Oszd meg és uralkodj, baloldali módra

Gyakran éri az a vád a kormányoldalt, hogy politikájával ékeket ver a társadalomba. Ezzel egyidőben az ellenzék szereti hangoztatni azt is, hogy a nemzeti egység megteremtése a céljuk. Azonban a cselekedeteik ezzel nincsenek összhangban és legtöbbször olyan témákkal foglalkoznak, amik feszültséget teremtenek és sokkal inkább az ellentétek kiéleződését hozzák magukkal. Ugyanakkor van, hogy mindössze egyetlen mondattal elintézik, hogy valójában mit szeretnének.

Emlékezetes volt, amikor tavaly nyáron a Momentum az amerikai tüntetéshullámot akarta meglovagolni és ennek jegyében Roma Lives Matter szlogenek lepték el a párt közösségi oldalait. Elmondásuk szerint a céljuk az volt, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy nem csak Amerikában, hanem Magyarországon is hátrányos megkülönböztetés ér embereket a bőrszínük miatt. Az amerikai változatról finoman szólva is túlzás lenne azt állítani, hogy a társadalom egységét hozta magával. Egy identitás alapú kampány persze ritkán szokta ezt elérni, főleg azért is, mert általában nem ez a célja egy ilyen mozgalomnak, hanem a társadalom radikális átformálása.

Azóta már sokkal inkább a koronavírusjárvány kezelésével kapcsolatban fogalmazza meg észrevételeit a hazai ellenzék. Ennek egyik sarkalatos pontja a vakcinák kérdése. Tudjuk, hogy az EU finoman szólva is elszabta az oltóanyagok beszerzését, ezért a magyar kormányzat új lehetőségek után kezdett kutatni és Oroszországhoz, valamint Kínához fordultunk. Ekkor a baloldalon meglátták a politikai tőkefelhalmozás lehetőségét és megjelentek a demagóg kifejezések, mint például, hogy „a kormány ne a magyar embereken kísérletezzen”. Többek között Gyurcsány Ferenc is ezt a támadó narratívát erősítette az elmúlt hetekben, ami csökkentheti a magyar emberek bizalmát a vakcinák iránt és még hosszú hónapokig, ha nem évekig tarthat, mire a járvány véget ér. Az EU-s állam- és kormányfők vakcinaügyben tartott konferenciáján pedig már Angela Merkel is arról beszélt, hogy fel kell gyorsítani az orosz és a kínai oltóanyagok engedélyezését, hogy mielőbb nyithassanak a tagállamok.

A vakcinakérdéssel egyidőben Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely 22 millió forintos plakátkampányba kezdett, amivel arra akarja felhívni a figyelmet, hogy alapvető közszolgáltatások szűnhetnek meg amiatt, mert a kormány felére csökkentette a helyi iparűzési adó mértékét, ezzel véleménye szerint kivéreztetve az önkormányzatokat. A középpontban tehát a kormány válságkezelése áll, ahogy a Lánchíd felújítása körüli helyzetben is a kormányt, valamint az előző városvezetést hibáztatta korábban a főpolgármester. Karácsony ezzel a kommunikációval felerősíti azokat a szólamokat, melyek szerint a kormány Budapest-ellenes politikát folytat. A főpolgármester pedig személy szerint a megtestesítője a budapesti lakosok vélt vagy valós félelmének, akikkel így sorsközösséget vállal, mivel a saját olvasatában ő is csak elszenvedője a kormány döntéseinek, ahogy a fővárosi lakosok is.

Azonban van, amikor a baloldal különböző témák, programok és populista szólamok helyett egyetlen mondatba sűríti bele mindazt, amit kommunikálni szeretne: „bárki, csak ne Orbán Viktor legyen a miniszterelnök”. Legutóbb Jakab Péter is ezt a mondatot használta, amikor ismertette miniszterelnök jelölti ambícióit. Egyszerű, lényegre törő és minden benne van, amit ma a baloldal képvisel. Bármi áron leváltani a jelenlegi kormányt, és aki ebben nem partner, az számukra ugyanúgy ellenséggé válik, mint azok, akik Orbán Viktor politikáját támogatják.

kép forrása: magyarnemzet.hu

Megosztás:

Share on facebook
Share on tumblr
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Friss hírek

Legfrissebb híreink

Belföld

Kizárásokkal indította a nyarat az MSZP

Kizárták az Magyar Szocialista Pártból (MSZP) Szakács László országgyűlési képviselőt, egykori elnökhelyettest. A baloldali politikus ellen az a gyanú merült fel, miszerint át akar igazolni a Gyurcsány Ferenc vezette Demoratikus Koalícióba (DK), ezért az MSZP Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa határozatában kizárta őt a pártból.

Elolvasom >
Belföld

A víz, amely újra vérré vált

Csütörtök reggel 10 óra van. Kicsivel több, mint 12 órával ezelőtt kezdődött a német – magyar mérkőzés. Életem meccse volt ez. A végeredmény 2-2 lett, győztünk, de nem nyertünk. Ezzel az eredménnyel búcsúzik a magyar válogatott az Eb-től. Ilyen játékkal nem szégyen kiesni. Ne is szégyellje senki!

Elolvasom >
Quo vadis? - Történelemi rovat

Száz éve jött létre a kisantant

Ma száz éve Csehszlovákia, Jugoszlávia és Románia szövetségre lepésével létrejött egy regionális politikai-katonai szövetség, az úgynevezett kisantant. A hazánk megcsonkításából hasznot húzó államok így próbálták megtartani a stabilitásukat a térségben, gátat vetni a Habsburg-restaurációnak, valamint bármilyen magyar revizionista törekvésnek.

Elolvasom >