A hét első felének történései

Pesevszki Flórián

Pesevszki Flórián

Hírösszefoglalónk

Koronavírus: Elindult az újraindításról szóló nemzeti konzultáció. Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ideiglenes intézkedésként arra szólította fel szerdán Oroszországot, hogy azonnali hatállyal bocsássa szabadon Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki politikust. A V4 megalapításának 30. évfordulója. „A fiatalok számíthatnak a Fidesz-KDNP kormányra” – Hollik István nyilatkozata.

Elindult az újraindításról szóló konzultáció

A kormany.hu tájékoztatása szerint a nemzeti konzultációt a vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet kitölteni. Hét kérdésre lehet válaszolni, többek között a védettségi igazolvánnyal, az éttermek és szállodák újraindításával és az este 8 óra utáni kijárási tilalommal kapcsolatban. A konzultációnak otthont adó vakcinainfo.gov.hu oldalon továbbra is lehet regisztrálni a koronavírus elleni oltásra – fejtették ki. A kormány honlapján kiemelték: “az oltási program elindulásával új szakaszba léptünk”. Vannak, akik azt gondolják, hogy az oltások beadásával egy időben elkezdődhet a korlátozások feloldása is. Mások óvatosságra intenek, mert a járvány Európában újra felszálló ágban van – jegyezték meg. “Szeretnénk megismerni a magyar emberek véleményét az újraindítással kapcsolatos legfontosabb kérdésekről, ezért biztatunk mindenkit arra, hogy vegyen részt a konzultációban” – fogalmaztak a kormányzati oldalon. Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy a kormány február közepe és március eleje között online nemzeti konzultáció formájában kéri ki az emberek véleményét a nyitás kérdéseiről.

A strasbourgi bíróság Navalnij szabadon bocsátására szólította fel Oroszországot

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának tájékoztatása szerint Navalnij január 20-án fordult a fogva tartásával kapcsolatos panaszaival a strasbourgi székhelyű – Európa Tanács égisze alatt működő – bírósághoz, amely most a szabadon bocsátását kérte. Mint írták, a kérelemben foglalt sérelmek kivizsgálására Oroszországnak feltett kérdésekre adott válaszokat Navalnij vitatta. Véleménye szerint az orosz kormány által felsorolt intézkedések nem biztosítottak számára elegendő védelmet élete és egészsége tekintetében.

A V4 megalapításának 30. évfordulója alkalmából rendezett kormányfői találkozó Krakkóban

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, valamint Igor Matovic szlovák, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar és Andrej Babis cseh kormányfő a V4 megalapításának 30. évfordulója alkalmából találkoztak Krakkóban 2021. február 17-én. A visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) miniszterelnökei és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a V4 megalakulásának 30. évfordulója alkalmából egyeztetettek. A tanácskozáson tartott sajtótájékoztatón Orbán Viktor a közmédia kérdésére kiemelte: hűség és szolidaritás kell ahhoz, hogy a V4 betölthesse a hivatását a jövőben is. Úgy látja, Szlovákiának kulcsszerepe, stratégiai szerepe van az együttműködésben, ez a térkép alapján nyilvánvaló, de azért is, mert Magyarország csak Szlovákiával szomszédos a visegrádi országok közül. A miniszterelnök hangsúlyozta: nagy jelentősége van, hogy továbbra is együtt maradjanak, egység legyen közöttük. Kifejtette: most a 30. évfordulót ünnepelik, de több száz évre emlékeznek vissza, mert az első visegrádi együttműködést sok száz éve hozták létre a közép-európai államok akkori vezetői, ez adja az együttműködés komolyságát. A térség sikeres, “ez adja a mostani együttműködésnek a történelmi távlat mellé a jelenkori érvényességét” – fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc és a baloldal kormányzása idején elvette a fiatalok jövőjét, ezzel szemben a Fidesz-KDNP mindent megtesz azért, hogy visszaadja azt – mondta Hollik Isván, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

A politikus – utalva a 25 év alattiak teljes szja-mentességére 2022-től – kiemelte: ilyen támogatást az elmúlt 30 évben nem kaptak a fiatalok, ez komoly segítség számukra. Ez bizonyítja, hogy a fiatalok számíthatnak a Fidesz-KDNP kormányra, ellentétben a baloldali kabinetekkel – mondta a kommunikációs igazgató. Hozzátette: amikor a baloldal volt kormányon, nem becsülte meg a fiatalokat, semmilyen intézkedést nem hozott az érdekükben, mintha nem is léteznének. Sőt, megnehezítették a fiatalok munkavállalását azzal, hogy tönkretettek 200 ezer munkahelyet, és kormányzásuk alatt háromszor akkora volt a fiatalok munkanélkülisége, mint ma. Hollik István kiemelte: míg Gyurcsány Ferencék semmit sem adtak a fiataloknak, csak elvettek tőlük, addig a jelenlegi kabinet ingyenessé tette a KRESZ-vizsgát, a nyelvvizsgát, elérhetővé tette a fiatalok részére a kedvezményes diákhitelt, családtámogatással támogatja őket. Jövőre a Gazdaság-újraindítási Akcióterv részeként a 25 év alatti fiatalok teljes szja-mentességben részesülnek – folytatta a kommunikációs igazgató. Így egy átlagos keresetű fiatalnak éves szinten több mint félmillió forinttal több maradhat a zsebében.

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Friss hírek

Legfrissebb híreink

Külföld

Különleges jogrendek III.: Kelet-Európa vs. Covid-19

Miután körbejártuk Magyarország és Ausztria különleges jogrendet kiváltó küzdelmét a koronavírus-járvány ellen, illetve megvizsgáltuk, hogy egyes nyugat-európai országok milyen jogi megoldásokat igyekeztek alkalmazni a Covid-19 kezelésére, most Kelet-Európa felé vesszük az irányt. Nemzetközi kitekintésünkben a következő országokat fogjuk tanulmányozni: Lengyelország, Szlovákia és Románia.

Elolvasom >
Winner/Loser

A hét nyertese / vesztese

A hét nyertese: Szijjártó Péter A hét nyertese Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, akinek diplomáciai munkásságának köszönhetően sokkal gyorsabbá válhat az ország vakcinaellátása, mint azt

Elolvasom >
Belföld

Huszárok közt karddal és tollal: Mészáros Lázár élete

225 éve született Mészáros Lázár honvéd altábornagy, a Magyar Tudós Társaság levelező tagja, Magyarország első hadügyminisztere, aki az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ideje alatt töltötte be tisztségét. Az ő életútja előtt tisztelgünk a mai napon.

Elolvasom >