„Mindent megteszünk azért, hogy ami Bulgáriára és a Nyugat-Balkán országaira érvényes, az Magyarországra is érvényes legyen.”

Ternovácz Áron

Ternovácz Áron

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke hetek óta azon fáradozik, hogy akadálymentessé tegye a személyforgalmat Szerbia és Magyarország között. Javaslatát azonban kétszer is elutasította az országos válságstáb. Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ frakcióvezetője csütörtöki parlamenti felszólalásában kérdést intézett a témával kapcsolatban Ana Brnabić szerb miniszterelnökhöz. A kérelmét pénteken a válságstáb újból elutasította.

Szerbia az elmúlt hetekben jelentősen könnyítette a személyforgalmat Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Albánia, Bulgária és Észak-Macedónia felől, így az említett országok állampolgárainak már nem szükséges negatív PCR teszt az országba való belépéshez. A Magyarország felől érkezők tesztkötelezettségének eltörlését javasolta az országos válságstábnak Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Kérését azonban kétszer is elutasították. Keserűségét többször is kifejtette Facebook bejegyzés formájában.

A csütörtöki parlamenti ülésen tette fel a személyforgalom könnyítésével kapcsolatos kérdését a miniszterelnöknek Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőcsoportjának vezetője. Ana Brnabić válaszában elmondta, hogy az országos válságstáb ülésén személyesen fogja felvetni a kérdést. Majd kifejtette:

Meglátjuk. Mindenesetre megkérem a válságstáb orvosi részét, hogy vizsgálják meg a jelenlegi magyarországi és szerbiai járványügyi adatokat. Mindent megteszünk azért – amennyiben ez biztonságos, s nem látunk túl nagy kockázatot -, hogy ami Bulgáriára és a Nyugat-Balkán országaira érvényes, az Magyarországra is érvényes legyen, amely ország valóban a lehető legjobb partnerünk minden szempontból nézve” – mondta, majd a két ország kapcsolatát méltatta.

Szinte napi kapcsolatban vagyok Szijjártó miniszterrel, a vakcináról is kommunikálunk. Együtt harcolunk, információkat cserélünk. Magyarország sokat segített nekünk néhány, számunkra igen fontos dologban. Például a Szputnyik V és a Sinopharm vakcinák kapcsán is. Magyar kollégáink a nap bármely időszakában segítőkészek, ezért ezt figyelembe fogjuk venni. Holnap kezdeményezni fogom a kérdés megvitatását a válságstáb ülésén” – fejezte be.

A magyar kormány novemberben száz lélegeztetőgépet küldött a vajdasági magyaroknak, és korábban kétszázezer maszkot adott Szerbiának, megkönnyítve ezzel az ország koronavírus elleni küzdelmét.

A válságstáb a tegnapi ülésen azonban elutasította a Vajdasági Magyar Szövetség kérelmét. Dr. Daria Kisić Tepavčević munkaügyi miniszter a tanácskozás után elmondta:

Fontolóra vettük a tesztkötelezettség eltörlésének lehetőséget, azonban az előző napokban észlelhető növekedési tendenciákat szem előtt tartva még nem hoztunk ilyen intézkedést.

Kép forrása: Pásztor Bálint, Facebook

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Friss hírek

Legfrissebb híreink

Külföld

Különleges jogrendek III.: Kelet-Európa vs. Covid-19

Miután körbejártuk Magyarország és Ausztria különleges jogrendet kiváltó küzdelmét a koronavírus-járvány ellen, illetve megvizsgáltuk, hogy egyes nyugat-európai országok milyen jogi megoldásokat igyekeztek alkalmazni a Covid-19 kezelésére, most Kelet-Európa felé vesszük az irányt. Nemzetközi kitekintésünkben a következő országokat fogjuk tanulmányozni: Lengyelország, Szlovákia és Románia.

Elolvasom >
Winner/Loser

A hét nyertese / vesztese

A hét nyertese: Szijjártó Péter A hét nyertese Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, akinek diplomáciai munkásságának köszönhetően sokkal gyorsabbá válhat az ország vakcinaellátása, mint azt

Elolvasom >
Belföld

Huszárok közt karddal és tollal: Mészáros Lázár élete

225 éve született Mészáros Lázár honvéd altábornagy, a Magyar Tudós Társaság levelező tagja, Magyarország első hadügyminisztere, aki az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ideje alatt töltötte be tisztségét. Az ő életútja előtt tisztelgünk a mai napon.

Elolvasom >