Mit ér Budapest?

Egyik kedvenc filmem, amely már tizenéves koromban megszállottjává tett, a Mennyei királyság című remekmű. Talán csak témája miatt, talán a történelem kecses romanticizálása végett, de mindig gyermeki csodálattal tekintettem erre, és hasonló művekre. Egy mondatot ki is ragadnék belőle, mely akkor hangzik el, mikor Szaladin egyiptomi uralkodót kérdezi a főszereplő tétován a film végén, hogy „mégis mit ér Jeruzsálem?”

Eltekintve a „hollywoodiasított” választól, hogy „semmit, és mindent”, mégiscsak mélységet hordoz maga a kérdés is. Magunkban is felvethetnénk, hogy mégis mit ér a város adott kultúrkörnek, adott történelmi környezetben, adott politikai és geopolitikai helyzetben. A racionalitás azt sugallja, hogy a többször ostromlott, viharvert, történelmi város nem hordoz magában értéket. Ami viszont igazán értékessé teszi, az az emberek hite, kultúrája, nemzeti identitása, a történelem és az idő vasfoga. Az értéket az eszme hordozza.

A cím ugyanakkor Budapestet említi, hogyan jön a nemzet fővárosához Jeruzsálem? Legalább olyan messze van tőle, mint Makótól!

Mint tudott, Karácsony Gergelynek sikerült megnyernie a főpolgármesterségért vívott harcot. Arról ne is ejtsünk szót, hogy szakmailag, emberileg egyetértünk-e vele, és arról is feledkezzünk meg, hogy milyen hajmeresztő kampány zajlott az elmúlt hónapokban. Amit fontosnak tartok elemezni az az, hogy mégis mit kezd az ellenzék a fővárossal? Mit jelent nekik Budapest? Vajon a város szépítéséről, a lehetőségek kihasználásáról fog szólni a Karácsony-éra (ahogy azt Tarlós István vezetése alatt tapasztalhattuk), vagy valami teljesen másról?

A válasz lényegében borítékolható, a HVG már el is kezdte felépíteni. Dühös is vagyok, mert csak két napom volt mondogatni ördögi tervemet, amit végigvinnék az ellenzék helyében, „hogy márpedig figyeld meg így lesz!”. „Orbán kirohaszthatja a tömegközlekedést”, olvashatjuk az eminens címet. Mégis mit jelenthet ez? Számomra a kézenfekvő lépés a Gyurcsány által orránál vezetett Gergelynek és ellenzéknek az, hogy a fővárost felhasználjuk a következő kampányra. Félreértés ne essék, kettő és fél évet kell még várni az országgyűlési választásokra, de a lényeg a permanens kampányban rejlik.

Orbán Viktor, a „diktátor”, aki valahogy annyira erős „diktátor”, hogy szabad választáson el lehetett venni a fővárost a kormánypártoktól, megbünteti a budapesti lakosokat, bosszút áll, mert nem Tarlós Istvánra és a Fidesz-KDNP jelöltjeire szavaztak. A következő két év, arról fog szólni, és ez fog folyni a csapból is, hogy mennyi mindent megpróbál elkövetni az „ORBÁN REZSIM”, hogy tönkretegye a fővárost, lekorlátozza Karácsonyt.

A következő öt évnek, de mindenesetre az első kettő és fél évnek úgy gondolom semmi köze nem lesz a városhoz, ahhoz, hogy bármi érdemben változzon, fejlődjön, vagy végrehajtsák a temérdek ígéretet, melyekkel már évek óta kecsegtetik a budapestieket. Ha valamit nem tud betartani Karácsony Gergely, jöhet az aduász, hogy márpedig ő megpróbálta, de a kormány ellehetetlenítette. A forgatókönyv készen áll. A Fidesz számára az a legfontosabb, hogy visszataláljon önmagához önvizsgálatot folytatva, és a következő országgyűlési választásra kész válaszai legyenek az ellenzéki összeomlás kártyáira.

Mit ér tehát Budapest? Talán semmit, talán csak egy főváros 1.8 millió lakossal, rossz forgalommal, tűrhető levegővel, rengeteg turistával (hál’ Istennek), gyönyörű városrészekkel és idősb történelemmel, mint egyes nyugat-európai országok. Talán mégis mindent jelent, egy fegyvert, egy bábot, egy voodoo figurát, végvárat az ellenzéknek, egy újabb, erős pillért a következő kampányhoz.

 

Kép forrása: http://abouthungary.hu/blog/remembering-steindl-heres-a-list-of-budapests-10-most-beautiful-buildings/

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Friss hírek

Legfrissebb híreink

Belföld

Kizárásokkal indította a nyarat az MSZP

Kizárták az Magyar Szocialista Pártból (MSZP) Szakács László országgyűlési képviselőt, egykori elnökhelyettest. A baloldali politikus ellen az a gyanú merült fel, miszerint át akar igazolni a Gyurcsány Ferenc vezette Demoratikus Koalícióba (DK), ezért az MSZP Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa határozatában kizárta őt a pártból.

Elolvasom >
Belföld

A víz, amely újra vérré vált

Csütörtök reggel 10 óra van. Kicsivel több, mint 12 órával ezelőtt kezdődött a német – magyar mérkőzés. Életem meccse volt ez. A végeredmény 2-2 lett, győztünk, de nem nyertünk. Ezzel az eredménnyel búcsúzik a magyar válogatott az Eb-től. Ilyen játékkal nem szégyen kiesni. Ne is szégyellje senki!

Elolvasom >
Quo vadis? - Történelemi rovat

Száz éve jött létre a kisantant

Ma száz éve Csehszlovákia, Jugoszlávia és Románia szövetségre lepésével létrejött egy regionális politikai-katonai szövetség, az úgynevezett kisantant. A hazánk megcsonkításából hasznot húzó államok így próbálták megtartani a stabilitásukat a térségben, gátat vetni a Habsburg-restaurációnak, valamint bármilyen magyar revizionista törekvésnek.

Elolvasom >