Mit jelent Szent II. János Pál pápa példája a fiatalok számára? Válaszolnak a PROKON tagjai!

Metszet

Metszet

Idén ünnepelné századik születésnapját a 2005-ben elhunyt II. János Pál. A lengyel egyházfő tiszteletére meghirdetett jubileumi emlékévbe a PROKON is bekapcsolódik. Első körben egy cikket szenteltünk annak a kérdésnek, vajon mivel érdemelte ki a Szentatya a „fiatalok pápája” becenevet. Szervezetünk több tagja is vállalta, hogy elmondja véleményét a témában.

Császár Péter: Egy hiteles elöljáró

II. János Pál pápa személye és szolgálata kapcsán különös kettősség van bennem. Gyermekkoromban érthető okokból nem foglalkoztatott az egyházak működése, mégis emlékszem arra, hogy evangélikus édesanyám, református édesapám, valamint katolikus nagyszüleim egyaránt örömmel és szeretettel tekintettek Karol Józef Wojtyła szolgálatára. Még mindig fel tudom idézni, ahogy a családi találkozókon más-más felekezethez tartozó rokonok méltatják a pápa áldott szolgálatát.  Gyermekként II. János Pál pápa egy példamutató és hiteles kereszténynek tűnt, akiből – távolról is – épp olyan krisztusi szeretet és odaadás sugárzott számomra, mint a gyülekezetünk szeretett lelkipásztorából. Ma már „nemcsak” a hiteles Krisztus követőt ismerem fel benne, hanem azt a püspököt, akiért reformátusként is hálás lehetek, hiszen nem igazodott a korszellemhez, hanem elől járt az igehirdetésben és az emberek megszólításában.

Horváth Panna: Reményt adott a fiatalságnak

II. János Pál rendkívüli pápa volt. Egy példakép. Megmutatta, hogy bizony kemény munkával lehet célt érni az életben. Fiatalkorában nappal a kőfejtőben dolgozott, éjjel pedig tanult, hogy pap lehessen. Ez a kitartás vezetett odáig, hogy az akkori ember – a vallást elnyomó rendszerek hatására – megrendült hitét visszakapta. A békesség iránti passiója, humorérzéke, sportossága és egyenes beszéde tette Őt emberközelivé. Kisugárzása és cselekedetei fiatalokat is visszaterelt az Egyház közelébe. Sok-sok év múltán Ő volt az, aki a világ minden szegletébe megpróbálta eljuttatni Isten igéjét, legyen szó a harmadik világról, kommunista, diktatórikus, vagy más vallású, akár iszlám országokról is. Nagy reményt adott a fiatalságnak azzal, hogy ezeket a rendszereket kritizálta, tárgyalt vezetőikkel. Cserébe Ő sem várt kevesebbet az ifjak generációjától; bennük látta az Egyház reménységét.

Farkas Balázs: Nem keverte össze a korszerűséget a “haladás” modern kényszerével

Úgy volt képes nyitni a szegények, elesettek és a kortárs problémák felé, hogy közben nem vetette el teljesen a hagyományt  (ez tetszett a fiataloknak), illetve nem kötött kompromisszumot erkölcsi kérdésekben (ez tetszett az idősebbeknek).  A vatikáni hagyományokkal szemben korszerű változásokat eszközölt, de fontos megjegyezni, hogy János Pál nem keverte össze a korszerűséget a “haladás” modern kényszerével. Mindezek mellett az sugárzott belőle, hogy őszinte, tiszta, hitből fakadó motivációi voltak, nem pedig világias (pénz, hatalom) célok mozgatták cselekedeteit. Fiatal voltam, amikor elment, mégis az volt a benyomásom, hogy még az ateisták között is megkérdőjelezhetetlen erkölcsi és morális tekintély volt II. János Pál pápa.

Ádám Rebeka Nóra: A szeméből végtelen kedvesség és béke áradt

“És én, az Ő nevében, megölellek titeket.” – mondta II. János Pál pápa 1991-ben a Népstadionban, ahol magyarul tartotta meg beszédét több tízezer fiatalnak. Én akkor még meg sem születtem, de az erről készült videót számtalanszor megnéztem, annyira megható. Soha Szentatya annyit nem szólt a világ fiataljaihoz, Isten végtelen szeretetéről, és a megbocsájtásról, mint János Pál. De a tekintete…az maradt meg nekem leginkább. A szeméből végtelen kedvesség és béke áradt. Mindig derűs volt, csak úgy sugárzott belőle Isten jelenléte.

Peccol Sámuel: Az egyik legigazabb ember volt

Mivel még csak 11 éves voltam és semmi közöm nem volt sem a kereszténységhez, sem a katolicizmushoz János Pál halálakor, nincsen sok emlékem a „fiatalok pápájáról”. Egy valami mégis megmaradt. Éjszaka ültem a szobámban és láttam a TV-ben, ahogy viszik a holttestét. Valamiért elszorult a torkom és talán még könnyeztem is, mert éreztem, hogy az egyik legigazabb ember halt meg. A folyamatos megjelenése, akár a médiában, akár a világ különböző pontjain segített, hogy a fiatalokat ösztönözze a krisztusi életre és kövessék a példáját a keresztény életmódban.

Vizvári Soma: Nem volt számára elveszett lélek

„Ne idézd fel többé ifjúságom bűneit és tévedéseit, jóságodban, Uram, gondolj rám irgalommal!” (25. zsoltár)

Tavaly decemberben életemben először volt alkalmam elutazni Rómába, hogy részt vegyek egy adventi zarándoklaton. Sajnos mára a világ legnagyobb egyházának egyik legfontosabb szakrális helyszínén, a Szent Péter-bazilikában nehezen megy az elmélyülés, az elcsendesedés a zarándok számára, ugyanis az első pápáról elnevezett szentély legalább annyira múzeum, mint templom. Talán csak egyetlenegy szeglet jelent kivételt ez alól: II. János Pál sírja. Miután körberohantam a bazilikában némi csalódással (mely a turistákéhoz hasonló nyárspolgári apátiává változott) a lelkemben, eszembe jutott, hogy van némi elvégzendő penitenciám, amit a „fiatalok pápájának” nyughelyén szeretnék elimádkozni. Szerencsére az őrök a szarkofág körül rendet tartanak, ott a járkálás és a fotózgatás szigorúan tilos, az csakis az elmélyült ima helyszíne lehet. Letérdeltem az Isten előtt, valószínűleg az első szent felé fordulva, akit a saját szememmel láthattam, és belekezdtem egy tizedbe. A felém áradó szuggesztió, amit a tévé képernyőjén keresztül mindig éreztem János Pál irányából, hirtelen százszorosára növekedett, és bevillant egy kép, ahogy a lengyel pápa az életére törő terroristát vigasztalja cellájában, mintha csak egy gyermekcsínyt kellett volna megbocsájtania neki. A Szentatya számára nem volt elveszett lélek, értem sem volt rest közbenjárni, ez biztos.

 

kép forrása: 777blog.hu

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Friss hírek

Legfrissebb híreink

Külföld

Mi lesz veled, Amerika?

Joe Biden elnöki beiktatása után két hónapon belül 11 millió illegális migránsnak adna állampolgárságot. Ha ez az elképzelése megvalósulna, az olyan folyamatot indítana meg, ami belátható időn belül teljesen megváltoztatná az ország társadalmi szerkezetét.

Elolvasom >
Külföld

Vége az európai békének?

A ’80-as évek végén, ’90-es évek elején Közép-Kelet-Európában megtörtént rendszerváltások, és a nyugati integráció a tartós európai béke hamis illúzióját teremtette meg. Ellenség hiányában az európai államok csökkentették védelmi kiadásaikat. A 2015-ben új erőre kapott bevándorlás, az ezzel szorosan összefüggő iszlám terrorizmus és az ezzel szinte egy időben kitört ukrajnai polgárháború viszont cáfolták ezen intézkedések jogosságát. Az egymás után kirobbanó konfliktusok egy újabb fegyverkezési tendenciát indítottak el, mely a hidegháború óta nem látott technikai innovációt hozott létre.

Elolvasom >