Orbán Viktor a leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnök

A mai napon történelmi rekord dőlt meg: Orbán Viktor lett Magyarország leghosszabb ideje hivatalban lévő kormányfője, megdöntve ezzel az eddigi rekorder, Tisza Kálmán hivatali időtartamának rekordját.

Tisza Kálmán 1875. október 20. és 1890. március 13. között volt a Magyar Királyság nyolcadik miniszterelnöke a nagy politikai sikert befutó Szabadelvű Párt színeiben. Tizennégy évig, négy hónapig és huszonkét napig tartó kormányzat alatt kiépült a kapitalizmus intézményi és jogi rendszere, megreformálták a büntető-, és polgári törvénykönyvet. Nevéhez köthető több olyan óriásberuházás, mint például a Vaskapu-szoros (a mai Szerbia területén), az Országház és az árvíz által elpusztított Szeged újjáépítése is.

Ez a rekord a mai nappal hivatalosan is megdőlt. Orbán Viktor, a harmadik magyar köztársaság negyedik miniszerelnöke immár negyedik kormányciklusának közepén elérte ugyanezt a hosszúságú időtartamot, meghaladva ezzel Tisza Kálmán rekordját. Nem ez az első eset, hogy a kormányfő rekordot ér el: 2018-ban ő lett az első kormányfő, aki negyedszerre is kormányt alakíthatott. Mai napig tartó kormányzata alatt bevezette a családi adókedvezményt, a diákhitelt, a fiatalok otthonteremtésének támogatását, szorgalmazza a rezsicsökkentést, és több alkalommal módosította Magyarország Alaptörvényét.

1998-tól 2002-ig tartó első, majd 2010-től a mai napig tartó kormányzása közt két ciklusnyi megszakítás történt. Eddig még senki nem volt ilyen hosszú ideig miniszterelnök Magyarországon. A hivatalban töltött idő alapján tíz évnél tovább csak két másik miniszterelnök, Lázár György (12 év, 1 hónap) és Bethlen István (10 év, 4 hónap) viselt hivatalt, valamint érdemes megemlíteni Fock Jenőt is, aki 8 évig és 1 hónapig állt a magyar állam élén, ezzel az ötödik helyet foglalva a listán.

Kép forrása: Magyar Idők

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Friss hírek

Legfrissebb híreink

Belföld

Kizárásokkal indította a nyarat az MSZP

Kizárták az Magyar Szocialista Pártból (MSZP) Szakács László országgyűlési képviselőt, egykori elnökhelyettest. A baloldali politikus ellen az a gyanú merült fel, miszerint át akar igazolni a Gyurcsány Ferenc vezette Demoratikus Koalícióba (DK), ezért az MSZP Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa határozatában kizárta őt a pártból.

Elolvasom >
Belföld

A víz, amely újra vérré vált

Csütörtök reggel 10 óra van. Kicsivel több, mint 12 órával ezelőtt kezdődött a német – magyar mérkőzés. Életem meccse volt ez. A végeredmény 2-2 lett, győztünk, de nem nyertünk. Ezzel az eredménnyel búcsúzik a magyar válogatott az Eb-től. Ilyen játékkal nem szégyen kiesni. Ne is szégyellje senki!

Elolvasom >
Quo vadis? - Történelemi rovat

Száz éve jött létre a kisantant

Ma száz éve Csehszlovákia, Jugoszlávia és Románia szövetségre lepésével létrejött egy regionális politikai-katonai szövetség, az úgynevezett kisantant. A hazánk megcsonkításából hasznot húzó államok így próbálták megtartani a stabilitásukat a térségben, gátat vetni a Habsburg-restaurációnak, valamint bármilyen magyar revizionista törekvésnek.

Elolvasom >