Közös munka Európa reneszánszáért

Egy új, uniós, jobboldali összefogásról tárgyalt csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök, Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. A három politikus a találkozón a járvány utáni Európai Unió újraindításáról és az európai identitás újragondolásáról is egyeztettek.

Mint ismert, számos elvi alapú konfliktus után március elején a Fidesz tizenegy év után kilépett az Európai Néppártból (EPP). Az egyre csak romló kapcsolatnak a végső döfést egy – a Fidesz ellen irányuló – kétharmados alapszabály-módosítás terve adta meg, amely lehetővé tette volna a nagyobbik magyar kormánypárt összes képviselőjének felfüggesztését. A Fidesz ezt nem várta meg, és ezzel megkezdődött az EPP-vel való szakítás utáni újratervezés.

Salvini terve

A korábbi, elemzői feltételezéseket, miszerint Salvini egy új pártcsalád alapítását tervezi a Fidesszel, az olasz pártelnök cáfolta. Viszont van egy nagyszabású terve, mégpedig hogy egyesítse az Identitás és Demokrácia, valamint az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakcióit. A két csoport összeolvasztásával az Európai Parlament második legnagyobb pártcsaládja jönne létre, amivel hatékonyabban tudnák képviselni a közös értékeket.

Ahogy azt a Magyar Hírlap megírta, a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) elemzése szerint Orbán akár előnyére is tudja fordítani a szakítás utáni helyzetet. A szakértők arra számítanak, hogy a magyar miniszterelnök szoros szövetséget fog kötni a Salvini vezette olasz Ligával, ami jelenleg Olaszország legerősebb pártja, és tekintélyes mennyiségű képviselője van az Európai Parlamentben is. Bár az európai jobboldal messze nem ért mindenben egyet, de a magyar miniszterelnök konszenzust teremthet közöttük, ugyanis vele mindegyikük keresi a kapcsolatot.

Közös nevezőn

A találkozó után tartott sajtótájékoztatón Orbán Viktor azt nyilatkozta, hogy tisztázták a legfontosabb nemzeti kérdéseket, és minden témában konszenzusra tudtak jutni. A magyar miniszterelnök Morawiecki lengyel kormányfőt hűséges barátjának nevezte, Salvinit pedig egy hősnek, akikkel az EPP elhagyása után közösen fogják elkezdeni a jövőt.

Orbán kitért az Európai Unióban zajló vakcinabeszerzés lassúságára is. Kijelentette, sürgetni fogják az Európai Bizottságot, hogy gyorsítsák a vakcinabeszerzést, valamint egy átláthatóbb oltásbeszerzési tervet szeretnének.

Matteo Salvini fogalmazta meg a legmarkánsabban a találkozó fő üzenetét:

Európai reneszánszt akarunk!

Az olasz Liga elnöke hozzáfűzte: azért tárgyalnak, hogy beszéljenek Európa jövőjéről. Úgy véli, hogy az EPP miatt több millió uniós állampolgár maradt megfelelő képviselet nélkül Európában.

Fontos téma volt a közös értékek védelme. Salvini szimbolikusnak tartotta, hogy a találkozó pont nagycsütörtökre esett, ahol olyan témákról is beszéltek, mint a szabadság, méltóság, kereszténység, és a család.

Morawiecki véleménye szerint fontos a NATO-országokkal való együttműködés, de az európai integrációt is mélyíteni kell. Tiszteletben kell tartani az egyéni szabadságot és a nemzeti szuverenitást, valamint a hagyományos értékeket az idegen kultúrákkal szemben. A lengyel miniszterelnök hangsúlyozta a család és a munka fontosságát, és az európai értékek védelmét. Hozzátette: szerinte más európai országokat is be kell vonni ebbe a párbeszédbe.

A munka folytatódik

Orbán Viktor úgy tervezi, hogy Matteo Salvinivel és Mateusz Morawieckivel legközelebb májusban találkozik Varsóban. A csütörtökön született megállapodásokkal egy hónapokig tartó vita kezdődik Európa jövőjéről.

Ez a hármas szövetség jelentős ellensúlyt jelenthet a balliberális irányba húzó, bürokrata EU-s vezetőséggel szemben. Sok választópolgár van Európában, akik nem szeretnének felső határ nélküli, ellenőrizetlen migrációt, multikulturalizmust, akiknek fontosak a keresztény, nemzeti gyökereik. Orbán, Salvini és Morawiecki egy olyan együttműködést hoztak létre, amivel minden eddiginél hatékonyabban tudják ezen választók érdekeit képviselni.

Kiemelt kép forrása: Orbán Viktor Facebook oldala

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Friss hírek

Legfrissebb híreink

Vélemény

Csubela Ferenc: Egy elfeledett lázadó története

A 90-es évek vajdasági magyarságának jelentős képviselője, Csubela Ferenc az utókor számára szinte alig ismert. Neki állít méltó emléket A rebellis Csubela Ferenc című, nemrégiben kiadásra került könyv, mely igyekszik a köztudatban „szinte kikopott” személynek több szemszögből is bemutatni életét.

Elolvasom >
LMBTQ genderaktivista mesét olvas gyerekeknek
Belföld

“Stoptáblát kell mutatni a genderőrületnek!”

Mint ismert, az Országgyűlés a november 30-i ülésén döntött a gyermekvédelmi népszavazás elrendeléséről, a referendumot pedig a köztársasági elnök fogja majd kiírni. Az LMBTQ-lobbi ugyan még nem ivódott be szervesen a magyar társadalomba, de térnyerése folyamatos, ezt próbálja majd korlátozni a népszavazással a kormány.

Elolvasom >
Külföld

„Cancel Sport” az Olimpián?

Birkózás, ökölvívás, öttusa – három klasszikus sport, amelyek nélkül nehezen tudnánk elképzelni az ötkarikás játékokat, hiszen már az ókori Olümpiának is szerves részei voltak. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság mégis évek óta kísérletezik az évezredes tradíciók eltörlésével. Úgy tűnik ezúttal sikerrel járnak. De mi a jövő? Milyen új sportágakkal bővülhetnek az Olimpiai Játékok? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Elolvasom >
Belföld

Pilinszky 100: A magára hagyott ember oltalmazója

1921. november 27-én, 100 éve született a Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas Pilinszky János, a 20. század egyik legjelentősebb magyar költője. Cikkünkben az Ő életútjára és munkásságára emlékezünk meg.

Elolvasom >