Minek nevezzelek…?

Mint az köztudott, Görögország már 1991 óta hadakozott Macedóniával, utóbbi névváltoztatása ügyében (erről a metszeten korábban itt olvashattunk). A 27 éve tartó vita végére úgy tűnik, hogy a macedón parlament péntek esti szavazása tett pontot, melyen 80 képviselő az ország alaptörvényének megváltoztatása mellett, 39 pedig ellene voksolt. Macedónia hivatalos neve így Észak-Macedónia lesz, azonban az alkotmánymódosítás még hónapokig eltarthat. De mit is jelent mindez a nemzetközi színtér közeljövőjének alakulásában?

Korábban Görögország megakadályozta Macedónia Európai Unióhoz és a NATO-hoz való csatlakozását, mivel attól tartott, hogy ezzel az ország területi igényét fejezi ki az ősi Macedónia többi részére is, mely jelenleg Görögországhoz tartozik. Azonban a balkáni ország a jelenlegi névváltoztatással jelezte, hogy a görögöknek nincs mitől tartaniuk, hiszen az új megnevezés nem utal határmódosítási igényre. Így az Európai Unió és Macedónia között várhatóan 2019 júniusában kezdődhetnek meg a tárgyalások, a NATO pedig már idén júniusban meghívta tagjai közé az országot.

A pénteki szavazás csak a kezdete annak a folyamatnak, mely előreláthatóan számos további eldöntendő kérdést fog felvetni az alkotmányos változásokkal kapcsolatban, hiszen az alkotmánymódosítást véglegesíteni kell legkésőbb januárra. Amikor ez Macedóniában formálisan is megtörténik, a görög parlamentnek is szavaznia kell ez ügyben, ezzel jelezve, hogy ők is lezártnak tekintik az évtizedek óta tartó névvitát. Nincs azonban egyetértés az ügy vonatkozásában a görög kormányban – például a védelmi miniszter, Pannos Kammenos, a koalíció elhagyásával fenyegetőzik abban az esetben, ha a görög kormány megszavazza a változtatásokat, mivel nem szeretne együttműködni olyanokkal, akik állítása szerint ellopják az ország történelmét.

A tág értelemben vett nemzetközi színtéren is erős indulatokat váltott ki Macedónia ügye az elmúlt időszakban. Múlt hónapban például az Egyesült Államok kormánya megvádolta Oroszországot téves információk (olyan Facebook-posztok jelentek meg, amelyek feszültséget szándékoztak kelteni a balkáni országban, ahol az albán nemzetiségűek kisebbségben állnak a szlávokkal szemben, úgymint: „Engeded, hogy az albánok megváltoztassák a nevedet?”) terjesztésével a névváltoztatással kapcsolatos sikertelen macedón népszavazás előtt. Az orosz külügyminisztérium – amely egyébként ellenzi Macedónia NATO-csatlakozását – csütörtöki válaszában elmondta, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió már így is eléggé beleavatkozik Macedónia belső ügyeibe.

Bár úgy látszik, lassan lezárul a közel három évtizede tartó elnevezési procedúra, érdemes lesz a következő hónapokban is figyelemmel követni a tőlünk délre lévő ország(ok) kül- és belügyeit, hiszen ki tudja, milyen nemzetközi érdekek csapnak még össze Macedónia alkotmánymódosítása körül.

kép forrása: ekathimerini.com 

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Friss hírek

Legfrissebb híreink

Belföld

Kizárásokkal indította a nyarat az MSZP

Kizárták az Magyar Szocialista Pártból (MSZP) Szakács László országgyűlési képviselőt, egykori elnökhelyettest. A baloldali politikus ellen az a gyanú merült fel, miszerint át akar igazolni a Gyurcsány Ferenc vezette Demoratikus Koalícióba (DK), ezért az MSZP Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa határozatában kizárta őt a pártból.

Elolvasom >
Belföld

A víz, amely újra vérré vált

Csütörtök reggel 10 óra van. Kicsivel több, mint 12 órával ezelőtt kezdődött a német – magyar mérkőzés. Életem meccse volt ez. A végeredmény 2-2 lett, győztünk, de nem nyertünk. Ezzel az eredménnyel búcsúzik a magyar válogatott az Eb-től. Ilyen játékkal nem szégyen kiesni. Ne is szégyellje senki!

Elolvasom >
Quo vadis? - Történelemi rovat

Száz éve jött létre a kisantant

Ma száz éve Csehszlovákia, Jugoszlávia és Románia szövetségre lepésével létrejött egy regionális politikai-katonai szövetség, az úgynevezett kisantant. A hazánk megcsonkításából hasznot húzó államok így próbálták megtartani a stabilitásukat a térségben, gátat vetni a Habsburg-restaurációnak, valamint bármilyen magyar revizionista törekvésnek.

Elolvasom >