„Mindent megteszünk azért, hogy ami Bulgáriára és a Nyugat-Balkán országaira érvényes, az Magyarországra is érvényes legyen.”

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke hetek óta azon fáradozik, hogy akadálymentessé tegye a személyforgalmat Szerbia és Magyarország között. Javaslatát azonban kétszer is elutasította az országos válságstáb. Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ frakcióvezetője csütörtöki parlamenti felszólalásában kérdést intézett a témával kapcsolatban Ana Brnabić szerb miniszterelnökhöz. A kérelmét pénteken a válságstáb újból elutasította.

Szerbia az elmúlt hetekben jelentősen könnyítette a személyforgalmat Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Albánia, Bulgária és Észak-Macedónia felől, így az említett országok állampolgárainak már nem szükséges negatív PCR teszt az országba való belépéshez. A Magyarország felől érkezők tesztkötelezettségének eltörlését javasolta az országos válságstábnak Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Kérését azonban kétszer is elutasították. Keserűségét többször is kifejtette Facebook bejegyzés formájában.

A csütörtöki parlamenti ülésen tette fel a személyforgalom könnyítésével kapcsolatos kérdését a miniszterelnöknek Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőcsoportjának vezetője. Ana Brnabić válaszában elmondta, hogy az országos válságstáb ülésén személyesen fogja felvetni a kérdést. Majd kifejtette:

Meglátjuk. Mindenesetre megkérem a válságstáb orvosi részét, hogy vizsgálják meg a jelenlegi magyarországi és szerbiai járványügyi adatokat. Mindent megteszünk azért – amennyiben ez biztonságos, s nem látunk túl nagy kockázatot -, hogy ami Bulgáriára és a Nyugat-Balkán országaira érvényes, az Magyarországra is érvényes legyen, amely ország valóban a lehető legjobb partnerünk minden szempontból nézve” – mondta, majd a két ország kapcsolatát méltatta.

Szinte napi kapcsolatban vagyok Szijjártó miniszterrel, a vakcináról is kommunikálunk. Együtt harcolunk, információkat cserélünk. Magyarország sokat segített nekünk néhány, számunkra igen fontos dologban. Például a Szputnyik V és a Sinopharm vakcinák kapcsán is. Magyar kollégáink a nap bármely időszakában segítőkészek, ezért ezt figyelembe fogjuk venni. Holnap kezdeményezni fogom a kérdés megvitatását a válságstáb ülésén” – fejezte be.

A magyar kormány novemberben száz lélegeztetőgépet küldött a vajdasági magyaroknak, és korábban kétszázezer maszkot adott Szerbiának, megkönnyítve ezzel az ország koronavírus elleni küzdelmét.

A válságstáb a tegnapi ülésen azonban elutasította a Vajdasági Magyar Szövetség kérelmét. Dr. Daria Kisić Tepavčević munkaügyi miniszter a tanácskozás után elmondta:

Fontolóra vettük a tesztkötelezettség eltörlésének lehetőséget, azonban az előző napokban észlelhető növekedési tendenciákat szem előtt tartva még nem hoztunk ilyen intézkedést.

Kép forrása: Pásztor Bálint, Facebook

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Friss hírek

Legfrissebb híreink

Egyéb kategória

Fókuszban a közösség – Udvar 2022

Udvar. Mindenkinek kicsit mást jelent. Az új tagoknak kalandot, a régieknek szép emlékeket. Ezekből az idei rendezvényen sem volt hiány. Vendéglátónk Sárközi István volt, régi barátunk, aki szokásához híven nagy szeretettel várt minket. Az Udvar a PROKON Egyesület szervezésében épülő csapatszellemet, jó társaságot és életre szóló élményeket hozott a résztvevők életébe.

Elolvasom >
Belföld

Lesz-e jobboldali ellenzéke a Fidesznek?

A választásokhoz közeledve beindult a kampányidőszak is, melyben a rengeteg kormánypárti és baloldali plakát mellett a választó már szembe találhatja magát a Mi Hazánk arcaival is. Bár a 2018 után alakult, jobboldalra sorolt párt támogatottsága a két előbbi politikai erőhöz képest alig mérhető, az országgyűlésbe való bejutás esetén mégis fajsúlyos szereppel bírhat.

Elolvasom >
Belföld

A hét nyertese és vesztese

A hét vesztesét a magyar baloldalról választottuk, az MSZP lett az. A hazai sajtó már tavaly is a szocialista képviselők „ledarálásával” volt tele, idén pedig

Elolvasom >