiknek fontosak a keresztény, nemzeti gyökereik. Orbán, Salvini és Morawiecki egy olyan együttműködést hoztak létre, amivel minden eddiginél hatékonyabban tudják ezen választók érdekeit képviselni.

Kiemelt kép forrása: Orbán Viktor Facebook oldala

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Friss hírek

Legfrissebb híreink

Belföld

Kizárásokkal indította a nyarat az MSZP

Kizárták az Magyar Szocialista Pártból (MSZP) Szakács László országgyűlési képviselőt, egykori elnökhelyettest. A baloldali politikus ellen az a gyanú merült fel, miszerint át akar igazolni a Gyurcsány Ferenc vezette Demoratikus Koalícióba (DK), ezért az MSZP Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa határozatában kizárta őt a pártból.

Elolvasom >
Belföld

A víz, amely újra vérré vált

Csütörtök reggel 10 óra van. Kicsivel több, mint 12 órával ezelőtt kezdődött a német – magyar mérkőzés. Életem meccse volt ez. A végeredmény 2-2 lett, győztünk, de nem nyertünk. Ezzel az eredménnyel búcsúzik a magyar válogatott az Eb-től. Ilyen játékkal nem szégyen kiesni. Ne is szégyellje senki!

Elolvasom >
Quo vadis? - Történelemi rovat

Száz éve jött létre a kisantant

Ma száz éve Csehszlovákia, Jugoszlávia és Románia szövetségre lepésével létrejött egy regionális politikai-katonai szövetség, az úgynevezett kisantant. A hazánk megcsonkításából hasznot húzó államok így próbálták megtartani a stabilitásukat a térségben, gátat vetni a Habsburg-restaurációnak, valamint bármilyen magyar revizionista törekvésnek.

Elolvasom >