„Mindent megteszünk azért, hogy ami Bulgáriára és a Nyugat-Balkán országaira érvényes, az Magyarországra is érvényes legyen.”

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke hetek óta azon fáradozik, hogy akadálymentessé tegye a személyforgalmat Szerbia és Magyarország között. Javaslatát azonban kétszer is elutasította az országos válságstáb. Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ frakcióvezetője csütörtöki parlamenti felszólalásában kérdést intézett a témával kapcsolatban Ana Brnabić szerb miniszterelnökhöz. A kérelmét pénteken a válságstáb újból elutasította.

Szerbia az elmúlt hetekben jelentősen könnyítette a személyforgalmat Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Albánia, Bulgária és Észak-Macedónia felől, így az említett országok állampolgárainak már nem szükséges negatív PCR teszt az országba való belépéshez. A Magyarország felől érkezők tesztkötelezettségének eltörlését javasolta az országos válságstábnak Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Kérését azonban kétszer is elutasították. Keserűségét többször is kifejtette Facebook bejegyzés formájában.

A csütörtöki parlamenti ülésen tette fel a személyforgalom könnyítésével kapcsolatos kérdését a miniszterelnöknek Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőcsoportjának vezetője. Ana Brnabić válaszában elmondta, hogy az országos válságstáb ülésén személyesen fogja felvetni a kérdést. Majd kifejtette:

Meglátjuk. Mindenesetre megkérem a válságstáb orvosi részét, hogy vizsgálják meg a jelenlegi magyarországi és szerbiai járványügyi adatokat. Mindent megteszünk azért – amennyiben ez biztonságos, s nem látunk túl nagy kockázatot -, hogy ami Bulgáriára és a Nyugat-Balkán országaira érvényes, az Magyarországra is érvényes legyen, amely ország valóban a lehető legjobb partnerünk minden szempontból nézve” – mondta, majd a két ország kapcsolatát méltatta.

Szinte napi kapcsolatban vagyok Szijjártó miniszterrel, a vakcináról is kommunikálunk. Együtt harcolunk, információkat cserélünk. Magyarország sokat segített nekünk néhány, számunkra igen fontos dologban. Például a Szputnyik V és a Sinopharm vakcinák kapcsán is. Magyar kollégáink a nap bármely időszakában segítőkészek, ezért ezt figyelembe fogjuk venni. Holnap kezdeményezni fogom a kérdés megvitatását a válságstáb ülésén” – fejezte be.

A magyar kormány novemberben száz lélegeztetőgépet küldött a vajdasági magyaroknak, és korábban kétszázezer maszkot adott Szerbiának, megkönnyítve ezzel az ország koronavírus elleni küzdelmét.

A válságstáb a tegnapi ülésen azonban elutasította a Vajdasági Magyar Szövetség kérelmét. Dr. Daria Kisić Tepavčević munkaügyi miniszter a tanácskozás után elmondta:

Fontolóra vettük a tesztkötelezettség eltörlésének lehetőséget, azonban az előző napokban észlelhető növekedési tendenciákat szem előtt tartva még nem hoztunk ilyen intézkedést.

Kép forrása: Pásztor Bálint, Facebook

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Friss hírek

Legfrissebb híreink

Belföld

Kizárásokkal indította a nyarat az MSZP

Kizárták az Magyar Szocialista Pártból (MSZP) Szakács László országgyűlési képviselőt, egykori elnökhelyettest. A baloldali politikus ellen az a gyanú merült fel, miszerint át akar igazolni a Gyurcsány Ferenc vezette Demoratikus Koalícióba (DK), ezért az MSZP Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa határozatában kizárta őt a pártból.

Elolvasom >
Belföld

A víz, amely újra vérré vált

Csütörtök reggel 10 óra van. Kicsivel több, mint 12 órával ezelőtt kezdődött a német – magyar mérkőzés. Életem meccse volt ez. A végeredmény 2-2 lett, győztünk, de nem nyertünk. Ezzel az eredménnyel búcsúzik a magyar válogatott az Eb-től. Ilyen játékkal nem szégyen kiesni. Ne is szégyellje senki!

Elolvasom >
Quo vadis? - Történelemi rovat

Száz éve jött létre a kisantant

Ma száz éve Csehszlovákia, Jugoszlávia és Románia szövetségre lepésével létrejött egy regionális politikai-katonai szövetség, az úgynevezett kisantant. A hazánk megcsonkításából hasznot húzó államok így próbálták megtartani a stabilitásukat a térségben, gátat vetni a Habsburg-restaurációnak, valamint bármilyen magyar revizionista törekvésnek.

Elolvasom >