“Mi vagyunk a zászlóshajó!” – interjú Misák Dáviddal, a budapesti PROKON elnökével

Misák Dávidot idén nyáron másodszor választották meg a PROKON-Budapest elnökévé. Dávid az idén végzős az ELTE-ÁJK Politológia mester képzésén, így még egyetemi polgárként, de már egy igazi egyetemközi ifjúsági szervezetet vezet! A felvételiről és a PROKON-os lehetőségekről kérdeztük.

A PROKON-Budapest szervezet különleges helyzetben van, míg a legrégebben alapított vidéki szervezet sincs két éves, addig a budapesti a 6 éve működő PROKON anyaszervezetből vált ki. Miben más a legrégebb óta működő alapszervezet munkája, mint a frissen alakult vidékieké?

Misák Dávid: A budapesti szervezet munkája tükrözi az alapítás óta közösen vállalt célkitűzéseket melyek megvalósításáért – a rengeteg tapasztalat, összeszokottság és a kompetens tagság révén – aktívan tud tenni még az ilyen vészterhes időkben is. Mi vagyunk a zászlóshajó! 

Így a nagyszámú szakmai és kulturális rendezvények szervezése mellett, a középiskolások oktatása is személyes jelenléttel tud megvalósulni a Budapesten egy már kialakított rendszerben és természetesen a metszet.info szerkesztőségét is gyakran ellátjuk anyagokkal. Ha szabad így fogalmaznom ez a három pillér jelenti nálunk a három magyar igazságot a szervezeti működésben. A szakmai fejlődés és társadalmi felelősségvállalás mellett számos területen kapnak érvényesülési lehetőséget a budapesti tagok, ami adott esetben a frissebb vidéki szervezetekben még nem tudott kialakulni, de ami késik nem múlik, kiváló emberek vannak a vidéki szervezeteinkben is!

Milyen többletfeladatok nehezednek az itteni tagságra?

MD: Úgy gondolom ez csak nagyon ritkán nevezhető nehézségnek, én legalábbis mindig inkább örömömet lelem minden hozzánk kapcsolódó feladatban. Hiszem, hogy mindig valamivel több lesz a világ attól, amit csinálunk. A budapesti tagok a rendezvényekkel, konferenciákkal kapcsolatos operatív feladatok ellátása mellett szakmai, felkészítő jellegű háttéranyagokat és összefoglalókat is készítenek minden általunk szervezett eseményhez. Továbbá számos cikket írnak különböző, a politikához és a közélethez olykor szorosabban, olykor lazábban kapcsolódó témában. Témák terén nagyon nyitottak vagyunk, egy jó cikk sem veszik el azért, mert az éppen nem kapcsolódik annyira az aktuális eseményekhez és nem csak a budapesti, hanem minden PROKON tag előtt nyitott ez a lehetőség. A végére hagytam a saját szívügyemnek is tekintett középiskolai oktatást, ahol tagjaink nem csak saját maguk tartják az órákat, de az általunk leadott tananyag is saját kidolgozású. A személyes jelenléttel megvalósuló oktatásra szerencsére rengeteg lehetőséget kapunk az iskoláktól, ami egyben óriási felelősség is, viszont ezáltal kialakul a tagságban egy olyan tudatosság és felelősségérzet, ami az egész életük során végig kíséri őket és hasznukra válik.

Hány taggal működik jelenleg a fővárosi alapszervezet?

MD: Jelenleg több mint 40 aktív tagunk van a budapesti szervezetben.

Mit bír el ma egy ilyen típusú ifjúsági szervezet Budapesten, van a bővülésnek határa?

MD: Szerintem ahogy a nemzetnek úgy a bővülésnek és fejlődésnek sincs határa, viszont az ésszerűségnek van. Egy ilyen kérdésnél mindig érdemes kettőt hátra lépni és onnan szemlélni, értelmezni azt, hogy tulajdonképpen mit szeretnénk elérni. Nekem nem célom, hogy a budapesti szervezet bizonyos idő alatt elérjen egy bizonyos létszámot, az a célom, hogy akik itt vannak velünk egy közösségben és közénk tartoznak azok mind szakmailag, mind emberileg képviseljék azt a „minőséget”, amit a PROKON is képvisel.

Miket lehet csinálni a budapesti PROKON-ban?

MD: Nem szeretném ismételni magam, de az eddig említett lehetőségek között szerintem mindenki meg tudja találni a magának valót és bármilyen irányba is indul el arra számíthat, hogy a személyes és szakmai fejlődését is a szívünkön viseljük. De, hogy a kevésbé szakmai irányba is elinduljunk heti szinten tartjuk például a Heti Aktuális névre hallgató programunkat, ahol egy sör/bor/bármi mellett megbeszéljük mi történt a héten és megállapítjuk ki a hét nyertese és vesztese a közéletben. Múlt hét pénteken meg is tartottuk az idei szemeszter első alkalmát, most pénteken fogjuk a másodikat, ahová szívesen várjuk a felvételizőinket is. A mostani már a tizedik szemeszter, amikor is hétről-hétre megrendezzük a Heti Aktuálist Budapesten!

Kinek a jelentkezését várjátok? Hány jelentkező (P)ROKON-jelölttel lennél elégedett?

MD: Elsősorban olyan fiatalok jelentkezését várjuk, akiknek fontosak a barátaik, a hazájuk, szeretnének egy igazán összetartó közösség és család részévé válni, szeretnének magukból a lehető legtöbbet kihozni és nem megelégedni az átlagossal.

Nekem sajnos van egy olyan tulajdonságom, hogy ritkán vagyok teljesen elégedett, de mint már említettem számomra fontosabb az, hogy milyen embereket veszünk fel, mint az, hogy hányat. De azért annyit elárulhatok, hogyha 20-30-nál kevesebb jelentkezőnk lenne, akkor lehet, hogy egy kicsit elégedetlen lennék, de szerencsére ez a veszély már most sem fenyeget minket és még van is hátra pár nap a felvételi időszakból!

 

A kép a PROKON-Budapest idei elnökválasztó közgyűlésén készült

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Friss hírek

Legfrissebb híreink

Egyéb kategória

Fókuszban a közösség – Udvar 2022

Udvar. Mindenkinek kicsit mást jelent. Az új tagoknak kalandot, a régieknek szép emlékeket. Ezekből az idei rendezvényen sem volt hiány. Vendéglátónk Sárközi István volt, régi barátunk, aki szokásához híven nagy szeretettel várt minket. Az Udvar a PROKON Egyesület szervezésében épülő csapatszellemet, jó társaságot és életre szóló élményeket hozott a résztvevők életébe.

Elolvasom >
Belföld

Lesz-e jobboldali ellenzéke a Fidesznek?

A választásokhoz közeledve beindult a kampányidőszak is, melyben a rengeteg kormánypárti és baloldali plakát mellett a választó már szembe találhatja magát a Mi Hazánk arcaival is. Bár a 2018 után alakult, jobboldalra sorolt párt támogatottsága a két előbbi politikai erőhöz képest alig mérhető, az országgyűlésbe való bejutás esetén mégis fajsúlyos szereppel bírhat.

Elolvasom >
Belföld

A hét nyertese és vesztese

A hét vesztesét a magyar baloldalról választottuk, az MSZP lett az. A hazai sajtó már tavaly is a szocialista képviselők „ledarálásával” volt tele, idén pedig

Elolvasom >