A hét nyertese és vesztese

A hét nyertese Orbán Viktor, ugyanis elérte, hogy négymillió magyar ember beoltassa magát, a vesztes pedig a magyar baloldal, aki belebukott az oltásellenes kampányba.

A hét nyertese Orbán Viktor miniszterelnök. A kormánypártnak nem volt könnyű dolga az oltási kampányt illetően, ugyanis az ellenzéki pártok hevesen támadták a keleti vakcinák használatát, azoknak hatékonyságát és biztonságosságát, befolyásolva ezzel a közhangulatot. A Fidesz dolgát nem könnyítette meg, hogy a társadalom jelentős része eleve is szkeptikus volt a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatban: az IDEA intézet tavaly decemberi kutatása szerint a kormánypárti szavazóknak közel negyven százaléka még nem oltatta volna be magát.  A jelentős ellenszél ellenére a kormány következetesen tovább folytatta az oltási kampányát, vállalva a szavazatvesztés kockázatát is. A Fidesz stratégiájának meglett az eredménye: május elsejére elérte a beoltottak száma a négymilliót, ezzel elért az ország egy olyan pontot, aminek köszönhetően jelentős lazításokra kerülhetett sor, visszakapva normális életünk darabkáit.

A hét vesztese a magyar baloldal, aki közvetlenül a nyertes ellen szenvedett vereséget. A kezdeti oltás elleni bizalmatlanságot a baloldali pártok politikai haszonszerzésére akarták felhasználni. Mivel szavazóik a felmérések alapján nem voltak túl nagy bizalommal az oltással kapcsolatban, ez a lépés pusztán politikai szempontból logikusnak is tűnhetett. A DK (mely pártnak leginkább oltásellenesek voltak a szavazói kezdetben) még lejárató kampányba is kezdett a kínai Sinopharm-oltóanyag ellen. Miután bebizonyosodott a kormány igaza, miszerint a keleti vakcinák is ugyanolyan hatékonyak, mint az EU által engedélyezett nyugatiak, pálfordulás történt az ellenzék részéről, azonban a DK és a Jobbik továbbra sem kommunikál egyértelműen a kérdésben (a többi kisebb párt jellemzően nagyvárosi szavazótábora azóta az oltások mellé állt). Most, a négymilliomodik beadott oltás utám a baloldal számára is bebizonyosodott, hogy az oltásellenes pánikkeltéssel teljesen melléfogtak, magyarázkodásukkal pedig elvesztették hitelességüket még saját szavazóik egy része előtt is.

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Friss hírek

Legfrissebb híreink

Egyéb kategória

Fókuszban a közösség – Udvar 2022

Udvar. Mindenkinek kicsit mást jelent. Az új tagoknak kalandot, a régieknek szép emlékeket. Ezekből az idei rendezvényen sem volt hiány. Vendéglátónk Sárközi István volt, régi barátunk, aki szokásához híven nagy szeretettel várt minket. Az Udvar a PROKON Egyesület szervezésében épülő csapatszellemet, jó társaságot és életre szóló élményeket hozott a résztvevők életébe.

Elolvasom >
Belföld

Lesz-e jobboldali ellenzéke a Fidesznek?

A választásokhoz közeledve beindult a kampányidőszak is, melyben a rengeteg kormánypárti és baloldali plakát mellett a választó már szembe találhatja magát a Mi Hazánk arcaival is. Bár a 2018 után alakult, jobboldalra sorolt párt támogatottsága a két előbbi politikai erőhöz képest alig mérhető, az országgyűlésbe való bejutás esetén mégis fajsúlyos szereppel bírhat.

Elolvasom >
Belföld

A hét nyertese és vesztese

A hét vesztesét a magyar baloldalról választottuk, az MSZP lett az. A hazai sajtó már tavaly is a szocialista képviselők „ledarálásával” volt tele, idén pedig

Elolvasom >