Mire várunk?

A 24.hu hírportálon olvastam egy cikket, miszerint Eric Sprankle, a Minnesotai Állami Egyetem pszichológia docense a Twitter oldalán osztott meg egy bejegyzést Jézus fogantatásával kapcsolatban. Sprankle-nek korábban is voltak erősen megosztó írásai (a szexmunkások jogairól, a szexuális szabadság kiterjesztéséről, az abortuszról és az ateizmusról), azonban egy vállaltan sátánista embertől igazán meglepő dolog azt látni, hogy Isten testet öltésével foglalkozik.

A szűz szülés története egy olyan mindentudó, mindenható istenségről szól, aki megtermékenyít egy tini lányt. A beleegyezésnek nincs olyan meghatározása, ami magában foglalná ezt a forgatókönyvet. Kellemes ünnepeket!” Anélkül, hogy mélyebb teológiai kérdéseket vetnék fel, két dolgon mindenképpen elgondolkoztam. Egyrészt, advent idején egy ilyen istenkáromló, a hívő embereket mélyen sértő gondolatot megosztani olyan hírveréssel jár, ami könnyedén jogos felháborodást szülhet a keresztények körében. Másrészt pedig páratlan lehetőség arra, hogy épp a hírverés okozta figyelmet megragadva mélyebben, őszintébben és magabiztosabban beszléjünk arról a Szabadítóról, akiről valójában szól az advent.

Lukács evangéliumának az első fejezetében a 26-tól 38-ig tartó szakasz foglalkozik Jézus születésének az ígéretével. A rész elolvasását követően sok minden megfogalmazódott bennem, csak az erőszak gondolata nem, hiszen Isten kiválasztását tolmácsolva az angyal csodás ígéretet mond Máriának (Ne félj, Mária, mert kegyelmet találtál Istennél! Íme, fogansz méhedben, és fiút szülsz, akit nevezz Jézusnak. Nagy lesz ő, és a Magasságos Fiának nevezik majd; az Úr Isten neki adja atyjának, Dávidnak a trónját, ő pedig uralkodik a Jákób házán örökké, és uralkodásának nem lesz vége” Lukács 1, 30-33). Sprankle állítása szerint a „bibliai istenség” nem ad választási lehetőséget Máriának, etikátlanul visszaél a hatalmával és „legrosszabb esetben durva ragadozó magatartást” tanúsít.  Sprankle ezek szerint ebben az „erőszakos fogantatásban” látja a módot arra, hogy Isten megváltson minket a bűneinkből. Vagyis ő éppenséggel ezt a vetületét nem is látja az egésznek, hiszen nem hisz ebben. Még jó, hogy nem ér itt véget a történet, hiszen Mária válaszát is olvashatjuk. „Mária megkérdezte az angyalt: Hogyan lehetséges ez, mivel én férfit nem ismerek? Az angyal így válaszolt neki: A Szentlélek száll reád, és a Magasságos ereje árnyékoz be téged, ezért a születendőt is Szentnek nevezik majd, Isten Fiának. Íme, Erzsébet, a te rokonod is fiút fogant öregségére, és már a hatodik hónapjában van az, akit meddőnek mondanak, mert Istennek semmi sem lehetetlen. Mária ezt mondta: Íme, az Úr szolgálóleánya: történjék velem a te beszéded szerint! És eltávozott tőle az angyal.

Szalay László Pál református lelkész gondolatait idézve Isten „egy ígéretet adott, ahol Mária hitére volt szükség ahhoz, hogy ez megfoganjon. Mária teret enged, az éltető hit közegét biztosítja, alárendeli magát önként Isten tervének, hogy az új teremtés végbemenjen. Nem az emberi természet fia, hanem az Isten Fia növekszik benne. Befogadja, ami a mennyi magaslatokban formálódott. Ő a szeretet, a szolgálat, az odaadás embere. Az ő túlcsorduló szeretete az isteni szeretet végtelenjében olvad fel.”

A történetet elolvasva mi a valószínűbb? Eric Sprankle könnyedén erőszaknak tituált narratívája, vagy az, hogy a mindenható Isten éppenséggel olyan személyt választott ki anyának, aki áldásnak vette Isten kérését, akinek az éltető hite által megfoganhatott a Krisztus? A gondolkodásban segítségünkre lehet Mária éneke (Lukács 1, 46-55), ami éppenséggel nem egy megtört áldozat panaszlevele, hanem egy boldog édesanya örömhimnusza, aki a Megváltót hordozza a szíve alatt.

Az advent több mint a vízkereszt utáni első vasárnapig tartó karácsonyi ünnepkör és az egyházi év kezdete, több mint várakozás. Az advent egy valódi csoda, az Úr eljövetele (Adventus domini), amikor Jézus Krisztus születésére emlékezünk, és közösen előre tekinthetünk a második eljövetelre.

A világ torzító tükre helyett ilyenkor valóban tiszta képet kaphatunk arról, hogy mi hajt minket. Vágyódás a kikapcsolódás, netán a pihenésre? Szeretetéhség, hogy együtt legyünk a családunkkal? Talán az ajándékozás öröme? Vagy éppen a karácsonyi kavalkád színes mámora?

Mária örömhimnusza, Jézus életünket megváltó és örök perspektívába helyező élete és engesztelő áldozata, valamint a megváltásunkból fakadó reménység nélkül nem lenne ez az időszak több egyszerű hosszúhétvégénél! Karácsony közeledtével egyre több dologgal tudunk foglalkozni, de a lényegről, az Úr eljöveteléről ne feledkezzünk el! Sprankle minden akarata ellenére sem tett többet, mint – istenkáromló módon – felhívta a figyelmet Jézus születésének a közelségére. Mi az Úr eljövetelére várunk, és általa arra a világosságra, amit a sötétség nem képes elnyomni.

 

„Mert egy gyermek születik nekünk, fiú adatik nekünk. Az uralom az ő vállán lesz, és így fogják nevezni: Csodálatos Tanácsos, Erős Isten, Örökkévaló Atya, Békesség Fejedelme!”

Ézsaiás 9, 5

 

Kép forrása: http://biblia.hu/a_biblia_a_magyar_kepzomuveszetben/jezus_szuletese

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Friss hírek

Legfrissebb híreink

Egyéb kategória

Fókuszban a közösség – Udvar 2022

Udvar. Mindenkinek kicsit mást jelent. Az új tagoknak kalandot, a régieknek szép emlékeket. Ezekből az idei rendezvényen sem volt hiány. Vendéglátónk Sárközi István volt, régi barátunk, aki szokásához híven nagy szeretettel várt minket. Az Udvar a PROKON Egyesület szervezésében épülő csapatszellemet, jó társaságot és életre szóló élményeket hozott a résztvevők életébe.

Elolvasom >
Belföld

Lesz-e jobboldali ellenzéke a Fidesznek?

A választásokhoz közeledve beindult a kampányidőszak is, melyben a rengeteg kormánypárti és baloldali plakát mellett a választó már szembe találhatja magát a Mi Hazánk arcaival is. Bár a 2018 után alakult, jobboldalra sorolt párt támogatottsága a két előbbi politikai erőhöz képest alig mérhető, az országgyűlésbe való bejutás esetén mégis fajsúlyos szereppel bírhat.

Elolvasom >
Belföld

A hét nyertese és vesztese

A hét vesztesét a magyar baloldalról választottuk, az MSZP lett az. A hazai sajtó már tavaly is a szocialista képviselők „ledarálásával” volt tele, idén pedig

Elolvasom >